Το τελευταίο αντίο στον Θανάση Αναγνωστόπουλο, πρωτεργάτη των ελληνικών γραμμάτων

Το τελευταίο αντίο στον Θανάση Αναγνωστόπουλο, πρωτεργάτη των ελληνικών γραμμάτων στη Μασαχουσέτη, είπε η ομογένεια της Βοστόνης. Με πλούσια ακαδημαϊκή πορεία, ο Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος υπήρξε εμπνευστής της έδρας Σεφέρη στο Πανεπιστήμιο Harvard και ιδρυτής του προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.

Τον αποχαιρέτισαv σε στενό κύκλο φίλοι και μαθητές, με μερικά λόγια από καρδιάς και αγαπημένα ποιήματα του Ελύτη στην ελληνική γλώσσα, την οποία τόσο υπηρέτησε. Από το Harvard oι Δρ. Νικόλας Πρεβελάκης, η Rhea Karabelas και ο Richard Lessage, από το Ελληνικό Ινστιτούτο η στενή του συνεργάτης, Λία Τριάρχου και εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστόνη, Στράτος Ευθυμίου. Από τα λόγια τους ξαναζωντάνεψε η εικόνα ενός διανοούμενου που καλλιέργησε και μετέδωσε σε γενιές φοιτητών την αγάπη για την ελληνική γλώσσα και το θαυμασμό για τον ελληνικό πολιτισμό.

Ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας, το 1932. Η αγάπη του για τα γράμματα τον ώθησε να σπουδάσει λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σπουδές τις οποίες συνέχισε στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και στο πανεπιστήμιο Τufts. Απ’ όπου πέρασε, άφησε τεράστια θεσμική και πνευματική παρακαταθήκη. Ήταν ο άνθρωπος που ξεκίνησε σειρά προγραμμάτων διδασκαλίας των ελληνικών τόσο στις τοπικές ενορίες της Μασαχουσέτης όσο και στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστόνης. Η ίδρυση της έδρας Σεφέρη για τη διδασκαλία των νεοελληνικών γραμμάτων στο Πανεπιστήμιο Harvard ήταν μία δική του ιδέα που υλοποιήθηκε με τη συνδρομή της Ελληνικής Πολιτείας. Ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος συνδεόταν με προσωπική φιλία με μεγάλες μορφές της σύγχρονης ελληνικής γραμματείας όπως ο Σεφέρης, ο Ελύτης και ο Ρίτσος. Η Rhea Karabelas αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο της ζωής του, την ψηφιοποίηση του «Θησαυρού της Ελληνικής γλώσσας».

Ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος οραματίστηκε και ίδρυσε το Ελληνικό Ινστιτούτο, το οποίο αποτελεί ένα πνεύμονα του ελληνικού πολιτισμού με πλούσια πολιτιστική και καλλιτεχνική δραστηριότητα – ένα Ελληνικό σπίτι στη Βοστόνη. Το Ελληνικό Ινστιτούτο σήμερα ανακαινίζεται και συνεχίζει τη δράση του χάρη στην ενέργεια της συζύγου του Μαρίας, της κόρης του Δήμητρας, και όλων όσοι αγαπούν και στηρίζουν αυτό το εγχείρημα.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σεμνότητα ενός ανθρώπου, ο οποίος αφοσίωσε τη ζωή του στην προώθηση των ελληνικών γραμμάτων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Οι ομιλίες έκλεισαν με απαγγελίες ποιημάτων και ο Δρ. Νικόλας Πρεβέλακης τον αποχαιρέτισε χαρακτηριστικά με τους στίχους του Καβάφη, «όταν θὰ θέλουν οἱ Ἕλληνες νὰ καυχηθοῦν, “Τέτοιους βγάζει τὸ ἔθνος μας” θὰ λένε γιὰ σᾶς. Ἔτσι θαυμάσιος θά ῾ναι ὁ ἔπαινός σας».

ΦΩΤΟ: Ο αείμνηστος καθηγητής, μεταφραστής και συγγραφέας Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ FAGAS FUNERAL HOME

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