Η αμερικανική Γερουσία ψήφισε τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας

Η αμερικανική Γερουσία ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την αγορά και παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400.

Οι κυρώσεις ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του νόμου για την Εθνική Άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών. 84 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου και για τις κυρώσεις και μόνο 13 ψήφισαν εναντίον.

Το νομοσχέδιο θα σταλεί τώρα στο Όβαλ Όφις για να υπογράψει ο Πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος είπε ήδη ότι θα υποβάλει βέτο, διαμαρτυρόμενος για πρόνοιες που δεν έχουν σχέση με τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου ή τις κυρώσεις στην Τουρκία.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποτελεί μεγάλη ήττα για τον Πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος ζήτησε από τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές και γερουσιαστές να μην ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου.

Ούτε οι βουλευτές, ούτε οι γερουσιαστές τον άκουσαν. Ψήφισαν στην πλειοψηφία τους το νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε μια δέσμη μέτρων, που κατέθεσε ενώπιον του ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, στο πλαίσιο της απόφασης να τιμωρηθεί η Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Την πληροφορία επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο Bloomberg δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, όπως γράφει, και οι οποίοι όμως δεν γνώριζαν τι θα περιλαμβάνουν οι κυρώσεις. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η ανακοίνωση επίκειται, και αναμένεται μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (το βράδυ ώρα Ελλάδας).