Υπόθεση κατασκοπείας: Θα μιλήσουν τα usb και τα laptops

«Δεν το έκανα για τα χρήματα, το έκανα για την πατρίδα μου» δήλωσε, εννοώντας την Τουρκία, ο 56χρονος μάγειρας πλοίου που συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας ελληνικών πολεμικών πλοίων στο Καστελόριζο.

Ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση εισαγγελέα, ενώ οι αστυνομικοί κατάσχεσαν φορητό υπολογιστή και κινητά τηλέφωνα που εντόπισαν στο σπίτι του.

Την ίδια στιγμή, ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου, που φέρεται να είναι το άτομο που είχε στρατολογήσει το μάγειρα, ζήτησε και πήρε προθεσμία πέντε ημερών προκειμένου να απολογηθεί.

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Μεγίστης, Στράτος Αμύγδαλος «νομίζω ότι ανεβαίνει όμως το επίπεδο και ελέγχου και επιφυλακής που έχουμε κάθε φορά και δεν υπάρχει πλέον περίπτωση να ξεφεύγει έτσι πλέον εύκολα στο Καστελλόριζο».

Η δράση των φερόμενων κατασκόπων είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο.

Το κατασκοπευτικό θρίλερ μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων Μουσουλμάνων βρίσκεται σε εξέλιξη και στο επίκεντρο των ερευνών μπαίνουν τα έως τώρα ευρήματα.

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έλεγε στο Newpost ότι «τα ευρήματα και το κινητό του γραμματέα του τουρκικού προξενείου θα μιλήσουν».

Η «Δημοκρατική» σημειώνει μάλιστα πως ότι ο 35χρονος δεν «απολαμβάνει» διπλωματικής ασυλίας.

Κινητά, usb και laptop θα δώσουν απαντήσεις

Στα χέρια των Αρχών βρίσκονται ήδη πολλά κινητά, usb και laptops που βρέθηκαν στο σπίτι του γραμματέα του προξενείου, τα οποία αναμένεται ότι θα δώσουν απαντήσεις σχετικά με τις πληροφορίες που διακινούνταν ανάμεσά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής εφημερίδας αναφέρεται ότι από την έρευνα στην οικία του παρουσία δικαστικού λειτουργού και κατασχέθηκαν 4 υπολογιστές και 8 τηλέφωνα.

Όπως ανέφερε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο 35χρονος ήταν ευγενικός και χαμογελαστός άνθρωπος και δεν πέρναγε από το μυαλό κανενός η δράση του.

Η αστυνομία «βλέπει» το προξενείο πίσω από την υπόθεση

Στην ΕΛ.ΑΣ θεωρούν ότι όλα γίνονταν μέσα από το τουρκικό προξενείο, σύμφωνα με τον Alpha. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι πληροφορίες έφευγαν από εκεί και θέλουν να δουν ποιος ήταν ο αποδέκτης. Μάλιστα μια πηγή ανέφερε στον Alpha, ότι ο γραμματέας «ήθελε να δείξει στα αφεντικά του στην Τουρκία πόσο καλός πατριώτης είναι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η σύζυγος του γραμματέα η οποία είναι Ελληνίδα Ροδίτισσα και εργάζεται και εκείνη στο προξενείο, δεν αποκλείεται να κληθεί να καταθεσει για την υπόθεση, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και με άλλους υπαλλήλους. Ο Τούρκος πρόξενος έχει ασυλία.

Τα στοιχεία που κατέγραφε

Αν και οι συλλήψεις έγιναν το Σάββατο, η έρευνα της ΕΥΠ για την κατασκοπεία στη Ρόδο άρχισε εδώ και καιρό όταν έφτασαν πληροφορίες για τον 35χρονο μουσουλμάνο από τη Ροδόπη, υπάλληλο στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου ότι εκφράζει θέσεις για ανεξαρτητοποίηση της Θράκης.

Σύμφωνα με το Open αμέσως, ο 35χρονος που κατηγορείται για κατασκοπεία, μπήκε στο μικροσκόπιο των Αρχών και διαπιστώθηκε ότι αυτός είχε έρθει σε επαφή με έναν ακόμη Ελληνα μουσουλμάνο, 56 ετών, ο οποίος εργαζόταν ως μάγειρας σε πλοίο και έκανε τα δρομολόγια Ρόδος – Καστελόριζο.  Σύμφωνα με όσα ομολόγησε ο 56χρονος, ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου τον στρατολόγησε και του ζήτησε να μεταφέρει πληροφορίες για τα εξής:

  1. Πότε αλλάζει η φρουρά στο Καστελόριζο
  2. Τα νούμερα που αναγράφονται πάνω στα Πολεμικά Πλοία που ήταν το καλοκαίρι στην περιοχή

Του ζήτησε ακόμη να βγάλει φωτογραφίες και να περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια τι έχουν πάνω αυτά τα πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, oι συναντήσεις των δυο ανδρών γίνονταν σε καφενεία της Ρόδου και ο μάγειρας υποστηρίζει ότι δεν εισέπραττε χρήματα αλλά ότι το έκανε γιατί ο υπάλληλος του προξενείου τον είχε πείσει ότι ήταν υποχρέωση τους να βοηθούν τη χώρα της Τουρκίας.