Ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές Αρχές

Ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές Αρχές της χώρας, αφού παρά τα μέτρα του lockdown που βρίσκονται σε ισχύ, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού ολοένα και αυξάνονται με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να «πιέζονται» αισθητά.
«Είναι εμφανές πλέον σε όλους ότι το ΕΣΥ, είτε έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, είτε έχει να κάνει με τις απλές κλίνες, πιέζεται παντού», ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, «όμως αντέχει», πρόσθεσε. Συνεπώς η παραπάνω κατάσταση δεν επιτρέπει, όπως έχει γίνει γνωστό τα τελευταία 24ωρα, στο κυβερνητικό επιτελείο την άρση του lockdown στα τέλη του μήνα.

«Τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι υψηλά στη Θεσσαλονίκη» και αυτό είναι κάτι που «το συζητάει η επιδημιολογική μας ομάδα», είπε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας. Φαίνεται επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό, πως τα κρούσματα είναι υψηλά και στην Κεντρική Μακεδονία, την Ημαθία, τη Μαγνησία και τη Λάρισα.

Συγκεκριμένα, η Αττική κατέγραψε 383 κρούσματα, η Θεσσαλονίκη 633, ενώ και η Λάρισα παρέμεινε σε τριψήφιο αριθμό με 160 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Ενθαρρυντικά νέα από την εξέταση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη

Ωστόσο, θετική είναι η εξέλιξη από την εξέταση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης, από τα δείγματα που ελήφθησαν αυτή την εβδομάδα, συγκρινόμενου με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας. Συγκεκριμένα, αυτό καταγράφεται μειωμένο κατά περίπου 50% και είναι αντίστοιχο της τιμής του ιικού φορτίου που είχε μετρηθεί στις 6 Νοεμβρίου.

Το ποσοστό αυτό της συγκέντρωσης προέκυψε μετά τον πολυπαραμετρικό περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, που ανέπτυξε και εφαρμόζει η διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

«Έμεινε» από φιάλες οξυγόνου το νοσοκομείο Δράμας

Στο μεταξύ, σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου Δράμας έχουν καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα. Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γιάννης Παπαδόπουλος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», η περιφέρεια «μπήκε μπροστά» για να λυθούν τα όποια προβλήματα.

«Σήμερα θα τελειώσει αυτό το μαρτύριο» σημείωσε, ενώ εξήγησε πως διαμορφώνοντας τρεις κλινικές Covid οι νοσηλείες ξεπέρασαν κάθε δεδομένο, με το σύστημα να φτάνει στα όριά του. «Σήμερα θα γίνει προμήθεια από το εξωτερικό 65 φιαλών, μικρών και μεγάλων για την κάλυψη αναγκών» συμπλήρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας.