Ο Ολυμπιακός «άλωσε» τη Βαρκελώνη (88-96)

Ο Θρύλος της Ευρώπης έκανε το… θαύμα του στο «Παλαού Μπλαουγκράνα»!

Οι Ερυθρόλευκοι με ηγέτη τον Κώστα Σλούκα, που έκανε νταμπλ-νταμπλ και τους Μάρτιν και ΜακΚίσικ σε μεγάλη μέρα, επικράτησαν με 96-88 της πανίσχυρης Μπαρτσελόνα και πέτυχαν την 6η νίκη τους στη φετινή Euroleague.

Εξαιρετικός ήταν επίσης ο Κώστας Παπανικολάου, που βοήθησε πολύ σε άμυνα και επίθεση, ενώ καθοριστικός ήταν ο Χάρισον, που πήρε πάνω του το παιχνίδι τα τελευταία λεπτά και με 5 πόντους οδήγησε στη νίκη τον Ολυμπιακό.

Ο Κώστας Σλούκας έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του με την ερυθρόλευκη φανέλα και ολοκλήρωσε τον αγώνα με 15 πόντους, 10 ασίστ, 3 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο, ενώ μάλιστα δεν έκανε ούτε ένα λάθος!

Πρώτος σκόρερ για τον Ολυμπιακό ο Μάρτιν, που κυριάρχησε στις δύο ρακέτες και τελείωσε το ματς με 17 πόντους και 8 ριμπάουντ, εκ των οποίων τα πέντε ήταν επιθετικά, ενώ από κοντά ακολούθησε ο ΜακΚίσικ με 16 πόντους (3/4 τρίποντα). Διψήφιοι ήταν επίσης ο Παπανικολάου (11π.) και ο Βεζένκοφ (10π.), ενώ ο Χάρισον επέστρεψε από τον τραυματισμό του και είχε τους κρίσιμους πόντους στα τελευταία λεπτά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Ερυθρόλευκοι ολοκλήρωσαν το ματς με 20 ασίστ έναντι μόλις 10 λαθών, ενώ οι γηπεδούχοι είχαν 13 ασίστ και 14 λάθη. Πρώτος σκόρερ για τους ηττημένους ήταν ο Μίροτιτς με 16, ενώ ο Καλάθης κινήθηκε σε ρηχά νερά, έχοντας 9 πόντους (3/7 δίποντα, 0/1 τρίποντα, 3/4 βολές), με 2 ασίστ και 2 λάθη.

Τρομερό ξεκίνημα από τον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε εντυπωσιακά το παιχνίδι και προηγήθηκε 12-0 με πέντε πόντους από τον Παπανικολάου, δύο από τον Τζένκινς, δύο από τον Ζαν Σαρλ και τρεις από τον Σλούκα! Η Μπαρτσελόνα χρειάστηκε σχεδόν τεσσεράμισι λεπτά για να πετύχει το πρώτο της καλάθι στο ματς, με τον Μίροτιτς να μειώνει σε 3-12. Οι Ερυθρόλευκοι όμως συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό και με δύο τρίποντο του Τζένκινς και ένα του Παπανικολάου ανέβασαν τη διαφορά στους 15 (6-21).

Οι Πειραιώτες είχαν βρει ρυθμό στην επίθεση, μέσα από την καλή τους άμυνα και λίγο πριν το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου προηγήθηκαν με 26-11. Οι γηπεδούχοι όμως με τρεις πόντους από τον Μίροτιτς και άλλους τρεις από τον Ντέιβις μείωσαν σε 17-26, που ήταν και το σκορ της πρώτης περιόδου. Μεγάλο δεκάλεπτο από τον Κώστα Σλούκα, που είχε 5 ασίστ, με τους Παπανικολάου και Τζένκινς να έχουν από 8 πόντους.

Αντεπίθεση από την Μπαρτσελόνα. έμειναν ψύχραιμοι οι Ερυθρόλευκοι

Στο πρώτο κομμάτι της δεύτερης περιόδου ο Ολυμπιακός συνέχισε να βρίσκει λύσεις στην επίθεση, με τους Πρίντεζη και Σπανούλη να κρατούν τους Πειραιώτες στο +10 (20-30). Οι γηπεδούχοι όμως μετά το πρώτο δίλεπτο άρχισαν να βρίσκουν ρυθμό στο παρκέ του Παλαού Μπλαουγκράνα και καλάθια των Χάνγκα, Ντέιβις και Κούριτς μείωσαν στους 6 (29-35). Λίγο αργότερα μάλιστα έριξαν τη διαφορά ακόμα και στους 3 (34-37), μετά το καλάθι του Μαρτίνεζ.

