Time : Η ιστορία πίσω από το εμβληματικό εξώφυλλο για το 2020

Το αμερικανικό περιοδικό «Time» κυκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος της χρονιάς με ένα τεράστιο «Χ» πάνω από τον αριθμό 2020.

Το εξώφυλλο αυτό είναι όλα όσα νιώθουμε για το 2020, αφού οι περισσότεροι θέλουν να ξεχάσουν αυτή τη χρονιά για όλη την απογοήτευση, δυστυχία, θανάτους που έχει φέρει μαζί της. Αρχικά, ο ιός εμφανίστηκε στην Κίνα και εν συνεχεία σε όλο τον πλανήτη, αφαιρώντας ζωές και δοκιμάζοντας τις αντοχές κάθε χώρας στην υγεία και την οικονομία.

Τη φωτογραφία του εξώφυλλου συνόδευε η εξής λεζάντα: «Έχουν υπάρξει χειρότερες χρονιές στην ιστορία των ΗΠΑ και σίγουρα πολύ χειρότερες στην παγκόσμια ιστορία, αλλά σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς που είμαστε ζωντανοί σήμερα δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο.

» Πρέπει να είναι κάποιος πάνω από 100 ετών για να θυμάται την καταστροφή του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου και την πανδημία της γρίπης του 1918. Πρέπει να είναι κάποιος περίπου 90 για να γνωρίζει την οικονομική καταστροφή που έφερε η Μεγάλη Κρίση. Και πρέπει να είναι κάποιος στα 80 για να έχει αναμνήσεις από τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

» Οι υπόλοιποι από εμάς δεν είχαμε εμπειρίες από κάτι τέτοιο – από τις συνεχείς φυσικές καταστροφές που επιβεβαιώνουν πόσο πολύ έχουμε προδώσει τη φύση· από τις εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβητείται με επιχειρήματα από τη φαντασία· από έναν ιό που προήλθε πιθανότητα από μια νυχτερίδα και που τελικά έφερε τα πάνω κάτω στις ζωές σχεδόν όλων των κατοίκων αυτού του πλανήτη και κόστισε τη ζωή σε περίπου 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους».

 

Η ιστορία πίσω από το «Χ»

Πρόκειται για το τελευταίο εξώφυλλο, σε μια μακρά παράδοση στην ιστορία του περιοδικού, για μερικούς από τους χειρότερους εχθρούς που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα.

Σύμφωνα με το περιοδικό, το «TIME» έχει χρησιμοποιήσει το «X» άλλες τέσσερις φορές. Η πρώτη φορά ήταν πριν από 75 χρόνια, το 1945, για να σηματοδοτήσει το θάνατο του Αδόλφου Χίτλερ.

Η δεύτερη φορά που χρησιμοποιήθηκε ήταν το 2003, με την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, και ακολούθησε το τρίτο «X» στο εξώφυλλο το 2006, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν τον Abu Mousab al-Zarqawi, τον αρχηγό της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

Η πιο πρόσφατη χρήση του «X» ήταν το 2011 για τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το περιοδικό με αυτό τον τρόπο ήθελε να συμβολίσει το «τέλος ενός μεγάλου αγώνα». Ακριβώς όπως το TIME αναγνώρισε ότι ο θάνατος τους Μπιν Λάντεν στις 2 Μαΐου 2011 ήταν «το τέλος μιας εποχής, αλλά όχι το τέλος του αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία», έτσι η χρήση του κόκκινου «Χ» τον Δεκέμβριο του 2020 σηματοδοτεί το τέλος μιας ιστορικής χρονιάς, αλλά όχι το τέλος της μάχης για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.