Ο κοροναϊός χτυπά και τους ιεράρχες

Αθήνα.- Το ένα σοκ διαδέχεται πλέον το άλλο στην Εκκλησία της Ελλάδος σε ό,τι αφορά την πανδημία: μετά τον θάνατο του μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη, την περασμένη Κυριακή, από Covid-19, προχθές μεταφέρθηκε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, καθώς διαγνώστηκε θετικός στον κοροναϊό.

Στο ιατρικό ανακοινωθέν χθες το πρωί για την εξέλιξη της υγείας του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου αναφέρεται: «Η κατάσταση της υγείας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου παραμένει σταθερή» αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

«Έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι απαιτούμενες εξετάσεις και ακολουθείται η ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με τις υποδείξεις των θεραπόντων ιατρών. Χθες η καθηγήτρια πνευμονολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου μίλησε για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου.

«Η οξυγόνωσή του είναι πλήρως ελεγχόμενη, για αυτό το λόγο μπήκε και στη μονάδα αυξημένης φροντίδας, υπό στενή παρακολούθηση».

Όπως εξήγησε οι λόγοι της νοσηλείας του οφείλονται στο προχωρημένο της ηλικίας του, και στα χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Οπως είναι πρόδηλο, η Ιεραρχία συγκλονίζεται από τις συνέπειες της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, ενώ πολλοί μητροπολίτες που είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα ανησυχούν για την επόμενη μέρα. Με κορωνοϊό έχουν διαγνωστεί επίσης οι μητροπολίτες Καλαβρύτων Ιερώνυμος, Ιερισσού Θεόκλητος, Κίτρους Γεώργιος αλλά και πρόσωπο που συμμετέχει στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ασθενεί επίσης και ο επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος, που όμως δεν είναι μέλος της Ιεράς Συνόδου. Ολα τα κρούσματα στην Εκκλησία εντοπίστηκαν από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά, όταν δηλαδή άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία σε όλη τη χώρα η πανδημία και να εκδηλώνεται το δεύτερο κύμα της.

Πως «τρύπωσε» ο ιός

Δύο συγκεκριμένες εστίες μόλυνσης όμως φαίνεται ότι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού στον χώρο της Εκκλησίας. Η πρώτη είναι η πανηγυρική δοξολογία για τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή πολλών μητροπολιτών και ιερέων, και η δεύτερη οι συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στις 4, 5 και 6 Νοεμβρίου στην Αθήνα, στη Μονή Πετράκη, με τη συμμετοχή 13 ιεραρχών αλλά και μικρού αριθμού κληρικών.

Εχει μεγάλη σημασία δε ότι αυτά τα δύο γεγονότα διεξήχθησαν λίγες μέρες πριν από το γενικό lockdown. Υπήρχε τότε αύξηση κρουσμάτων, αλλά ακόμη επικρατούσε χαλαρότητα, όπως παντού. Μάλιστα, στη δοξολογία του Αγίου Δημητρίου ήταν οφθαλμοφανές ότι τα μέτρα προστασίας μητροπολιτών και ιερέων δεν ήταν αυτά που έπρεπε. Οι τηλεοπτικές κάμερες είχαν δείξει, για παράδειγμα, την άφιξη μητροπολιτών και γύρω τους να συνωστίζονται άλλοι ιεράρχες και ιερείς για να τους υποδεχτούν χωρίς να φορούν μάσκα. Στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου είχαν συμμετάσχει τόσο ο μητροπολίτης Λαγκαδά – που απεβίωσε – αλλά και ο μητροπολίτης Ιερισσού.