Μαρσέιγ – Ολυμπιακός: Προσοχή στους δύο αρτίστες

Ο Ολυμπιακός την Τρίτη (1/12) στο Βελοντρόμ, έχει την ευκαιρία να κλειδώσει την πρόκριση του, στους “32” του Europa League. Όπως έχουν έρθει τα πράγματα, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν οι ισορροπίες στον όμιλο. Η Πόρτο με τις δύο νίκες που πέτυχε επί της Μαρσέιγ, ξεκαθάρισε την κατάσταση στον όμιλο και οδηγεί τον Ολυμπιακό στην 3η θέση.

ΑΚΡΑΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ 3ος

Ακόμα και αν ηττηθεί στο Βελοντρόμ, χωρίς να καταφέρει να υπερασπιστεί το 1-0 του πρώτου αγώνα, φαντάζει απίθανο η Μαρσέιγ, να κερδίσει στο Έντιχαντ. Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν, ο Ολυμπιακός θα έχει την ευκαιρία του, την τελευταία αγωνιστική να πάρει καλύτερο αποτέλεσμα στο Καραϊσκάκης με την αδιάφορη Πόρτο, από αυτό που θα πάρει η Μαρσέιγ στο Μάντσεστερ και να κλειδώσει την τρίτη θέση.

Σε περίπτωση που κάνει το διπλό, θα ελπίζει σε νίκη της Σίτι στο Ντραγκάο, για να ψάξει την τελευταία αγωνιστική για ένα μικρό θαύμα. Να κερδίσει την Πόρτο, με διαφορά μεγαλύτερη των δύο τερμάτων, ώστε να πάρει την πρόκριση στους “16” του Champions League.

Είναι ακραία λοιπόν και τα δύο ενάρια. Δύσκολο και να βγει τέταρτος ο Ολυμπιακός, αλλά και να πάρει την δεύτερη θέση. Σε κάθε περίπτωση του δίνεται η δυνατότητα παίρνοντας αποτέλεσμα στην Μασσαλία, να αφήσει εκτός Ευρώπης την Μαρσέιγ.

ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΙΛΑ ΜΠΟΑΣ

Στο μεταξύ τους παιχνίδι στο Καραϊσκάκης ο Πέδρο Μαρτίνς, κέρδισε κατά κράτος την μάχη των πάγκων από τον Βίλα Μπόας. Έδειξε πως έχει μελετήσει τέλεια τον αντίπαλο του. Γνώριζε πως η Μαρσέιγ, είναι απόλυτα εξαρτώμενη από τους Παγέτ, Τοβέν και για να καλύψει το αμυντικό της δίδυμο, χρησιμοποιεί μόνιμα στην θέση “6”, έναν κεντρικό χαφ που να παίζει σε υψηλή ένταση. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι, δεν ήταν διαθέσιμος ο Καμαρά και ο Πορτογάλος τεχνικός επέλεξε τον άπειρο αλλά αθλητικό Γκέιγ, από τον βαρύ Στρούτμαν.

Ο Μαρτίνς από την άλλη ανέθεσε ειδική αποστολή στους Μασούρα, Ρατζέλοβιτς. Κατάφεραν οι δύο εξτρέμ του να μην επιτρέψουν στους Τοβέν, Παγέτ, να έρχονται εύκολα σε επαφή με την μπάλα. Να μην δώσουν το δικαίωμα στους ποδοσφαιριστές που ορίζουν το παιχνίδι της Μαρσέιγ, να βρουν ρυθμό.

Μόλις ο Βίλα Μπόας έκανε το λάθος, να βγάλει ταυτόχρονα και τους δύο, αλλά και τον Γκέιγ από την θέση “6”, ο Μαρτίνς πήγε σε all in, χτύπησε με 4-4-2, με το δίδυμο Χασάν, Ελ Αραμπί στην αντίπαλη περιοχή και με τους Φορτούνη, Βαλμπουενά στις πτέρυγες. Στις καθυστερήσεις, πήρε την νίκη μετά από σέντρα του Βαλμπουενά και κεφαλιά του Χασάν. Πέτυχε μία απόλυτη προσωπική νίκη απέναντι στον Βίλα Μπόας.

ΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Αυτές τις 40 ημέρες που έχουν μεσολαβήσει από το πρώτο τους παιχνίδι στο Καραϊσκάκης, η Μαρσέιγ μέτρησε άλλες 3 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια στην διοργάνωση και τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στο Σαμπιονά. Αποτελέσματα που έχουν κάνει τον σύλλογο, να έχει στρέψει την προσοχή του στο πρωτάθλημα.

Η φετινή σεζόν είναι περίεργη, τα βαριά χαρτιά δεν πείθουν και έχει ανοίξει και η όρεξη, για συλλόγους που τα τελευταία χρόνια δεν κάνουν πρωταθλητισμό, να σκεφτούν πως φέτος είναι η ευκαιρία τους.

