Ο Νίκολας Μπερνς για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας

«Προσωπικά και ως πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα πιστεύω ότι η κυβέρνησή μας θα έπρεπε να προασπιστεί και να υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Θέση υπέρ της Ελλάδας παίρνει αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς.

Μιλώντας στο «ΒΗΜΑ» ο κ. Μπερνς καταθέτει την προσωπική του άποψη ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα έπρεπε να προασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας απέναντι στις συνεχείς αμφισβητήσεις της Αγκυρας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία αποτελεί πρόβλημα. Λανθασμένα και ασύνετα αμφισβητεί, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, την ελληνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ παράλληλα αμφισβητεί τα δικαιώματα τόσο της Ελλάδος όσο και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν βοηθά καθόλου σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη, ενώ το ίδιο συμβαίνει με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Τουρκία εξάγει αστάθεια αυτή τη στιγμή. Βλέπετε επίσης τη στήριξη προς την Ελλάδα – αυτό είναι εμφανές και στις δηλώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης καθώς και άλλων χωρών όπως η Γαλλία. Δεν είναι σύμπτωση αυτό. Προσωπικά και ως πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα πιστεύω ότι η κυβέρνησή μας θα έπρεπε να προασπιστεί και να υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τα εξοπλιστικά και το πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ενισχύσουν την Ελλάδα σχολίασε: «[…]Για τα θέματα των εξοπλισμών υπάρχουν ειδικότεροι από εμένα, η ελληνική κυβέρνηση και η αμερικανική πρεσβεία. Αυτό που μπορώ να πω όμως είναι ότι η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της οικονομίας, της διαφοροποίησης των επενδύσεων, αλλά επίσης, σε ό,τι αφορά την αμυντική σφαίρα, της συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δείχνουν ότι θα έπρεπε να θέλουμε κάτι τέτοιο. Αισθανόμαστε Ελληνες, φίλοι της Ελλάδας. Ελπίζω ότι θα δούμε τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ελλάδας και την ενδυνάμωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Πιστεύω πραγματικά ότι είμαστε ο ισχυρότερος φίλος που έχει η Ελλάδα».