Ο φόβος τρίτου κύματος επιβάλει SMS έως 7 Ιανουαρίου

Μακρύς παραμένει ο δρόμος για τη λύτρωση από τον κοροναϊό, παρά το γεγονός ότι έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται φως στο τούνελ, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοινώνοντας την παράταση του lockdown έως τις 7 Ιανουαρίου -έστω και με μικρές «παραχωρήσεις» λόγω εορτών.

Με την ολοκλήρωση αυτής της -τρίτης κατά σειρά- παράτασης το δεύτερο lockdown θα κλείσει δύο μήνες «ζωής». Αυτό σημαίνει ότι η δεύτερη καραντίνα θα κρατήσει περισσότερο από την πρώτη, η οποία επιβλήθηκε στις 23 Μαρτίου και ήρθη στις 10 Μαΐου.

Μετά από 10 και πλέον μήνες μάχης με τον αόρατο ιό, η Ελλάδα, που κατά το πρώτο κύμα πανδημίας αντιμετώπισε υποδειγματικά τον φονικό ιό, πλέον μετρά 116.721 συνολικά κρούσματα και 3.092 θανάτους, με το δεύτερο κύμα να αποδεικνύεται σφοδρότερο και σαρωτικό.

Μάλιστα, ακόμα και σήμερα η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας δεν επιτρέπει ούτε καν το σταδιακό άνοιγμα.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε έως και τις 7 Ιανουαρίου να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα δικαστήρια αλλά και οι αθλητικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μεγάλη, ενώ την ίδια στιγμή η μείωση του ιικού φορτίου γίνεται με αργούς ρυθμούς.

Ακόμα, μέχρι την ίδια μέρα θα παραταθούν οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και τις συναθροίσεις, η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, καθώς και οι συστάσεις για την τηλεργασία.

Ωστόσο, ο κ. Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί η λειτουργία στα κομμωτήρια, στις εκκλησίες και στο λιανεμπόριο με τις ανακοινώσεις να αναμένονται εντός της εβδομάδας.

Επιπλέον, τα SMS στο 13033 θα συνεχίσουν να ισχύουν καθώς είναι πολλές ακόμα οι οικονομικές δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές.

Ιδιαίτερα υψηλός ο δείκτης θετικότητας

Την ίδια στιγμή, τα 1.251 θετικά τεστ που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ γεννούν περισσότερες απορίες παρά καθησυχάζουν για την πτωτική πορεία των κρουσμάτων.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, διενεργήθηκαν μόλις 6.105 τεστ μοριακού ελέγχου και 4.421 rapid test, αριθμός χαμηλός ιδίως σε μια τόσο κρίσιμη φάση της επιδημίας, όπου ο έλεγχος θεωρείται κομβικός για την αποτύπωση της πορείας του ιού και το μερικό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Αυτό σημαίνει πως ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα κυμαίνεται στα 11,88%, ένας αριθμός που κάθε άλλο παρά εφησυχάζει.

Μάλιστα, ενδεικτικό είναι ότι ο σημερινός δείκτης θετικότητας είναι υψηλότερος από τον δείκτη θετικότητας όλων των προηγούμενων εβδομάδων.

Μητσοτάκης: Τα κρούσματα δεν έπεσαν όσο γρήγορα περιμέναμε

Το ότι η κατάσταση σήμερα, στην 5η εβδομάδα του lockdown, δεν αυτή που περίμενε η κυβέρνηση, αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον Alpha, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση σχετικά με τις ανακοινώσεις Πέτσα για τη παράταση του lockdown, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίσαμε είναι το γεγονός ότι το Σύστημα Υγείας ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται ακόμα. Ας είμαστε ειλικρινείς. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες οι οποίες έχουν γίνει από το υγειονομικό προσωπικό, από το Υπουργείο Υγείας, έχουμε δεχθεί μία πολύ μεγάλη πίεση και δυστυχώς έχουμε χάσει και πολλούς συμπολίτες μας. Και ξέρετε, είναι πάρα πολύ στενάχωρο να μετατρέπεται το καθημερινό δελτίο θανάτων σε μία στατιστική. Δεν είναι έτσι. Πίσω από κάθε θάνατο κρύβεται μία οικογένεια, κρύβεται μία τραγωδία».

