Μαϊάμι: Το υποθαλάσσιο πάρκο γλυπτών

Μέχρι το τέλος του 2021, οι επισκέπτες του Μαϊάμι Μπιτς θα έχουν ένα νέο πολιτιστικό αξιοθέατο για να επισκεφτούν – στον πυθμένα του ωκεανού.

Οι παράγοντες οργάνωσης των εγκαταστάσεων

Καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, επιστήμονες, συντηρητές και αξιωματούχοι της πόλης συνεισφέρουν για να δημιουργήσουν έναν υποβρύχιο κήπο γλυπτικής. Έτσι, θα σχηματιστεί ένας τεχνητός ύφαλος που θα βοηθήσει  στην ανάπτυξη της αναγέννησης των κατεστραμμένων κοραλλιών της περιοχής και θα λειτουργήσει ως κυματοθραύστης για την προστασία των παραλιών από καταιγίδες.

Όταν το έργο ολοκληρωθεί, η εγκατάσταση ReefLine έκτασης 7 μιλίων θα προσφέρει τη δυνατότητα στους κολυμβητές να δούν έργα τέχνης των Leandro Erlich, Ernesto Neto και Agustina Woodgate.

Ο Shohei Shigematsu, της εταιρίας αρχιτεκτονικής OMA, με έδρα το Ρότερνταμ, συντονίζει το γενικό σχέδιο συνεισφέροντας επίσης το δικό του μεγάλο υποβρύχιο γλυπτό.

«Πολλές πόλεις έχουν τεχνητούς υφάλους», δήλωσε η Ximena Caminos, ιδρύτρια της BlueLab Preservation Society και  καλλιτεχνική διευθύντρια του έργου.

«Το μυστικό συστατικό εδώ είναι οι τέχνες, αλλά είναι σημαντικό αυτό να είναι σχεδιασμένο από καλλιτέχνες και να είναι εγκεκριμένο από επιστήμονες. Χρειαζόμαστε την πόλη και τους επιστήμονες και τους φιλάνθρωπους».

Οικολογικό μήνυμα

Πράγματι, η λίστα των συμμετεχόντων και των υποστηρικτών είναι μεγάλη: Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι συμμετέχουν στο BlueLab και το Coral Morphologic (θαλάσσιος βιολόγος Colin Foord και μουσικός JD McKay) στο έργο, με την υποστήριξη του Δήμου, του Ιδρύματος Ιππότη, του Ιδρύματος Οικογένειας Blavatnik, και του XPRIZE Foundation.

«Το Μαϊάμι Μπιτς έχει ένα παγκοσμίου φήμης περιβάλλον και παραλίες, και τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως ένας πραγματικά διεθνής προορισμός για τις τέχνες και τον πολιτισμό», δήλωσε ο δήμαρχος του Μαϊάμι Μπιτς Νταν Γκελμπερ. «Οπότε είμαστε ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε αυτό το ανθεκτικό, μοναδικό project και να συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους της επιστημονικής και καλλιτεχνικής κοινότητας για να αναβαθμίσουμε την κοινότητά μας», τόνισε.

Το έργο του Erlich, Concrete Coral, αποτελεί ένα άμεσο σχόλιο για την αλλαγή του κλίματος. Θα τοποθετήσει γλυπτά αυτοκινήτων – μεταξύ των χειρότερων ενόχων για την υπερθέρμανση του πλανήτη – στον πυθμένα του ωκεανού, μετατρέποντάς τα σε συσκευές για τον μετριασμό των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης των θαλασσών.