Κλίνουν το γόνυ στον ομογενή Γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη

Την σημαντική συνεισφορά του αείμνηστου ομογενούς πρώην Ομοσπονδιακού Γερουσιαστή, Πολ Σαρμπάνη (Paul Sarbanes), ο οποίος έφυγε από την ζωή το βράδυ της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου, εξήραν με δηλώσεις και αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα θεσμικοί εκπρόσωποι, πολιτικοί φορείς αλλά και στελέχη της οργανωμένης ομογένειας.

Σε σχετική τοποθέτησή του, ο Άντονυ Μπλίνκεν (Anthony Blinken), ο οποίος έχει επιλεγεί από το νεοεκλεγέντα Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, για την θέση του νέου Υπουργού Εξωτερικών, εξήρε τις αρχές και την ευφυία του Πολ Σαρμπάνη, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Ως Διευθυντής Προσωπικού της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, είχα το προνόμιο να παρακολουθήσω τον Πολ Σαρμπάνη εν δράσει. Μια αδάμαστη ευφυία, ‘παντρεμένη’ με βαθιές αρχές – και ο καλύτερος εξεταστής της Επιτροπής. Οι σκέψεις μου είναι με τον Τζον και όλη την οικογένειά τους», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν.

Την πεποίθησή του ότι ο Πολ Σαρμπάνης αφήνει μια σημαντική κληρονομιά εξέφρασε ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας – και γνωστός φιλέλληνας – Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez).

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την εκδημία του Γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, ενός αφοσιωμένου δημοσίου λειτουργού, του οποίου οι πρωτοποριακές προσπάθειες εξακολουθούν να διαφυλάττουν και να υπερασπίζονται την ευημερία των ΗΠΑ σήμερα», ανέφερε ο κ. Μενέντεζ, που δεν παρέλειψε να εστιάσει, μεταξύ άλλων, και στην αφοσίωση του Σαρμπάνη στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.

«Είμαι αρκετά τυχερός ώστε να έχω θητεύσει στο Κονγκρέσσο στο πλευρό του Πολ και να γίνω μάρτυρας της βαθιάς και αδιάσειστης πίστης του να υπηρετεί με σκοπό και υπερηφάνεια. Από την καθοδήγησή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας μέχρι την πρωτοπορία του στις μεταρρυθμίσεις στην επίβλεψη των μεγάλων εταιρειών, αφήνει μια κληρονομιά αφοσίωσης και ηθικής δέσμευσης στο έθνος μας και στους ανθρώπους που υπερήφανα αντιπροσώπευσε. Το πάθος του Γερουσιαστή Σαρμπάνη για τον πολιτισμό, την κληρονομιά και την συνεισφορά της ελληνικής κοινότητας, θα μείνουν ζωντανές ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση», τόνισε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ένα συγκινητικό μήνυμα, συνοδευόμενο από μια κοινή τους φωτογραφία, ανήρτησε η ομογενής Αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη (Eleni Kounalakis), αποχαιρετώντας με αυτόν τον τρόπο τον Πολ Σαρμπάνη.

«Φίλος, μέντορας και πρότυπο για τόσους πολλούς από εμάς στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. Θα μας λείψεις Γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη»,ήταν το περιεχόμενο της ανάρτησής της.

Ως έναν «άνθρωπο με αρχές» και «εξαιρετικά ευφυή» χαρακτήρισε τον Πολ Σαρμπάνη ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα – και άλλοτε εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Νίκολας Μπερνς.

«Είμαι πολύ λυπημένος για τον θάνατο του Γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Διέθετε υψηλή ευφυία και ήθος, ήταν ένας ηγέτης που έθετε σε προτεραιότητα τους ανθρώπους και την σωστή διακυβέρνηση. Θα είμαι πάντα ευγνώμων και τις συμβουλές του και την αδιάλειπτη υποστήριξη όταν ήμουν Πρέσβης στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μπερνς.

Την προσφορά του Πολ Σαρμπάνη στην αμερικανική πολιτική εξήρε με επίσημη δήλωσή της η επικεφαλής της πλειοψηφίας της Ομοσπονδιακής Βουλής, Νάνσυ Πελόσι (Nancy Pelosi), η οποία συλλυπήθηκε τα τρία παιδιά του εκλιπόντος βουλευτή, Τζον, Τζάνετ και Μάικλ.