«Κατά συνέπεια, αυτό το οποίο πρέπει να δούμε είναι μία αποσυμφόρηση, μία αποσυμπίεση στο Σύστημα Υγείας. Έχουμε ήδη αρχίσει και τη βλέπουμε, θέλουμε αυτή να επιταχυνθεί ώστε να αισθανόμαστε πιο άνετα, ότι το λελογισμένο άνοιγμα το οποίο θα κάνουμε, δεν θα μας οδηγήσει σε ένα τρίτο κύμα. Διότι αυτό, τη στιγμή αυτή, πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει στον ορίζοντα η αισιοδοξία του εμβολίου, αλλά ξέρουμε ότι για να πετύχουμε τον μαζικό εμβολιασμό που χρειαζόμαστε απαιτούνται αρκετοί μήνες» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση σχετικά με το άνοιγμα διάφορων τομέων, απάντησε πως «αποφεύγω τους ποσοτικούς στόχους. Και αυτό το οποίο πρέπει να σας πω είναι ότι τα κρούσματα δεν έπεσαν όσο γρήγορα περιμέναμε. Αυτή είναι μια αντικειμενική διαπίστωση η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Και γι’ αυτό και αναγκαζόμαστε να πάμε πιο πίσω το άνοιγμα. Σας είπα ότι κατά την άποψή μου ο βασικός λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι δυστυχώς τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν με την ένταση και με τη συνέπεια με την οποία έπρεπε να τα ακολουθήσουμε όλοι. Και όταν λέω όλοι, δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου. Θέλω να είμαι τελείως ειλικρινής μαζί σας. Νομίζω ότι όλοι έχουμε περάσει από στιγμές όπου μια μικρή ανεμελιά ενδεχομένως να μας κάνει να ξεχάσουμε αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε. Και γι’ αυτό και θα ζητήσω και τώρα ακόμη, επειδή θα πάμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα κάποια στιγμή, για να αποφύγουμε το τρίτο κύμα, πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα. Είναι γνωστά πια, δεν χρειάζεται καν να τα επαναλάβω».

Τι λένε οι ειδικοί

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κοροναϊό, η Βάνα Παπαευγγέλου εξήγησε πως η αίσθηση όλων μας είναι ότι παρατηρούμε μία σταθερή πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, χωρίς μεγάλες αλλαγές από την προηγούμενη εβδομάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με εξαίρεση κάποιες περιοχές όπου θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο τόπος ακόμα «βράζει».

«Μείωση νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία παρατηρείται, αλλά και διατήρηση της πίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας λόγω της πληρότητας των ΜΕΘ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε ότι «βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, αναλύοντας τις καταχωρήσεις που ολοκληρώνονται στο Μητρώο COVID-19, συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων, όπως καταγράφονται από τη μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο».

«Και αυτήν την εβδομάδα η συρρίκνωση φαίνεται να είναι μικρότερη από τις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Τα ενεργά κρούσματα τόσο στην Αττική, όσο και στη Θεσσαλονίκη, παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, αλλά πλέον υποχωρούν σταδιακά στα επίπεδα που είχαν στα τέλη Οκτωβρίου προς αρχές Νοεμβρίου» εξήγησε.

Ωστόσο, εξήγησε πως «η επιβάρυνση της επιδημίας στα βόρεια της χώρας διατηρείται, αν και δείχνει κάποια μικρά σημεία υποχώρησης. Υψηλό παραμένει και το φορτίο της Λάρισας με κάποια μικρά σημεία υποχώρησης. Επιμονή επιδημικού φορτίου βλέπουμε και στη Δυτική Ελλάδα, αν και σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, ενώ το επιδημιολογικό φορτίο στα νότια της χώρας παραμένει σχετικά χαμηλό».

