Τι ζητούν για την λειτουργία των εκκλησιών στις γιορτές

Να κάμψει τις αντιδράσεις ιεραρχών αλλά και πιστών επιχειρεί η κυβέρνηση προχωρώντας σε συμβιβαστική λύση για τη λειτουργία των εκκλησιών ενόψει των εορτών.

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης αναμένεται να ακουστούν όλες οι εναλλακτικές προτάσεις για την λειτουργία των εκκλησιών στην εορταστική περίοδο, καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου για τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές μόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα με 9 άτομα στις εκκλησίες και 25 στους μητροπολιτικούς ναούς, απόφαση που προκάλεσε έντονες, έως ακραίες σε ορισμένες περιπτώσεις, αντιδράσεις από κάποιους μητροπολίτες.

Η Εκκλησία εμφανίζεται διχασμένη σε αυτό το ζήτημα καθώς υπάρχουν και πιο ήπιες φωνές που θέλουν να βρεθεί μία χρυσή τομή με την κυβέρνηση.

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Ιερώνυμος

Ηδη χθες ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Ο αρχιεπίσκοπος ενημερώθηκε για την εξέλιξη της πανδημίας και συζήτησε μαζί του για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών.

Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών για τα μέτρα, αποφάσεις τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας..

Για το θέμα μίλησε στο LIVE NEWS και ο μητροπολίτης Θηβών, Γεώργιος.

«Αυτό που θέλουν οι πιστοί, λίγο οξυγόνο, την δυνατότητα να ζήσουν το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων. Κάποιοι τα ζουν με εξωστρέφεια, με τα ρεβεγιόν, καλά είναι και αυτά, όμορφα, αλλά τα Χριστούγεννα είναι ο ερχομός του Χριστού στη Γη. Αυτό που ζητάει ο κόσμος, δεν είναι κάτι υπερβολικό», είπε ο μητροπολίτης Θηβών.

«Από την αρχή η εκκλησία υιοθέτησε τα μέτρα. Τη στιγμή που τηρούμε τα μέτρα, από την αρχή μέχρι τώρα, ζητάμε τη δυνατότητα να υπάρχει μια συμμετοχή. Εννέα άτομα είναι πρόβλημα. Βιώνουμε μεγάλη πίεση, δεν είναι σωστό. Αυτό σημαίνει ότι δε θα μπει κανένας. Λέγεται ότι θα γίνουν πολλές λειτουργίες, μα το 98% των εκκλησιών έχουν έναν ιερέα, δεν μπορούν να γίνουν πολλές λειτουργίες την ίδια μέρα. Έχουμε δείξει ότι μπορούμε να το διαχειριστούμε. Ζητάμε την αρχή της αναλογικότητας, όπως ήταν και στην προηγούμενη καραντίνα. Όλοι οι χώροι είναι αναγκαίοι. Χρειάζονται οι άνθρωποι λίγο οξυγόνο, έχουν πιεστεί πολύ. Έχουν στερηθεί ελευθερίες. Θέλουμε να ζήσουμε λίγο τα Χριστούγεννα, τα Θεοφάνια. Πρέπει να ακουστεί η φωνή της εκκλησίας. Είναι κρίμα να χάσουμε την πραγματικότητα της ενότητας. Δεν πρέπει να χαθεί η κοινωνική συνοχή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το Star η Αρχιεπισκοπή ζητά να είναι ανοιχτές οι εκκλησίες για ατομική προσευχή από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου.  Δηλαδή κατά το διάστημα αυτό να μπορούν οι πιστοί να προσέρχονται στους ναούς, να ανάβουν ένα κερί και να κάνουν την προσευχή τους, με μάσκες και αποστάσεις.

Στα αιτήματα συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση του ορίου των ατόμων.

Και συγκεκριμένα:

  • Από εννέα να επιτραπεί να εκκλησιάζονται 25 στους ναούς
  • Στις Μητροπόλεις ο αριθμός να διπλασιαστεί, από 25 στα 50 άτομα.

Ένα άλλο αίτημα της Αρχιεπισκοπής είναι και η διεξαγωγή περισσότερων λειτουργιών τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια.

Πιο αναλυτικά, η Εκκλησία επιθυμεί κυλιόμενες λειτουργίες ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός: τρεις για την ημέρα των Χριστουγέννων (μια στις 5 το πρωί, μία στις 7 και μια τρίτη στις 9 το πρωί) και δύο για την ημέρα των Φώτων (μία στις 7 και μια στις 9 το πρωί). Επίσης, ζητά να γίνει κανονικά η λειτουργία της Πρωτοχρονιάς.

in.gr