Το Πανεπιστήμιο La Trobe εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών

Το Πανεπιστήμιο La Trobe της Βικτώριας εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών, το οποίο υπάγεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, όπως ενημερώθηκε το SBS Greek.

Κύρια Σημεία

  • Η συντονίστρια του Προγράμματος, Δρ. Σταυρούλα Νικολούδη πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση της Ομογένειας εδώ και τώρα
  • Η περίοδος διαβούλευσης για το μέλλον του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου
  • Οι εγγραφές στο Πρόγραμμα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια

Σύμφωνα με την συντονίστρια του Προγράμματος, Δρ. Σταυρούλα Νικολούδη, προς στιγμήν τουλάχιστον δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις και η περίοδος μέχρι την 25 Νοεμβρίου θα είναι καθοριστική για την πορεία της ελληνικής γλώσσας στη Βικτώρια. Σύμφωνα με την πανεπιστημιακό, η περίοδος διαβούλευσης έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 25 Νοεμβρίου.

Με επιστολή της σε ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, ζητά από την Ομογένεια να στηρίξει το πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών με νέες εγγραφές σπουδαστών για το 2021.

Το κύριο ερώτημα που τέθηκε είναι γιατί επιλέχτηκε το πρόγραμμα της Ελληνικής γλώσσας. «Ο αριθμός των φοιτητών μας μπορεί να είναι χαμηλός σε σύγκριση με ορισμένα άλλα προγράμματα, αλλά οι εγγραφές μας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια», λέει η κ. Νικολούδη.

Επιπλέον, τονίζει ότι το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών στο La Trobe χρηματοδοτείται από ιδιωτικούς φορείς και η ομογενής συντονίστρια αναρωτιέται τι θα απογίνει η Δωρεά Βασιλογιάννη αν διακοπεί το πρόγραμμα.

Να σημειωθεί ότι τα πανεπιστήμια δεν καλύπτονταν από το πρόγραμμα JobKeeker της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με αποτέλεσμα πολλά ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα να βρίσκονται σε οικονομική πίεση.

Περισσότεροι από 12.000 εργαζόμενοι σε πανεπιστήμια της Αυστραλίας έχουν χάσει την εργασία τους σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Εργαζομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο κονδύλι ενίσχυσής τους στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Η συντονίστρια του Προγράμματος, Δρ. Σταυρούλα Νικολούδη, με φοιτητές της σε παλαιότερη φωτογραφία. Φώτο: Supplied

Ωστόσο, Σύμφωνα με την συντονίστρια του Προγράμματος, Δρ. Σταυρούλα Νικολούδη « μπορούμε να αποδείξουμε την ανάγκη συνέχισης του Προγράμματος εδώ και τώρα. Θα πρέπει να καταφέρουμε να αντιστρέψουμε την πρόταση του Πανεπιστημίου και να είμαστε σε θέση να προσελκύσουμε φοιτητές να σπουδάσουν Ελληνικά στο La Trobe και το 2021 και μελλοντικά».

Η ελληνική παροικία της Αυστραλίας έχει προθεσμία δυο εβδομάδων να σώσει το μοναδικό πανεπιστημιακό Πρόγραμμα Ελληνικών στη Μελβούρνη.

Το Pανεπιστήμιο La Trobe, με ανακοίνωσή του προς τον «Νέο Κόσμο», επιβεβαίωσε την είδηση ότι σχεδιάζει τη διακοπή του Προγράμματος για οικονομικούς λόγους.

Στη σχετική ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο σημειώνει ότι η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών εξωτερικού του πανεπιστημίου και να συρρικνωθούν τα έσοδά του.

Επιπλέον, τονίζεται, ο αριθμός αυτών που παρακολουθούν το Πρόγραμμα Ελληνικών είναι μικρός, σε σχέση με άλλα Προγράμματα Γλωσσών.

Το Πανεπιστήμιο αναγνωρίζει ότι υπάρχει η υποτροφία του αείμνηστου Αναστάσιου Βασιλογιάννη και άλλες χρηματοδοτήσεις προς το Πρόγραμμα αλλά «δεν είναι αρκετά».

Αναμένει, λοιπόν, τις εισηγήσεις του προσωπικού για να αποφασίσει αν θα το καταργήσει τελικά.
Όσον αφορά τα Αρχεία Δαρδάλη το Πανεπιστήμιο κάνει γνωστό ότι θα είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσω της βιβλιοθήκης του.

Η Δρ. Νικολούδη λέει ότι ο αριθμός φοιτητών του Ελληνικού Προγράμματος μπορεί να είναι χαμηλός σε σύγκριση με ορισμένα άλλα Προγράμματα, αλλά οι εγγραφές μας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: neoskosmos.com