«Είναι πλέον προφανές και από τα ελληνικά αλλά και από τα παγκόσμια δεδομένα, ότι η βελτίωση ενός πλήρους έντασης κύματος της COVID-19 στα μέσα του χειμώνα είναι εξαιρετικά πιο επίπονη και αργή διαδικασία από ότι την άνοιξη. Η δυσκολία με την οποία όμως συρρικνώνεται δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνει. Επί του παρόντος, λοιπόν, το επιδημιολογικό φορτίο συνολικά βρίσκεται στα επίπεδα των αρχών του Νοεμβρίου. Ωστόσο, το φορτίο που υπάρχει στο σύστημα Υγείας μας δεν βρίσκεται σε αντίστοιχα επίπεδα. Συνεπώς, η χαλάρωση εφαρμογής μέτρων σε αυτή την φάση θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική πίεση στο σύστημα Υγείας που ήδη βρίσκεται σε οριακό σημείο» εξήγησε.

«Ο ιός, λοιπόν, εξακολουθεί να μας αφορά όλους. Είμαστε κουρασμένοι. Θέλουμε επιτέλους να προχωρήσουμε, να ζήσουμε όπως είχαμε συνηθίσει, αλλά ακόμα έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε. Δυστυχώς, η επιδημία μπορεί να γίνει εκρηκτική ανά πάσα στιγμή και το κουρασμένο σύστημα Υγείας που έχουμε αυτή τη στιγμή από ένα πλήρης πίεσης επιδημικό κύμα, δεν θα μπορέσει να αντέξει εάν και εφόσον ξαναπεράσουμε σε μία εκρηκτική φάση. Πρέπει να φοράμε τις μάσκες μας, να αποφεύγουμε τις μη απαραίτητες συναντήσεις με ανθρώπους που δεν μένουμε στην ίδια στέγη, να προστατεύουμε τους ηλικιωμένους της οικογένειάς μας και τους γνωστούς μας» κατέληξε.

«Καταθλιπτικοί οι αριθμοί σε νεκρούς και διασωληνωμένους»

Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πληγωμένη από τον κοροναϊό με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλο να εκφράζει την ελπίδα ότι σύντομα η κατάσταση θα βελτιωθεί, ωστόσο οι αριθμοί των νεκρών και των διασωληνωμένων είναι καταθλιπτικοί.

Όπως είπε ελπίζει τις επόμενες ημέρες σε μείωση των νεκρών και των διασωληνωμένων, ενώ επισήμανε ότι τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή.

«Τα Σαββατοκύριακα συνήθως γίνονται λιγότερα τεστ και περιμένουμε να δούμε τις μετρήσεις των επόμενων ημερών. Έχουμε δει μια αναχαίτηση. Την περασμένη εβδομάδα ήμασταν στα 2.000 κρούσματα, αυτή την εβδομάδα αν καταφέραμε να έχουμε 1.500 με 1.200 θα σημαίνει ότι έχουμε την αργή απόδοση που περιμέναμε με το lockdown. Είμαστε σε καλό δρόμο αλλά χρειάζεται υπομονή και επιμονή» τόνισε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1.

Ο κ. Εξαδάκτυλος χαρακτήρισε «καταθλιπτικούς» τους αριθμούς των νεκρών και των διασωληνωμένων, που «δείχνουν τον βαθμό του πολύ μεγάλου κινδύνου που βρίσκεται η χώρα. Ελπίζουμε και εκεί τις επόμενες εβδομάδες να δούμε κάποια μείωση».

Ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα υπάρξει μείωση τόσο στους νεκρούς όσο και στους ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 105-110% στη Θράκη, την Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, είναι ότι και στην υπόλοιπη Ελλάδα το ποσοστό του 80-85% δεν είναι ποσοστό ασφαλείας. Θα πρέπει να μειωθούν οι βαριές επιπτώσεις της πανδημίας ώστε να υπάρξει ένας πολλαπλά επιτυχημένος εμβολιασμός το νέο έτος. Στις 29 Δεκεμβρίου μας υποσχέθηκαν ότι θα έχουμε την έγκριση άρα ο Άγιος Βασίλης λογικά, πρέπει να μας φέρει τα εμβόλια» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Γιατί οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν να μην ανοίξουν τα σχολεία

Στους λόγους, για τους οποίους η επιτροπή του υπουργείου Υγείας αποφάσισε να μείνουν κλειστά τα σχολεία, έως και το νέο έτος, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε αρχικά πως η επιτροπή εισηγείται την επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά τη γιορτή των Φώτων, δηλαδή στις 7 Ιανουαρίου.

