ΑΠΟΨΗ: Για τον Πώλ Σαρμπάνη και την ομογένεια

Απεβίωσε, σε ηλικία 87 ετών, ο πρώην γερουσιαστής του Μέριλαντ Πωλ Σαρμπάνης, ο οποίος υπερασπίστηκε με επιμονή τα θέματα του Ελληνισμού για 30 χρόνια στην αμερικανική Γερουσία. Την είδηση του θανάτου του την ανακοίνωσε ο γιός του και βουλευτής του Μέριλαντ Τζον Σαρμπάνης, λέγοντας: «ο πατέρας μου, ο γερουσιαστής Πωλ Σαρμπάνης, πέθανε ειρηνικά σήμερα το απόγευμα στη Βαλτιμόρη».

Ο γνωστός αγωνιστής για τα εθνικά δίκαια της γενέτειρας, υπερασπίστηκε με επιμονή τα θέματα του ελληνισμού στην αμερικανική Γερουσία. Είχε υπηρετήσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, όντας μάλιστα ένας από τους πρωτεργάτες για την επιβολή του αμερικανικού εμπάργκο όπλων μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ωστόσο ο Πωλ Σαρμπάνης, σεμνός και ταπεινός, δεν πρόβαλε την προσφορά του αυτή προς τη χώρα της καταγωγής του. Ήταν πάντοτε το ίδιο καλός Αμερικανός όσο και καλός Έλληνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκλιπών ήταν από τους λίγους Αμερικανούς Γερουσιαστές που είχε εν ζωή επισκεφθεί πολλάκις τα γραφεία της ομογενειακής εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” και είχε συσκεφθεί με τον τότε εκδότη της, Μπάμπη Μαρκέτο, επί των ελληνικών θεμάτων, αλλά και επί των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η Ομογένεια.

Η τελευταία επίσκεψη του δραστήριου Γερουσιαστή στα Γραφεία του ΕΚ ήταν, με αφορμή την αποστρατεία του Μαρκέτου, τον Μάρτιο του 1977. Μάλιστα, όπως γράφει σε εργασία του ο Μπ. Μαρκέτος, «ήταν ιδιαίτερη ευχαρίστηση να δούμε πάλι στα γραφεία μας αμέσως μετά την τελετή μεταβίβασης του ΕΚ τον πρώτο ελληνοαμερικανό Γερουσιαστή Πωλ Σαρμπάνη, που είχαμε ένθερμα υποστηρίξει πολλαπλώς στην προεκλογική του εκστρατεία, όπως κάναμε συστηματικά με όλους  τους ομογενείς υποψηφίους, συνιστώντας όχι μόνο την υπερψήφισή τους,  αλλά και την οικονομική τους ενίσχυση, για να ενισχυθεί η «ελληνική ομάδα» στο Κογκρέσσο».

Ένα δείγμα, αυτό, του ιδιαίτερου ρόλου που μπορεί και οφείλει να διαδραματίζει η εφημερίδα της ομογένειας. Και που έρχεται να απαντήσει στην ανάγκη και σήμερα να ενισχυθεί η παρουσία Ελλήνων ομογενών στην Γερουσία, ανάγκη την οποία εξέθεσε και ο πρόεδρος του  Hellenic Congress of America, κ. Νίκος Αποστολόπουλος, στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Panhellenic Post. Ας λάβουν οι ενδιαφερόμενοι ένα μήνυμα από την αναφορά αυτή του Μπ. Μαρκέτου, για έναν από τους (πολλούς) τρόπους με τους οποίους μπορεί να πολλαπλασιαστεί η ομογενειακή παρουσία στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Αρκεί και οι έχοντες στα χέρια τους την «τέταρτη εξουσία», να κατευθύνουν σωστά και πατριωτικά, χωρίς ιδιοτέλεια, την ομογένεια.

Για το ρόλο του “Εθνικού Κήρυκα” της εποχής, ο Πωλ Σαρμπάνης, από τα γραφεία της εφημερίδας, απευθυνόμενος τότε δημοσίως στον Μπάμπη Μαρκέτο, έλεγε μεταξύ άλλων, και τα εξής:

« Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής κ. Μαρκέτο να σε επισκεφθώ και πάλι στα γραφεία του Εθνικού Κήρυκα με την ευκαιρία της αποχωρήσεώς σου, για να σε συγχαρώ και να σε ευχαριστήσω προσωπικώς  για τις εξαίρετες υπηρεσίες  που ο ίδιος και η εφημερίδα προσφέρετε στη χώρα μας.

Έπραξες πολλά  για να υποστηρίξεις τα δημοκρατικά ιδεώδη και για να ενισχύσεις  τους ιστορικούς  και πολιτιστικούς  δεσμούς μεταξύ των λαών της Ελλάδος και της Αμερικής όχι μόνον σαν υπεύθυνος του Εθνικού Κήρυκος, αλλά και σαν στέλεχος του Δημοκρατικού κόμματος τα τελευταία 20 χρόνια.

Εσύ, κ. Μαρκέτο, και ο Εθνικός Κήρυκας,  υπήρξατε μια ισχυρή και εποικοδομητική δύναμη για τις υψηλότερες αρχές της ελληνικής κληρονομιάς μας. Σου αξίζουν συγχαρητήρια και τιμή».