Ο Ολυμπιακός απάντησε με το καλάθι του ΜακΚίσικ και τη βολή του Βεζένκοφ (34-40), όμως και πάλι η Μπαρτσελόνα πλησίασε στους δύο, μετά από καλάθι του Μαρτίνεθ (38-40). Οι Ερυθρόλευκοι, πάντως, δεν πτοήθηκαν παρά την αντεπίθεση της ομάδας του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και με το πάθος του Μάρτιν και την… τρέλα του ΜακΚίσικ έκαναν το 45-38.

Στο τελευταίο κομμάτι του δεκαλέπτου ανέλαβαν δράση οι Χίγκινς και Μίροτιτς, με τους δύο παίκτες της Μπαρτσελόνα να σκοράρουν 7 πόντους και να μειώνουν σε 47-51, με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο στην Βαρκελώνη. Ο Ολυμπιακός έκανε εξαιρετικό πρώτο μέρος και θα μπορούσε να είχε πάει με μεγαλύτερη διαφορά στην ανάπαυλα του ημιχρόνου.

Πάτησε… γκάζι και άνοιξε τη διαφορά

Οι Ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν εντυπωσιακά και το δεύτερο ημίχρονο, με τον Ελις να πετυχαίνει τέσσερις πόντους και να ανεβάζει τη διαφορά στους 8 (47-55). Η Μπαρτσελόνα μείωσε στους 5 με τρίποντο του Χάνγκα (50-55), αλλά ο Σλούκας με πέντε συνεχόμενους πόντους ανέβασε ξανά τη διαφορά στους 10 (50-60).

Λίγο αργότερα μάλιστα ο Παπανικολάου με τρίποντο την έστειλε στους 13 (50-63), προτού ο Καλάθης τη μειώσει στους 11 με δύο βολές. Μετά τις βολές του Καλάθη μάλιστα οι γηπεδούχοι έτρεξαν ένα σερί 8-4 και κατάφεραν να μειώσουν σε 61-67. Και πάλι όμως οι Ερυθρόλευκοι δεν πτοήθηκαν με πέντε πόντους από τους Βεζένκοφ και Σλούκα έκαναν το 71-62, προτού ο Μπολμάρο μειώσει σε 63-72 στην εκπνοή του δεκαλέπτου.

Το… θρίλερ βάφτηκε ερυθρόλευκο!

Οι Πειραιώτες μπήκαν στην τέταρτη περίοδο με προβάδισμα 9 πόντων, αλλά πολύ γρήγορα οι γηπεδούχοι κατάφεραν να μειώσουν τη διαφορά και να τη ρίξουν στους 3 (71-74), με τον ΜακΚίσικ να είναι ο αδύναμος κρίκος, αφού υπέπεσε σε αντιαθλητικό φάουλ πάνω στον Ντέιβις και στη συνέχεια έκανε λάθος, το οποίο εκμεταλλεύτηκε ο Αμπρίνες. Ο ΜακΚίσικ λίγο αργότερα… εξιλεώθηκε για τα λάθη του, κάνοντας το 71-77 με τρίποντο. Ομως η Μπάρτσα έτρεξε ένα σερί 6-0 και κατάφερε να ισοφαρίσει σε 77-77, έχοντας βέβαια και τη βοήθεια των διαιτητών που δεν έδωσαν πεντακάθαρο φάουλ του Ντέιβις πάνω στον Κώσατ Σλούκα, πριν μειώσει η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους σε 77-75. Ο Ολυμπιακός για μια ακόμα φορά όμως δεν επηρεάστηκε. Παρέμεινε συγκεντρωμένος στο σχέδιό του και ωραία συνεργασία Σλούκα-Μάρτιν μπήκε και πάλι μπροστά στο σκορ (77-79).

Ο Ααρον Χάρισον με τρίποντο έκανε το 82-77 και έδωσε αέρα πέντε πόντων στην ομάδα του, με την Μπαρτσελόνα όμως να μειώνει λίγο αργότερα σε 82-84 με τρίποντο του Αμπρίνες. Ο Χάρισον ωστόσο με τρομερή άμυνα έκανε το κλέψιμο στον Αμπρίνες, κέρδισε το αντιαθλητικό και με δύο βολές έκανε το 86-82. Ο ΜακΚίσικ με τρίποντο ανέβασε τη διαφορά στους 7 (82-89) και έβαλε τις βάσεις για τη νίκη. Η Μπαρτσελόνα στα τελευταία λεπτά προσπάθησε να στείλει το ματς στην παράταση, μείωσε στους 3 (88-91) 16 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, αλλά ο Ολυμπιακός παρέμεινε ψύχραιμος και με δύο βολές από τον Βεζένκοφ, έναν από τον Σλούκα και δύο από τον Μάρτιν επικράτησε με 96-88!

Τα δεκάλεπτα: 17-26, 47-51, 63-72, 88-96

πηγή:in.gr