Όπως είπε, η απόφαση να μην ανοίξουν τώρα τα σχολεία βασίστηκε πάνω σε δύο λόγους.

«Το σημαντικότερο κριτήριο για άρση των μέτρων είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ και η εικόνα δεν βελτιώθηκε. Οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας εντός και εκτός σχολικών μονάδων θα επιβαρύνει το ιικό φορτίο» είπε αρχικά.

«Επιπρόσθετα αμφισβητήθηκε το όφελος γιατί θα υπήρχαν μόλις επτά ημέρες μέχρι να κλείσουν εν νέου τα σχολεία» συμπλήρωσε. «Θα έφερνε αναστάτωση σε γονείς και μαθητές για λίγες μόλις μέρες» εξήγησε.

Παράλληλα, όμως εξήγησε πως η θέση της επιτροπής δεν άλλαξε.

«Η εκπαίδευση αποτελεί βασική προτεραιότητα σε εμάς. Αν και η τηλεκπαίδευση λειτουργεί πολύ καλά, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική εκπαίδευση. Υποστηρίζουμε ότι δεν παρατηρείται διασπορά εντός σχολικών μονάδων και εισηγούμαστε άνοιγμα των σχολείων μετά τα Φώτα» κατέληξε.

Πιθανό να μείνει κλειστή η νυχτερινή διασκέδαση μέχρι το Πάσχα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστά ως το Πάσχα τα νυχτερινά μαγαζιά άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνουν κλειστά μέχρι το Πάσχα τα νυχτερινά μαγαζιά, ενώ διευκρίνισε πως τα διαχωρίζει από τα εστιατόρια και ο λόγος είναι πως στα νυχτερινά μαγαζιά ο κόσμος έρχεται πιο κοντά για να επικοινωνήσει, φωνάζει άρα είναι και πιο εύκολη η διασπορά του κοροναϊού.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, όλες οι ιχνηλασίες μας έδειξαν, ότι ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση, όταν ο κόσμος χαλαρώνει, φωνάζει, έρχεται πιο κοντά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετάδοσης του ιού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης αιτιολογώντας τα παραπάνω.

«Δεν ισχύει το ίδιο σε αυτή την έκταση στα εστιατόρια. Γι’ αυτό και διαχωρίζω την λειτουργία των εστιατορίων από τη λειτουργία της διασκέδασης» εξήγησε.

«Αν με ρωτήσετε με το χέρι στην καρδιά αν πιστεύω ότι θα λειτουργήσει η βραδινή διασκέδαση μέχρι που να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε μια μαζική ανοσία του πληθυσμού θα σας πω ότι το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα λειτουργήσει» τόνισε.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως «έχουμε σταθεί δίπλα σε αυτούς τους κλάδους και θα σταθούμε δίπλα και το 2021 για να μπορούμε να αποζημιώσουμε επιχειρηματίες και εργαζόμενους».

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Αυξημένα σε σχέση με χθες, Κυριακή, ήταν τα κρούσματα σήμερα στη χώρα. Την ίδια στιγμή, οι διασωληνωμένοι παρέμειναν στα ίδια νούμερα με χθες, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν ελάχιστα.

Συγκεκριμένα, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.251 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Συγκεκριμένα, από τα 1.251 κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ΕΟΔΥ, τα 250 εντοπίστηκαν στην Αττική και ακόμα 243 στη Θεσσαλονίκη.

Ακόμα, σε δύσκολη κατάσταση παραμένει το Κιλκίς με 102 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού, ενώ ακολουθεί η Λάρισα με 6