Η αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Σε αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και πρόσθετη οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υιοθετώντας σχετικές προτάσεις της αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα, παραδέχτηκε ότι κυβέρνηση και ειδικοί «έπεσαν έξω» στις εκτιμήσεις τους για την ταχύτητα διασποράς της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να ληφθούν καθυστερημένα μέτρα.

Παρά τους υψηλούς τόνους που επικράτησαν χθες στη Βουλή κατά την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στην πανδημία, τελικά η όλη συζήτηση κατέληξε σε μια συνθετική εικόνα, μάλλον σπάνια για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας. Και αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσυπέγραψε ένα τμήμα της κριτικής της αντιπολίτευσης ως προς τον εφησυχασμό της κυβέρνησης μετά το πρώτο κύμα και ταυτόχρονα αποδέχτηκε τον πυρήνα πολλών από τις προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών. Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν τα εξής μέτρα για την ενίσχυση τον πολιτών:

  • Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με σχετική ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Θα υπάρξει αναστολή πλειστηριασμών. Είναι αυτονόητο, σωστό, επισημαίνεται, καταγράφεται, θα γίνει» διαβεβαίωσε.
  • Οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων οικονομικά πολιτών εν όψει των Χριστουγέννων. «Θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση. Το πόσα θα δώσουμε, το πού και το πώς είναι κάτι που θα εξειδικευτεί από το οικονομικό επιτελείο» ανέφερε ο πρωθυπουργός αποδεχόμενος την αναφορά του κ. Τσίπρα ότι υπάρχει ταμειακή δυνατότητα για στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και έκανε λόγο για «απτή στήριξη» των πολιτών που έχουν ανάγκη.
  • Στήριξη περισσότερων οικογενειών με τάμπλετ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν στην τηλεκπαίδευση. «Ο κ. Τσίπρας δεν έχει άδικο όταν λέει ότι υπάρχουν σήμερα νοικοκυριά που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε τεχνολογική υποδομή, ειδικά όταν υπάρχει παραπάνω από ένα παιδί ή εργαζόμενος γονέας σε τηλεργασία» είπε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι θα ενισχυθούν τα σχετικά προγράμματα που δρομολογεί η κυβέρνηση.