Αν δει κανείς την βαθμολογία, μπορεί να πει, πως ισχύει αυτό και για την Μαρσέιγ, με βάση την εικόνα του πρωταθλήματος όμως, φαντάζει κάτι πολύ μακρινό. Πιστεύω, πως ούτε την τριάδα, δεν μπορεί να διεκδικήσει αυτή η ομάδα φέτος, καθώς η Λιλ και η Λιόν είναι πολύ ανώτερες για να πλαισιώσουν την Παρί, αλλά αυτά θα τα δείξει ο χρόνος.

Σήμερα η Μαρσέιγ βρίσκεται στην 6η θέση, 4 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Παρί με δύο παιχνίδια λιγότερα. Έχουν αναβληθεί λόγω κορονοϊου, τα εντός έδρας παιχνίδια της, με Νις και Λανς, που δεν είναι απίθανο να δώσουν 6 βαθμούς.

Στην Ευρώπη, προοπτική δεν υπάρχει, οπότε όλο το βάρος καταλαβαίνεται πως έχει πέσει στο πρωτάθλημα.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΙΚΗ

Ασφαλώς δεν σημαίνει πως θα αδιαφορήσει για το σημερινό παιχνίδι η Μαρσέιγ. Το αντίθετο συμβαίνει. Η ομάδα έχει πιεστεί πολύ, από τον τύπο, από τις αναφορές των οπαδών στα social media, για την πολύ άσχημη πορεία στην Ευρώπη. Η πορεία της Μαρσέιγ στο Champions League, έχει γίνει ανέκδοτο από τους οπαδούς της ίδιας της ομάδας αλλά και από τους αντιπάλους.

Υπάρχει ένα κλίμα πως η ομάδα έχει ντροπιαστεί από την Ευρωπαϊκή της παρουσία και το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό το βλέπουν σαν μία μοναδική ευκαιρία, για να πάρουν επιτέλους μία νίκη, όχι με στόχο να προχωρήσουν στην Ευρώπη -είναι ξεκάθαρο πως το Σαμπιονά είναι η απόλυτη προτεραιότητα- αλλά για να σπάσουν αυτό το αρνητικό ρεκόρ.

Μετά το παιχνίδι στο Καραϊσκάκης, η Μαρσείγ έχασε από την Σίτι και τα δύο παιχνίδια με την Πόρτο, στο πρωτάθλημα όμως κέρδισε και τα τρία παιχνίδια που έδωσε. Πέτυχε δύο σημαντικά οριακά διπλά, με 1-0 στο Στρασβούργο και στην Λοριάν και το περασμένο Σάββατο επικράτησε με 3-1 της Ναντ.

ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Στο αγωνιστικό κομμάτι δεν έχουν αλλάξει πολλά, σε σχέση με την ομάδα που συνάντησε, την πρώτη αγωνιστική των ομίλων ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκης. Η μοναδική διαφορά που δεν αποκλείεται να συναντήσει ο Ολυμπιακός,έχει να κάνει με την είσοδο του Κουσάνς στην θέση του Σανσόν, που είναι λίγο πιο δημιουργικός και οδηγεί την Μαρσέιγ, σε ένα ποδόσφαιρο που μοιάζει περισσότερο με 4-2-3-1, παρά με ένα καθαρό 4-3-3 που εφάρμοζε τα τελευταία χρόνια. Τα υπόλοιπα παραμένουν αναλλοίωτα και δεν είναι και σίγουρο πως δεν θα ξεκινήσει ο Σανσόν.

Επίσης στην θέση “6”, θα αγωνιστεί το βασικό 6άρι ο Καμαρά, που με την αθλητικότητα του, έχει βοηθήσει σημαντικά, να δέσει το δίδυμο Τσαλέτα-Τσαρ-Αλβάρο Γκονζάλες.

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΟ ΣΑΜΠΙΟΝΑ

Αν υπάρχει κάτι θετικό στην Μαρσέιγ, πέρα από όσα πράγματα μπορούν να της δώσουν, οι Παγέτ, Τοβέν, έχει να κάνει με την ομοιογένεια που υπάρχει στην ομάδα. Είναι ένα σύνολο που έχει παίξει πολλά παιχνίδια μαζί. Με εξαίρεση το γεγονός πως υπολογίζει ο Μπόας στον δανεικό από την Μπάγερν Κουσένς, οι υπόλοιποι είναι ακριβώς οι ίδιοι με πέρυσι. Παίζουν συνέχεια μαζί, με περιορισμένες αλλαγές.

Το γεγονός αυτό, έχει βοηθήσει ώστε να υπάρχει μία φανερή βελτίωση στα αμυντικά πεπραγμένα της ομάδας. Ασφαλώς δεν έγινε η Μαρσέιγ ένα σύνολο που να σε γεμίζει με ασφάλεια, για τον τρόπο που αμύνεται. Είναι σημαντικό βήμα που κατάφερε να παίξει στην έδρα της Λιόν, για μεγάλο διάστημα με δέκα παίκτες και να κρατήσει το 1-1, που προέρχεται από δύο συνεχόμενες εκτός έδρας νίκες στο πρωτάθλημα με 1-0 και συνολικά πως έχει δεχτεί 9 τέρματα σε 10 παιχνίδια στο Σαμπιονα.

