Άγγελος Κωστόπουλος: Η ομογένεια των ΗΠΑ πελατεία μας

Εκτενή παρουσίαση του άμισθου συνεργάτη και καλού φίλου της Panhellenicpost  Άγγελου Κωστόπουλου και της δικηγορικής φίρμας Nakou&Associates Law, έκανε η ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ της Νέας Υόρκης, και ειδικότερα στην εβδομαδιαία της έκδοση: «Το Περιοδικό», φύλλο Σάββατο 31 Οκτωβρίου – Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020.

Με τίτλο, «Καλός γνώστης της νομολογίας σε ΗΠΑ και Ελλάδα ο ομογενής Aγγελος Κωστόπουλος» η εφημερίδα αναφέρεται στο δικηγορικό γραφείο που βρίσκεται  στην Αθήνα και ιδρύθηκε το 1992,  με Ελληνοαμερικανούς που προσφέρουν μία σειρά συμβουλών και υπηρεσιών έως και υποβολή φορολογικών δηλώσεων για το IRS».

«Το Περιοδικό»,  σε ανταπόκριση από την Αθήνα, προσθέτει:  Το Γραφείο στηρίζεται σε 4 δικηγόρους και έναν φοροτεχνικό, όλοι τους με μεγάλη πείρα στο εταιρικό Δίκαιο, Ίδρυση και Διαχείριση Ελληνικών και Αλλοδαπών Εταιρειών, Ιδρυμάτων και Εμπιστευμάτων, στο Κληρονομικό και Μεταναστευτικό Δίκαιο, σε τραπεζικές υπηρεσίες και διεκπεραιώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στρατολογικές υποθέσεις, σύνταξη και υποβολή φορολογικών δηλώσεων φορολογουμένων στις ΗΠΑ και διαβιούντων στην Ελλάδα, και πολλές άλλες υπηρεσίες. Οι άνθρωποι του γραφείου μιλούν εκτός από Ελληνικά, Αγγλικά, Αλβανικά, Γαλλικά, και Ισπανικά. Το «Περιοδικό» ζήτησε την άποψη του δικηγόρου και φοροτεχνικού, Αγγελου Κωστόπουλου, ο οποίος μας τόνισε ότι είναι το μοναδικό γραφείο στην Ελλάδα, πιστοποιημένο από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ως «registered tax return preparer as designated by the IRS».

Μιλώντας ο κ. Κωστόπουλος προσδιορίζει τη σχέση των συνεργατών του Γραφείου με την ομογένεια ως εξής:

«Είμαστε όλοι μας ομογενείς εδώ μέσα». Η κ. Δώρα Νάκου έχει σπουδάσει στη Γαλλία, η Γεωργία Ηλιοπούλου με σπουδές στο Λονδίνο και στα Ναυτιλιακά Νομικά, ενώ εγώ είμαι αναθρεμμένος στην Αριζόνα, υπηρέτησα ως αξιωματικός Πληροφοριών του Αμερικανικού Στρατού. Κατέληξα στην Ελλάδα το 1990 όπου ήρθα ως ‘exchange officer’ στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου στην Θεσσαλονίκη».

Αναφερόμενος στα επαγγελματικά ο κ. Κωστόπουλος επισημαίνει πως : «Θεωρώ ότι έχουμε τη μεγαλύτερη ελληνοαμερικανική πελατεία στην Ελλάδα. Είμαστε ένα γραφείο, όπου κάποιος θα έρθει για την φορολογική του δήλωση στις ΗΠΑ. Αλλά μπορεί να κάνει σε μας τη διαθήκη του, το διαζύγιό του ή μία κληρονομιά… τα πάντα».

Μάλιστα, ανάμεσα στις δεξιότητες του γραφείου είναι και «το άνοιγμα αμερικανικής εταιρείας σε Έλληνα που θα συνεχίσει από την Ελλάδα την επιχειρηματική του δραστηριότητα με έδρα τις ΗΠΑ».

Ο κ. Κωστόπουλος αποκάλυψε κι άλλο ένα χρήσιμο στοιχείο. «Πολλοί ομογενείς επίσης έχουν κάνει ένα τεράστιο λάθος που δεν το γνωρίζουν. Κάποιος συγγενής τους είπε ότι πρέπει να γραφτείτε στη ΔΟΥ του χωριού ή της πόλης που έχουν το ακίνητο. Μεγάλο λάθος. Έχουμε ειδική ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, ειδική Εφορία για ομογενείς. Σε αυτήν την ΔΟΥ δεν είναι υποχρεωτικό να δηλώνουμε τα εισοδήματά μας στην Αμερική. Αντίθετα, όταν έχουμε το ακίνητό μας σε κάποια τοπική ΔΟΥ μπορούν οι ελληνικές Αρχές να ζητήσουν να φορολογηθεί ο ομογενής επειδή μόνος του πήγε και δηλώθηκε στην Εφορία. Εμείς ειδικευόμαστε στην χωρίς πρόστιμο μεταφορά από οποιαδήποτε ΔΟΥ στην ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο γραφείο μπορεί και βγάζει ελληνικά διαβατήρια σε παιδιά ομογενών, συνήθως τρίτης γενιάς, που έχουν σπουδάσει σε μεγάλα πανεπιστήμια και θέλουν να δουλέψουν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Με το αμερικανικό διαβατήριο δεν είναι εύκολο, αλλά με το ελληνικό γίνεται άμεσα.

Από φέτος, η φίρμα άνοιξε γραφείο και στα Τίρανα της Αλβανίας, για την εξυπηρέτηση των Αλβανό – Αμερικανών.