«Οι πολίτες του Μέριλαντ και όλοι οι Αμερικανοί έχασαν έναν ηγέτη και δημόσιο λειτουργό που διέθετε ακεραιότητα και αρχές, τον Πολ Σαρμπάνη. Στα 40 χρόνια της ακούραστης υπηρεσίας του, ως μέλος της Βουλής του Μέριλαντ, της Ομοσπονδιακής Βουλής και της Γερουσίας, ενίσχυσε το έθνος μας και έκανε την διαφορά στις ζωές αμέτρητων Αμερικανών», τόνισε η κ. Πελόζι, η οποία δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο εμβληματικό νομοσχέδιο «Σαρμπάνης – ‘Οξλεϋ» (Sarbanes – Oxley), το οποίο θέτει τους υπευθύνους οικονομικών ατασθαλιών προ των ποινικών ευθυνών τους.

Στην απώλεια του Πολ Σαρμπάνη αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Αμερικανο – Εβραϊκής Επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις (David Harris), τονίζοντας ότι υπήρξε φίλος της Εβραϊκής Κοινότητας.

«Υπερήφανος γιος Ελλήνων μεταναστών, ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ και κάτοχος της υποτροφίας Ρόουντς. Για 36 χρόνια, υπήρξε ένας αξιοθαύμαστος Βουλευτής και Γερουσιαστής από το Μέριλαντ. Φίλος της Εβραϊκής Κοινότητας. Το όραμά του βοήθησε να ενισχυθεί ο σύνδεσμος της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Η κληρονομιά του παραμένει», ανήρτησε στο Twitter ο κ. Χάρις.

Ο ομογενής Ομοσπονδιακός Βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), ο πατέρας του οποίου, πρώην Ομοσπονδιακός Βουλευτής Μιχάλης Μπιλιράκης (Michael Bilirakis) υπήρξε σύγχρονος του Πολ Σαρμπάνη, εξέφρασε την συμπαράστασή του στην οικογένεια Σαρμπάνη.

«Σας παρακαλώ, ακολουθήστε με στέλνοντας τις σκέψεις και τις προσευχές σας στον Τζον Σαρμπάνη και ολόκληρη την οικογένεια, όσο θρηνούν την απώλεια του πρώην Γερουσιαστή, Πολ Σαρμπάνη. Ο Πολ υπηρέτησε με τιμή τους ανθρώπους του Μέριλαντ στην Γερουσία για 40 χρόνια. Θα διαφυλάττω πάντα την φιλία που είχε με την οικογένειά μου», αναφέρει η ανάρτηση του κ. Μπιλιράκη.

Αναφορά στον θάνατο του Πολ Σαρμπάνη έκανε και η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, μέσω συλλυπητήριας ανάρτησής της στα κοινωνικά δίκτυα, όπου έπλεξε το εγκώμιο του ομογενούς πολιτικού.

«Θρηνούμε τον θάνατο του Γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη του Μέριλαντ. Ήταν ένας αξιοσημείωτος ηγέτης της Γερουσίας και ένας πρωτοπόρος της Ελληνο-Αμερικανικής Κοινότητας, που αντιπροσώπευσε τα ιδανικά που ενώνουν τους ανθρώπους μας. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του».

Την εντολή να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στα δημόσια κτίρια του Μέριλαντ την ημέρα της ταφής του Πολ Σαρμπάνη, ως ένδειξη πένθους, έδωσε ο Κυβερνήτης του Μέριλαντ, Λάρι Χόγκαν (Larry Hogan).

«Ο Πολ Σαρμπάνης υπηρέτησε με τιμή, μαζί με τον πατέρα μου, στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Ομοσπονδιακής Βουλής κατά το Ουοτεργκέιτ, πριν εκπροσωπήσει το Μέριλαντ στην Γερουσία. Κατά την διάρκεια των πολλών δεκαετιών του ως δημόσιος λειτουργός, ο Γερουσιαστής Σαρμπάνης ήταν ένας ειλικρινής και παθιασμένος Αντιπρόσωπος για την Πολιτεία μας και τους φυσικούς της πόρους. Σήμερα, θρηνούμε την απώλειά του και στέλνουμε την πιο βαθιά συμπαράστασή μας στην οικογένειά του», αναφέρει η δήλωση του Χόγκαν.

