Ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ από Δεκέμβριο 2019;

Ερευνητές του αμερικανικού κέντρου αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών (CDC) εντόπισαν κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ ήδη από τον Δεκέμβριο το 2019, πολύ νωρίτερα δηλαδή από την ανακοίνωση του πρώτου ασθενούς Covid στη χώρα, που σχετιζόταν με ταξίδι από την Ουχάν της Κίνας.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, 106 άτομα εντοπίστηκαν θετικά στον κορωνοϊό σε 7.389 δείγματα αίματος αιμοδοτών, σε εννέα Πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ 13 Δεκεμβρίου και 17 Ιανουαρίου. Τα δείγματα συγκεντρώθηκαν από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό και εστάλησαν στο CDC προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσο έχουν αναπτυχθεί αντισώματα κατά του κορωνοϊού.
Ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε από τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ

«Τα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνουν πως ο κορωνοϊός ενδεχομένως να κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2019, νωρίτερα από ό,τι έχει ανακοινωθεί», σημειώνει η έρευνα χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε πως οι πρώτες αναφορές για εμφάνιση πνευμονίας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαδίδονταν στην Ουχάν της Κίνα αναφέρθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερευνητές διαπιστώνουν πως ασθενείς νόσησαν με την Covid-19 πολύ πριν από την εμφάνιση του ασθενούς μηδέν στη χώρα τους.

Ασθενής στη Γαλλία φαίνεται πως ανέπτυξε συμπτώματα του κορωνοϊού από τον Δεκέμβριο του 2019, έναν μήνα δηλαδή πριν αναφερθεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στη χώρα, το οποίο και σχετιζόταν με ταξίδι από την Ουχάν.
Ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε σιωπηλά σε όλο τον κόσμο

Οι αποκαλύψεις ενισχύουν την πεποίθηση πως ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε σιωπηλά σε όλο τον κόσμο νωρίτερα από την ημερομηνία που υιοθετήθηκε για κάθε χώρα αρχικά. Τα ευρήματα αυτά ενδεχομένως να ξεκινήσουν και πάλι συζητήσεις για την προέλευση της πανδημίας.

Μια συζήτηση που σαφέστατα θα περιλαμβάνει και τις αποκαλύψεις του CNN για την απόκριση των κινεζικών αρχών στην Ουχάν, σύμφωνα με εσωτερική αναφορά των υγειονομικών που διέρρευσε τις τελευταίες ώρες.
Τι δείχνουν τα Ουχάν Files

Στις 117 σελίδες που έστειλε πληροφοριοδότης που εργάζεται στο σύστημα υγείας της Κίνας, εμφανίζονται διαφοροποιημένα στοιχεία για τα κρούσματα, αλλά και τους θανάτους από τον κορωνοϊό στην Ουχάν, σε σύγκριση με εκείνα που ανακοινώνονταν επισήμως τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Παράλληλα, διαπιστώνεται ολιγωρία των αρχών και ιδιαίτερα αργή απόκριση, που έφτανε έως και τις 23 ημέρες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ένας πολίτης είναι θετικός στον κορωνοϊό ή όχι.

Και στα έγγραφα της Ουχάν πάντως φαίνεται πως κρούσματα κορωνοϊού είχαν διαπιστωθεί ήδη από τον Οκτώβριο του 2019 στην κινεζική πόλη, ενώ ο συνολικός αριθμός περιστατικών την περασμένη χρονιά φαίνεται πως είναι πολλαπλάσιος από αυτόν που ανακοινώθηκε.

Πηγή: iefimerida.gr