Ποια αναδρομικά και πότε αναμένουν οι συνταξιούχοι

Πέντε πακέτα αυξήσεων και αναδρομικών περιμένουν για το επόμενο διάστημα οι συνταξιούχοι, ενώ νωρίτερα θα καταβληθούν τον Δεκέμβριο οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Ιανουαρίου 2021. Ειδικότερα:

Στις 15 Ιανουαρίου 2021 στην Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνεται η «τύχη» των κομμένων αναδρομικών σε επικουρικές συντάξεις και δώρων όλων των συνταξιούχων. Μάλιστα με πρόσφατη απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιβεβαίωσε την άποψη που πολλοί δικηγόροι έχουν εκφράσει, ότι δηλαδή οι περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ για το 11μημο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 δεν περιορίζονται μόνο στις κύριες συνάξεις, αλλά αφορούν και τα δώρα και τις περικοπές επικουρικών συντάξεων της αντίστοιχης περιόδου.

Τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων από μειώσεις και δώρα τα οποία θα κριθούν στη δίκη του ΣτΕ στις 15 Ιανουαρίου 2021 κυμαίνονται:

  •  Από 1.107 ευρώ έως 2.921 ευρώ για συνταξιούχους του Δημοσίου.
  • Από 687 ευρώ έως 1.883 ευρώ για συνταξιούχους του ΙΚΑ (σημειωτέον ότι στις επικουρικές ΙΚΑ υπήρξε πρόσθετη μείωση 30% πάνω από τα 150 ευρώ που δεν επιστρέφεται και κατεβάζει τα αναδρομικά από τις μειώσεις που επιστρέφονται).
  • Από 916 ευρώ έως 3.294 ευρώ για συνταξιούχους των ΔΕΚΟ και τραπεζών.
  • Από 835 ευρώ έως 2.689 ευρώ για συνταξιούχους του ΤΕΑΥΕΚ (πρώην επικουρικό εμποροϋπαλλήλων).
  • Από 589 ευρώ έως 2.352 ευρώ για συνταξιούχους του ΝΑΤ στους οποίους επιστρέφεται μόνο η μείωση νόμου 4093, γιατί δεν τους επιβλήθηκε η μείωση του νόμου 4051.

Με την πληρωμή των συντάξεων Ιανουαρίου (από 21 Δεκεμβρίου) σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας να καταβάλει σε 190.000 συνταξιούχους – που έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη – τις αυξήσεις στις συντάξεις μαζί με τα αναδρομικά, που απορρέουν από την εφαρμογή του νόμου Βρούτση. Μαζί με τις αυξήσεις θα γίνει και η καταβολή των αναδρομικών 16 μηνών (από 1/9/2019), ύψους έως 4.032 ευρώ.

Η μηνιαία αύξηση κινείται από 12 έως 252 ευρώ. Η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις. Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019 οδηγούν σε αυξήσεις, είτε λογιστικές είτε πραγματικές. Σε μία δόση θα πληρωθούν, βάσει του σχεδιασμού, οι νέοι συνταξιούχοι, αυτοί δηλαδή που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Σε δόσεις, μέσα σε 5 χρόνια, θα λάβουν τις αυξήσεις τους και περίπου 200.000 παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν αρνητική προσωπική διαφορά (η παλαιά σύνταξή τους ήταν χαμηλότερη από το ποσό που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό με βάση τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου) ή μικρή θετική και μετά τον επανυπολογισμό θα περάσουν σε αρνητική.

Οι κληρονόμοι

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά συντάξεων κληρονόμων. Ειδικότερα μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου 2020 θα διαρκέσει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων στο efka.gov.gr για 172.222 κληρονόμους που παίρνουν συντάξεις θανάτου. Οι κληρονόμοι των συνταξιούχων που απεβίωσαν και είχαν μειώσεις στην κύρια σύνταξή τους την περίοδο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 υποβάλλουν μέσω της υπηρεσίας τα στοιχεία και τα πιστοποιητικά που απαιτούνται για την επιστροφή σε αυτούς των μειώσεων. Κάθε ενήλικος κληρονόμος θα πρέπει να υποβάλει μία αίτηση. Για ανήλικους κληρονόμους την αίτηση θα υποβάλει ο νόμιμος κηδεμόνας τους.

Αναδρομικά έως και 11 μηνών και αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους θα πάρουν με τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2021 όλοι οι συνταξιούχοι που εργάζονται. Και αυτό καθώς θα μειωθεί το «πέναλτι» στο 30% αναδρομικά από τη σύνταξη Μαρτίου 2020, όταν τέθηκε σε ισχύ με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο. Το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα από κύριες και επικουρικές καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%. Από τον Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένο κατά 30%, ωστόσο το νέο «πέναλτι» δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Εξάλλου σήμερα και αύριο, σε εμβόλιμη πληρωμή, θα πάρουν 105.818 χαμηλοσυνταξιούχοι την υπό εκκρεμότητα οφειλόμενη ενίσχυση που είχε δοθεί προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, υπήρχε μια εκκρεμότητα, από τον Μάιο του 2019, για σημερινούς συνταξιούχους, οι οποίοι δεν πήραν σύνταξη όταν πήραν το προεκλογικό επίδομα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι αυτοί οι 105.818 συνταξιούχοι θα πάρουν έκτακτη ενίσχυση τη Δευτέρα και την Τρίτη με εμβόλιμη πληρωμή. Οσοι είναι κάτω από τα 500 ευρώ θα πάρουν ακριβώς ισόποσο ποσό με τη σύνταξή τους.

Τέλος ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης σε δηλώσεις στον Σκάι επισήμανε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και καμία μείωση στις συντάξεις. «Το σχέδιο Πισσαρίδη είναι ένα μεταρρυθμιστικό, πολύ σημαντικό και πολύ θετικό σχέδιο». Ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσε πως ό,τι περάστηκε στον ασφαλιστικό νόμο δεν επηρεάζεται από την έκθεση Πισσαρίδη.

in.gr