Πώς θα καλυφθούν τα έξοδα της νέας καραντίνας

Αθήνα.- «Πρέπει να ελπίζουμε και να ενεργούμε για το καλύτερο, αλλά να είμαστε προετοιμασμένοι και για το χειρότερο», είναι η φράση του υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, που αποκαλύπτει την… εμπόλεμη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο αντιμετωπίζοντας ένα δεύτερο lockdown, με την προσδοκία ότι όντως θα λήξει σε 3 εβδομάδες.

«Είμαστε διατεθειμένοι να κινηθούμε ανάλογα με τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης» τόνιζε άλλος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ανακοίνωση του συμπληρωματικού «πακέτου» μέτρων στήριξης, που προσθέτει άλλο 1 δισ ευρώ στο λογαριασμό των 2,3 δισ ευρώ στο δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου.

Η εκτενής αναφορά, μάλιστα, στο περιβόητο «μαξιλάρι»- το οποίο τυπικά ανέρχεται σε 37,5 δισ, αλλά ουσιαστικά τα διαθέσιμα είναι λιγότερα από 22 δισ αφού τα υπόλοιπα είναι «κλειδωμένα» από τον ESM- επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων θα καλύψουν χρονικά τουλάχιστον και το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Ανάκαμψη, εν μέρει, στον Τουρισμό το 2021

Η Εκθεση της Κομισιόν δεν αφήνει, άλλωστε, καμία αμφιβολία για τις αβεβαιότητες που σκιάζουν και την ελληνική οικονομία, καθώς χωρίς καν να έχει ενσωματώσει τις επιπτώσεις αυτού του δεύτερου lockdown, χαμήλωσε τον πήχη της ανάκαμψης του 2021 στο 5% από 6% στις Θερινές Προβλέψεις. «Οι τουριστικές αφίξεις αναμένεται να ανακάμψουν μόνο εν μέρει το 2021 και το 2022», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι Βρυξέλλες, «φωτογραφίζοντας» έτσι τους κλάδους, που θα χρειαστούν ενίσχυση και τους επόμενους μήνες: καταλύματα- εστίαση.
Τα ζητήματα που «καίνε» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στο οικονομικό επιτελείο δεν τρέφουν, όμως, αυταπάτες ότι αυτοί θα είναι οι μόνοι κλάδοι, που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Μικρομεσαίοι και έμποροι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου επιβεβαίωσης των εκτιμήσεων για «λουκέτα» σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, που ήδη ασφυκτιούν. Ποια είναι τα θέματα που τους «καίνε»;

Το κόστος των ενοικίων, που μπορεί να περιορίζεται, αλλά τα 6 στα 10 ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν ακόμα και από κλειστές επιχειρήσεις
Οι οφειλές σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ
Η συσσώρευση φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων, που δεν διαγράφονται αλλά μετατίθενται για την Άνοιξη, όταν ακόμα και στο καλύτερο σενάριο, μόλις τότε θα αρχίσει να γυρίζει ο τροχός της οικονομίας

Παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ για τις επιταγές

Ως ειδικό θέμα χαρακτηρίζονται οι επιταγές, καθώς πέρα από τον εκδότη, η αδυναμία πληρωμής συμπαρασύρει τους λήπτες, ανοίγοντας έτσι ένα νέο φαύλο κύκλο στην αγορά. Με αυτό το σκεπτικό, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέα παρέμβαση σε δύο κατευθύνσεις: 1) παράταση της αναστολής πληρωμών 2) μη υπαγωγή στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Οι διατάξεις είναι υπό εξέταση, με κλαδικά κριτήρια και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η σχετική διάταξη εντός των ημερών.

Η παροχή ρευστότητας χαρακτηρίζεται, σε κάθε περίπτωση, κρίσιμο στοίχημα. Με τα έως τώρα δεδομένα, έχει πέσει «ζεστό» χρήμα περίπου 8 δισ ευρώ:

Από τους τρεις πρώτους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής 3,1 δισ ευρώ
Από τις εγγυοδοσίες άλλα 3,1 δισ ευρώ
Από το ΤΕΠΙΧ περίπου 1,7 δισ ευρώ

Πηγή: iefimerida.gr