Απεβίωσε ξαφνικά ο μακαριστός Μητροπολίτης Πηλουσίου κυρός Νήφωνας

Τεράστια θλίψη προκάλεσε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και σε όλη την αιγυπτιώτικη παροικία ο ξαφνικός χαμός ενός από τους πιο αγαπημένους Μητροπολίτες της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, του Πηλουσίου Νήφωνα.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στην επισκοπική κατοικία του στο Πορτ Σαΐντ.

Από το πρωί, δεν έδινε σημάδια ζωής σε όσες κλήσεις και αν του απηύθυναν από την εκκλησία ή το Πατριαρχείο.

Τελικά, στο Πορτ Σαΐντ μετέβη εσπευμένα ιερέας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας επί τόπου, ο οποίος με τη βοήθεια της αστυνομίας έσπασε την κλειδαριά της εισόδου και κατευθύνθηκαν στο εσωτερικό της οικίας.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης βρισκόταν χωρίς τις αισθήσεις του στη βεράντα του σπιτιού, πιθανόν – σύμφωνα με πληροφορίες – έχοντας χάσει τη ζωή του από καρδιακή προσβολή ή ανακοπή καρδιάς, κάτι που οι γιατροί θα μπορέσουν να εξακριβώσουν στη συνέχεια.

Αμέσως ενημερώθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, ο οποίος από την έδρα του Πατριαρχείου όπου βρίσκεται ετέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του τόσο ξαφνικά και απρόσμενα αποβιώσαντα Ιεράρχη του ιεραποστολικού Πατριαρχείου.

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ

ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΗΛΟΥΣΙΟΥ ΚΥΡΟΥ ΝΗΦΩΝΟΣ

Σε ανακοίνωσή του, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ανήγγειλε “με βαθειά συγκίνηση και συνοχή καρδίας την προς Κύριον εκδημίαν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πηλουσίου κυρού Νήφωνος”.

Και επεσήμανε ότι ο αείμνηστος Μητροπολίτης εκοιμήθη σήμερα, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020, στην οικία του στο Πόρτ Σάιδ.

Η Α. Θ. Μακαριότης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συντετριμμένος, ετέλεσε στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων, Τρισάγιο υπέρ Αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Νήφωνος, παρουσία του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου, Υπέρτιμος και Έξαρχος Πρώτης Αὐγουσταμνικής καί Μεσημβρίας κ. Νήφων (κατά κόσμον Νικήτας Τσαβαρής) εγεννήθη στην Νίκαια Αττικής το έτος 1959. Τύγχανε πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Απεσπάσθη το έτος 2005 στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και έκτοτε προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ι. Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου ως Καθηγούμενος αυτής φέρων την ευθύνη συντονισμού της εκ βάθρων ανακαινίσεώς της. Την 6η Οκτωβρίου 2009, τη προτάσει της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριαρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄, εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Βαβυλώνος, διατηρών τα ηγουμενικά του καθήκοντα στην περιώνυμο Ι. Μονή. Εχειροτονήθη Επίσκοπος υπό της Α.Θ.Μ. την 18η Οκτωβρίου 2009. Την 26η Νοεμβρίου 2014, τη προτάσει της Α.Θ.Μ., εξελέγη παμψηφεί υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Πηλουσίου.