Άνοιγμα λιανεμπορίου μόνο με click away – Οι κανόνες και τα πρόστιμα

Αθήνα.– Το άνοιγμα του λιανεμπορίου, μόνο με τη διαδικασία του click away, και χωρίς ανταλλαγή χρημάτων (μέσω χρεωστικών/πιστωτικών καρτών, POS), και το άνοιγμα μικρών βιβλιοπωλείων και κομμωτηρίων/κουρείων, καθώς και των υπηρεσιών ΚΤΕΟ, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωγιάδης. Ξεκαθάρισε ότι για τους παραβάτες θα υπάρξει κλείσιμο επιχείρησης από 15 εως 90 μέρες και διοικητικό πρόστιμο. Στο τηλέφωνο 1520 θα γίνονται καταγγελίες και θα υπάρχουν πληροφορίες.

Θα επιτραπεί το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων για να παραλαμβάνουν οι πελάτες τα προϊόντα που έχουν προπαραγγείλει μέσω της μεθόδου του click away από την προσεχή Κυριακή 13 Δεκεμβρίου. Εξάλλου τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία θα ανοίξουν με διευρυμένο ωράριο

“Η λειτουργία του click away θα διεξάγεται βάσει περιορισμών. Εάν καταστρατηγηθούν και υπάρξει συνωστισμός, θα αναγκαστούμε να την αναστείλουμε” προειδοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης.

“Mall, κλειστά εμπορικά κέντρα, αλλά και επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στο δρόμο δεν θα τους επιτρέπεται το click away” διευκρίνισε ο υπουργός.

Συνοπτικά:

· Για τις μετακινήσεις για λιανεμπόριο, κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία θα δηλώνεται με SMS στο 13033 ο αριθμός 2.

· Από 13 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου η παραλαβή με click away από τα καταστήματα.

· Το άνοιγμα κομμωτηρίων από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου με διευρυμένο ωράριο 7 το πρωί με 9 το βράδυ μόνο με ραντεβού.

· Βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα, επίσης με διευρυμένο ωράριο και έως 4 πελάτες ανά 100τ.μ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

1ον: Η διατήρηση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away). Τις επιμέρους λεπτομέρειες θα παρουσιάσει στη συνέχεια ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

2ον: Το άνοιγμα των κομμωτηρίων, κουρίων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

3ον: Το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

4ον: Το άνοιγμα των εκκλησιών μας για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

5ον: Τη διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

Σημειώνεται ακόμη ότι η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες».

Κλειστά τα καταστήματα, πώς θα λειτουργήσει το click away

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι πρέπει όλοι να «δείξουμε αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στους κοινούς κανόνες για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα. Πλησιάζουμε, άλλωστε, τη μέρα που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και η αντίστροφη μέτρηση για την απαλλαγή της κοινωνίας μας από τον κίνδυνο του φονικού ιού και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα που στερηθήκαμε».

Αμέσως μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε το λόγο στον υπουργό Ανάπτυξης για να εξειδικεύσει τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων στο πλαίσιο που προαναφέρθηκε.
Γεωργιάδης: Δύσκολη η απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο. Προέχει να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία

«Η κυβέρνηση έπειτα από ενδελεχή εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων και μετά από πολύ μεγάλη συζήτηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων οδηγήθηκε στην αναγκαστική απόφαση να μην επιτρέψουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου ακόμη και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο των εορτών», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων ενόψει των εορτών, λαμβάνοντας τον λόγο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω προς όλες τις επιχειρήσεις και σε όλους τους εργαζομένους: δεν υποκρινόμαστε ότι αυτό δεν προκαλεί τεράστια ζημία. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μία συγκλονιστικά δύσκολη απόφαση για όλους πίσω από την οποία, όμως, πρέπει να συνταχθούμε με πειθαρχία και αποφασιστικότητα, διότι μπροστά μας έχουμε ένα πολύ μεγαλύτερο αγαθό: την προστασία της δημόσιας υγείας, την προστασία της ζωής και της υγείας των συνανθρώπων μας, των φίλων μας, των συγγενών μας, των παιδιών μας», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Εξήγησε πως μπροστά στο πολύ μεγάλο αυτό δίλημμα στο οποίο οδηγηθήκαμε από την πανδημία «η κυβέρνηση θα επιτρέψει μόνο τη λειτουργία του click away, δηλαδή της λιανικής πώλησης με διαδικασία προαγοράς και παραλαβής από εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Κατ’ εξαίρεση για λόγους συμβολισμού και για λόγους προβολής του πνεύματος και του πολιτισμού του λιανικού εμπορίου των αμιγώς βιβλιοπωλείων».
Γεωργιάδης: Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων ενόψει των εορτών, τόνισε ότι «από τις υπηρεσίες θα επιτρέψουμε να ανοίξουν μόνο τα κομμωτήρια, τα κουρεία και οι υπηρεσίες ΚΤΕΟ» και εξήγησε τη διαδικασία μέσω της οποίας θα λειτουργούν τα καταστήματα του click away.

Υπογράμμισε πάντως πως «δεν υποκρινόμαστε ότι το click away μπορεί να ισοφαρίζει σε επιχειρήσεις τη ζημία από τη μη λειτουργία του λιανικού εμπορίου. Γι αυτό το λόγο και οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα που έως τώρα ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές».
Συγκεκριμένοι οι κανόνες του click away που πρέπει να τηρηθούν ευλαβικά για την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού

Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων ενόψει των εορτών, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους επελέγη η λειτουργία της αγοράς μέσω της διαδικασίας click away. Τόνισε ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν με ευλάβεια πολύ συγκεκριμένοι κανόνες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού αλλά και κρούσματα καταστρατήγησης της διαδικασίας, υπογραμμίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αποσυρθεί και αυτή η λειτουργία.

Επισήμανε πως η διαδικασία θα εξελιχθεί μόνο με την προϋπόθεση «ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε» και υπογράμμισε τη σημασία τού να αποφευχθεί η μεγάλη κοινωνική κινητικότητα έξω από τα καταστήματα.

Χονδρεμπόριο

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, στη διάρκεια της ενημέρωσης για το πώς θα γίνει μερική άρση των μέτρων ενόψει Χριστουγέννων, σημείωσε πως αλλάζουν οι συνθήκες και για το χονδρεμπόριο. Συγκεκριμένα, η φυσική παρουσία σε καταστήματα για αγορές, θα επιτρέπεται μόνο με τιμολόγια για οικοδομικές εργασίες. Η αλλαγή αυτή κρίθηκε απαραίτητη καθώς, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, παρατηρήθηκε το φαινόμενο αρκετές επιχειρήσεις χονδρικής να επιτρέπουν την είσοδο στα καταστήματα σε πελάτες, ενώ το λιανεμπόριο είναι κλειστό.

Πηγή: skai.gr/iefimerida.gr/ethnos.gr