Μητσοτάκης: Νέα μέτρα το απόγευμα

Αθήνα.- Το διάγγελμα που θα κάνει το απόγευμα στον ελληνικό λαό προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. «Θα μιλήσω το απόγευμα στον λαό και θα εξηγήσω τα μέτρα που θα λάβουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως βλέπετε είμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα το οποίο έχει έρθει και στην πατρίδα μας, είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι εξακολουθούμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά αυτό σε καμία περίπτωση.

Οι ολοένα αυξανόμενοι αριθμοί των κρουσμάτων κοροναϊού έχουν θορυβήσει τους ειδικούς και τις αρχές.

Μάλιστα στις 12:30, ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες καθώς συνολικά 43 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας μετρούν θετικά κρούσματα κοροναϊού, δύο εκ των οποίων (Κοζάνη, Καστοριά) βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού και σε τοπικό lockdown και άλλες 17 σε «πορτοκαλί» συναγερμό, λίγο πριν το lockdown.

Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι:

  • Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα ή τη 1 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
  • Γενικευμένη χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, αυτού που στην καθομιλουμένη λέγεται «μάσκες παντού».
  • Επαυξημένες περιπολίες σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κυρίως τις βραδινές ώρες, με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού.
  • Διπλασιασμός του προστίμου για όσους δεν φορούν μάσκα, δηλαδή από τα 150 ευρώ η «καμπάνα» να πάει στα 300.

Παρότι, το ενδεχόμενο ενός lockdown στην Αττική αποκλείεται μέχρι στιγμή τουλάχιστον από το κυβερνητικό επιτελείο, η εφαρμογή τοπικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή μορφών τοπικού lockdown σε όσους νομούς της χώρας χρειαστεί, ηχεί ως βεβαιότητα για τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη.

Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εξετάζεται το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα, που ισχύει σήμερα.