Βελτίωση που δεν έχει να κάνει με την ποιότητα της άμυνας της Μαρσέιγ, δεν είναι κάτι το εξαιρετικό η τετράδα, Σακάι, Τσαλέτα, Γκονζάλες, Αμαβί, ούτε ο Καμαρά που παίζει μπροστά τους. Κυρίως οφείλεται στην συνοχή που υπάρχει, από τα πολλά παιχνίδια που έχουν δώσει μεταξύ τους, όπως φυσικά και στην παρουσία του Μανταντά, που υπάρχουν παιχνίδια, που έχει κατεβάσει ρολά.

ΟΙ ΔΥΟ ΑΡΤΙΣΤΕΣ ΤΗΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ

Οι επιδώσεις όμως στο Champions League είναι αποκαρδιωτικές και δείχνουν, πως η Μαρσέιγ παραμένει μία ομάδα, που όταν το επίπεδο του παιχνιδιού ανεβαίνει, για την ακρίβεια, όταν ο αντίπαλος πηγαίνει σε υψηλή ένταση, έχει προβλήματα.

Σε παιχνίδια χαμηλού τέμπο, όπως αυτό με την Ναντ, που ο αντίπαλος επιτρέπει η μπάλα, να πηγαίνει με ευκολία στο δίδυμο Παγιέ, Τοβέν, οι δύο αρτίστες που διαθέτει στα άκρα ο Μπόας, είναι ικανοί να μεταμορφώσουν την εικόνα της ομάδας. Αν προσφέρεις στην Μαρσέιγ, εύκολη αρχική μεταβίβαση και σίγουρο μαξιλάρι, είτε στον Τοβέν, είτε στον Παγέτ, θα φανεί ένα σύνολο γεμάτο ποιότητα.

Καθώς ο ρυθμός, η ποιότητα στην ανάπτυξη, αλλά και η τελική επιλογή που προσφέρουν αυτοί οι δύο ποδοσφαιριστές, είναι πολύ υψηλού επιπέδου και ανεβάζουν τους υπόλοιπους και την Μαρσέιγ σαν σύνολο.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΜΠΕΝΕΝΤΕΝΤΟ

Το περασμένο Σάββατο, στην νίκη με 3-1 επί της Ναντ, οι Παγέτ-Τοβέν οργίασαν, το σημαντικό γεγονός όμως ήταν το πρώτο φετινό τέρμα του Μπενεντέντο.

Χρειάστηκε το τελευταίο παιχνίδι του Νοεμβρίου και να πάρει την ευκαιρία του, από το σημείο του πέναλτι.. Χαριστικό ήταν, τα πέναλτι τα εκτελεί ο Παγέτ. Ο Αργεντινός, είχε χάσει δύο μεγάλες ευκαιρίες νωρίτερα και μπας και ξεμπλοκάρει, ο Παγέτ, του χάρισε την εκτέλεση μαζί με μία μικρή σφαλιαρίτσα.

Είναι κοινό μυστικό και δικαιολογημένο, με βάση την εικόνα του, πως ο Βίλα Μπόας το περασμένο καλοκαίρι, ήθελε να βρει τρόπο για να τον αντικαταστήσει και έγινε προσπάθεια για την απόκτηση φορ.

Φορ δεν αποκτήθηκε, αλλά ο Μπενεντέντο φαίνεται πολύ επηρεασμένος και δεν μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του, σε καμία πτυχή του παιχνιδιού. Υπάρχει και ένα ακραίο αρνητικό ρεκόρ. Αγωνίζεται για δεύτερη σεζόν στην Μαρσέιγ και συνολικά έχει καταγράψει μόλις μία ασίστ, την πάσα που έδωσε στον Σανσόν στο πρόσφατο διπλό στο Στρασβούργο.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

Ο Μαρτίνς στην λογική της εξέλιξης την ημέρα της κλήρωσης, έθεσε σαν στόχο την πρόκριση στους “16” της διοργάνωσης, από την στιγμή που φαίνεται δύσκολο να συμβεί, αυτόματα ο στόχος αναπροσαρμόζεται μέσα από το Europa League.

Πέρυσι πανηγύρισε την ιστορική πρόκριση επί της Άρσεναλ, έφθασε στους “16′ του θεσμού, άντεξε απέναντι στην Γουλβς με δέκα παίκτες για παραπάνω από ένα ημίχρονο στο Καραϊσκάκης, ήταν ανώτερος στην ρεβάνς, όπου έχασε την πρόκριση στις λεπτομέρειες.

Φέτος πρέπει να αποδείξει πως κρατά την ανταγωνιστικότητα του, σε υψηλά επίπεδα και να ψάξει για ένα βήμα παραπάνω. Έχουμε όμως καιρό για όλα αυτά, απομένουν ακόμα δύο παιχνίδια στον όμιλο του Champions League.

Πηγή:sport24.gr