Εκ μέρους της ΑΧΕΠΑ, ο Ύπατος Πρόεδρος, Γιώργος Χωριάτης (George G. Horiates), σε δήλωσή του, χαρακτήρισε τον Σαρμπάνη έναν «τιτάνα της αμερικανο – ελληνικής κοινότητας», υπενθυμίζοντας και την βράβευσή του με το βραβείο «Σωκράτης», το 1993.

«Τα μέλη της ΑΧΕΠΑ θρηνούν βαθιά για τον θάνατο του πρώην Γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, ενός τιτάνα της αμερικανο-ελληνικής κοινότητας, ο οποίος, ως γιος Ελλήνων μεταναστών, διδάχθηκε τις αρχές της σκληρής δουλειάς και της παιδείας από τους γονείς του και εξελίχθηκε σε έναν ένθερμο υπερασπιστή της κληρονομιάς του. Εκπλήρωσε το αμερικανικό όνειρο αφιερώνοντας την ζωή του ανιδιοτελώς στο δημόσιο λειτούργημα, όντας ο πρώτος Γερουσιαστής του Μέριλαντ που υπηρέτησε για 5 θητείες – και πρεσβεύοντας τα ελληνικά ιδανικά».

Στην Ελλάδα, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση και εξήρε την προσφορά του Πολ Σαρμπάνη στην προώθηση των ελληνικών εθνικών θεμάτων από τα έδρανα της Ομοσπονδιακής Βουλής και Γερουσίας των ΗΠΑ.

«Με βαθιά λύπη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του πρώην Γερουσιαστή και επιφανέστατου στελέχους της Ελληνικής Ομογένειας για πολλές δεκαετίες, Πολ Σαρμπάνη (Paul Sarbanes).

Ο Πολ Σαρμπάνης στην μακρά του θητεία στο Αμερικανικό Κογκρέσο, πρώτα ως Βουλευτής και στη συνέχεια ως Γερουσιαστής, υπηρέτησε με σθένος και αυταπάρνηση την πατρίδα του. Παράλληλα πρωτοστάτησε σε σημαντικές πρωτοβουλίες για την προώθηση των αξιών και των θέσεων του ανά τον κόσμο ελληνισμού. Συγκρατείται ιδιαίτερα ο αγώνας που έδωσε για την επιβολή εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία μετά την εισβολή στην Κύπρο.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτήρισε τον ομογενή πρώην Γερουσιαστή ως «έναν πολύ καλό φίλο» κι έναν «αληθινά προοδευτικό πολιτικό».

«Πολ Σαρμπάνης: ένας αγαπητός φίλος, πάντα η πρώτη μου στάση όταν επισκεπτόμουν την Ουάσιγκτον. Οι σκέψεις και οι συμβουλές του, υπερπολύτιμες. Μια έμπνευση για όλους εμάς, ο πρώτος Ελληνοαμερικανός που εξελέγη στην Αμερικανική Γερουσία. Πάντα βαθιά υπερήφανος για τις ρίζες του και δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Ένας αληθινός προοδευτικός και πολιτική προσωπικότητα. Θα μας λείψει. Τα εγκάρδια συλλυπητήριά μου στα παιδιά του Τζον, Μάικλ και Τζάνετ».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε πως ο Πολ Σαρμπάνης αφήνει πίσω του σημαντική κληρονομιά.

«Ο Γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης αφήνει πίσω του σημαντική κληρονομιά ως μια αληθινή πολιτική προσωπικότητα και ηγετική μορφή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, που προώθησε με πάθος τα ελληνικά θέματα κατά την διάρκεια της ζωής του. Εγκάρδια συλλυπητήρια στον Τζον Σαρμπάνη και την οικογένειά του».

Τέλος, με μια ιδιαίτερα θερμή ανάρτηση στο Twitter αποχαιρέτησε τον Πολ Σαρμπάνη ο Πρέσβης της Ε.Ε. στις ΗΠΑ, Σταύρος Λαμπριανίδης (Stavros Lambrianidis).

«Θρηνώ τον θάνατο ενός από τους μεγάλους της Αμερικανικής Γερουσίας και ενός υπερήφανου Ελληνοαμερικανού, του Γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τον γιο του, Τζον, που γιόρτασε μαζί με τους Πρέσβεις της Ε.Ε., ακριβώς ένα χρόνο πριν, τους σπουδαίους δεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Πολιτείας του Μέριλαντ, με τον Πολ ως εμπνευσμένο θεμελιωτή τους».

Πηγή:ekirikas.com