Τις αντοχές της χώρας δοκιμάζει ο κορωναϊός

Αθήνα.- Μπορεί τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα να παρουσίασαν μία κάμψη, πλην όμως χθες 1η Δεκεμβρίου ανέβηκαν ξανά κατακόρυφα στα 2.199.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των θανάτων έφτασε και πάλι σε τριψήφια νούμερα, με 111 ανθρώπους να χάνουν τη μάχη με τον φονικό ιό, μέσα σε 24 ώρες. Ο μόνος αριθμός που παρουσίασε μείωση, ήταν αυτός των διασωληνωμένων, αφού έπεσε κάτω από τους 600. Βέβαια, 596 που παλεύουν για τη ζωή τους είναι πάρα πολλοί.

Φυσικά γίνεται εύκολο κατανοητό, πως με 2.000 κρούσματα ημερησίως και τόσο υψηλό αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει συζήτηση περί άρσης του lockdown.

Ο κοροναϊός και οι αποφάσεις για το lockdown

Η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να είναι κρίσιμη καθώς η κυβέρνηση θα αποφασίσει για το αν και πώς θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρας μας αλλά και την έξοδο από την lockdown.

Οι τελικά αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Παρασκευή. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρήσει σε τηλεοπτικό μήνυμα, θα παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» που δεν θα περιλαμβάνει μόνο την άρση των περιορισμών, αλλά και ένα αναλυτικό σχέδιο για την πορεία ως το εμβόλιο και το οριστικό τέλος της περιπέτειας.

Αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι η παράταση των περιοριστικών μέτρων και μετά τις 7 Δεκεμβρίου, αφού η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει μεγάλη. Πολλοί, ωστόσο, κάνουν λόγο ακόμα και για παράταση έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Πάντως τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο είναι πολύ προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους αναφορικά με την επόμενη μέρα, μετά και την εισήγηση του πρωθυπουργού να αποφευχθούν οι ημερομηνίες. Άπαντες πλέον επαναλαμβάνουν πως οι ημερομηνίες αποτελούν δευτερεύον θέμα, αφού ο κρίσιμος παράγοντας για τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της χώρας θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τα σενάρια για σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, φαίνεται ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά από το νέο έτος. Ελάχιστες οι πιθανότητες να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου που προφανώς το lockdown πάει έως τότε με πρώτη ελπίδα να ανοίξει το λιανεμπόριο ώστε να κινηθεί η αγορά μέχρι τα Χριστούγεννα.

Πολύ δύσκολα να ανοίξει η εστίαση. Φαίνεται ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές διότι φοβούνται ότι η αύξηση της κινητικότητας μαζί με την εστίαση μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα και εξάπλωση του κοροναιϊού.

Αυτό που δεν θέλει η κυβέρνηση είναι να ανοιγοκλείνουμε μετά την χαλάρωση των μέτρων και γι’ αυτό τα βήματα θα είναι πολύ προσεχτικά όπως θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Ακόμα, δεν αναμένεται να επιτραπούν καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα γίνει σπίτι, παρέα με μόλις μια ακόμα οικογένεια.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Η κατάσταση τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στις όμορες, επιβαρυμένες περιοχές, προβληματίζει τις αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές, λόγω της διατήρησης του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που υπάρχει παρά τα περιοριστικά μέτρα, τις εκκλήσεις προς τους πολίτες αλλά και τις δραματικές απώλειες που καταγράφονται.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.199 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η Θεσσαλονίκη αναδείχτηκε «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων με πολύ αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Αττική.

Έτσι, από τα 2.199 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 538 καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Αττική με 413 κρούσματα.

Ακόμα, σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Λάρισα με 112 κρούσματα, ενώ 85 ανακοίνωσε η Πέλλα και 81 η Δράμα.

Πολύ μεγάλη είναι ξανά η διασπορά στο σύνολο της χώρας.

in.gr