Η ατάκα της εποχής: “Συζητήθηκε”!

ΣΧΟΛΙΟ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Έντονα συζητήθηκε τόσο στο facebook όσο και με e mails που έφθασαν στην panhellenic post,  η έμμετρη (;) σάτιρα με τίτλο “Ιλαροτραγωδία“, γύρω από τα συμβαίνοντα στις σχέσεις Ομογένειας-εθνικού κέντρου το τελευταίο διάστημα και που προσομοιάζει με το παρελθόν και , ειδικότερα, την μεταχείριση που επιφύλαξαν στο ΣΑΕ τόσο υπουργοί των κυβερνήσεων της περιόδου 2010-2013 όσο και ο τότε δήμαρχος της  Θεσσαλονίκης, αποκαλούμενης επισήμως και ως «Πρωτεύουσας του Απόδημου Ελληνισμού», κ. Γιάννης  Μπουτάρης. Και που, σαν κατάληξη είχαν την έξωση των γραφείων του ΣΑΕ από το κτίριο δωρεά Μακρίδη και την αδρανοποίηση του ΣΑΕ και του Ιδρύματος του Απόδημου Ελληνισμού.

Μάλιστα, ο και νυν Συντονιστής ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής, κ. Γιώργος Αγγελόπουλος (εκεί το ΣΑΕ ως εταιρία εξακολουθεί και να υφίσταται και να παράγει αξιόλογο έργο) μας έστειλε ένα ηλεκτρονικό αρχείο με φωτογραφίες της εποχής, όταν ο Γιάννης Μπουτάρης, με συνεργείο του δήμου,  ξήλωσε τις πινακίδες από την πρόσοψη του κτηρίου που έγραφαν «Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού». Έτσι έμεινε ουσιατικά «άστεγο» το ΣΑΕ και στο δρόμο οι δύο διοικητικοί του υπάλληλοι…

Δύο από τις φωτογραφίες που μας έστειλε ο κ. Αγγελόπουλος. Η αρχή και το τέλος του “ξηλώματος”. Τότε το έκαναν απροκάλυπτα. Σήμερα το λανσάρουν ως “αναβάθμιση”…

Τους ευχαριστούμε όλους όσους βρήκαν ενδιαφέρουσες τις πρόχειρες ρίμες οι οποίες, πάντως, είχαν στόχο όχι τόσο το παρελθόν όσο το παρόν! Διότι και σήμερα, ως μη έδει, πολλά και από πολλές πλευρές υφίσταται ο Απόδημος Ελληνισμός.

Τι να προτάξουμε; Την ψήφο που αφήνει εκτός «διευκόλυνσης» το 70% των Ελλήνων ψηφοφόρων του Εξωτερικού; Την ουσιαστική διάλυση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, προς χάρη της λεγόμενης «Δημόσιας Διπλωματίας»; Ή την επί χρόνια δέκα θρυλούμενη «ανασύσταση» του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ);

Και να ‘ταν μόνον αυτά! Ακόμη οι απόδημοι φορολογούνται στην Ελλάδα από το ένα ευρώ εισόδημα! Δεν τους αναγνωρίζονται φορολογικά  έξοδα και δαπάνες. Αντιμετωπίζουν μύριες δυσκολίες, προερχόμενες όλες από τη γενέτειρα, στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση, στην αλλοδαπή,  των παιδιών τους, τα οποία, εντούτοις, εάν έχουν δηλωθεί στα Δημοτολόγια, καλούνται για στράτευση στον ελληνικό στρατό!

Ας μην αναφερθούμε στις γραφειοκρατικές περιπέτειες όσων αποτολμούν να επενδύσουν –μικρά ή μεγάλα ποσά- στην πατρίδα και σε τόσα άλλα θέματα της καθημερινότητας, όπως π.χ. η «εξυπηρέτηση» της οποία τυγχάνουν σε ορισμένα ελληνικά Προξενεία!

Δεν χρειάζεται να σας αποκαλύψουμε κάτι περισσότερο για το συγκεκριμένο θέμα που θέλαμε να στηλιτεύσουμε με τα 15 προχειρογραμμένα τετράστιχα. ” Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,/ ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν”.  Άλλωστε οι υπεύθυνοι, ξέρουν. Και οι ταγοί γνωρίζουν. Και οι απόδημοι, το ίδιο. Και οι Ομογενείς ανά τον κόσμο, όσοι τουλάχιστον  παρακολουθούν την panhellenicpost.com  και εν γένει τα ομογενειακά ΜΜΕ.

Όλοι γνωρίζουν. Το κακό είναι ότι κανείς δεν αναλαμβάνει το πολιτικό θάρρος να κόψει τον «Γόρδιο Δεσμό», που θέτει αποστάσεις και φραγμούς ανάμεσα στην πατρίδα και τους απόδημους.  Και, μάλιστα, σε μέρες πονηρές και επικίνδυνες όπως  οι τωρινές.  Όπου ο Ελληνισμός πρέπει να είναι ενωμένος όσο ποτέ!

Ανήμερα 28ης Οκτωβρίου! Ημέρα Δόξης για τους φίλους της Ελλάδος. Και φόβου για τους εχθρούς της!

Εμείς να ευχηθούμε όλα να βρουν το σωστό τους δρόμο…