Ρεβεγιόν στο σπίτι: Η διασπορά των 8 λεπτών και οι οδηγίες

Αθήνα.- Έκκληση να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο θα γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, απηύθυναν εκ νέου οι ειδικοί, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα και υπάρξει συγχρωτισμός στη διάρκεια των ρεβεγιόν, που θα γίνουν φέτος στα σπίτια.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσοτέρων των εννέα ατόμων, προερχομένων από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Εξάλλου, μπήκε τέλος στα σενάρια που ήθελαν να υπάρξει διεύρυνση του ωραρίου για τις μετακινήσεις την παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντά κατηγορηματικά “όχι” σε σχετικό ερώτημα.

Είναι ενδεικτικό ότι στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας, τόσο η Βάνα Παπαευαγγέλου όσο και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκαν στις εισηγήσεις τους στις ιδιαίτερες συνθήκες με τις οποίες θα γιορτάσουμε φέτος, στέλνοντας μήνυμα να επιλέξουμε τη δική μας “κοινωνική φούσκα”.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, συνέστησε εκ νέου υπομονή ενόψει της έλευσης του εμβολίου και κάλεσε να αντιληφθούν όλοι ότι “οι ισορροπίες στη χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά εύθραυστες”.

Υπογράμμισε σε αυτό το σημείο πως ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους όπως είναι τα σπίτια μας, αποτελούν ευκαιρία υπερμετάδοσης ακόμα και σε ένα μόλις βράδυ.

“Αν ένας από τους καλεσμένους σας είναι ασυμπτωματικός φορέας, τότε πολύ εύκολα η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί σε όλους που είναι εκεί. Και μιλάμε συνέχεια για την ανάγκη να καθορίσουμε τη «φούσκα» μας, τη μικρή και σταθερή ομάδα συγγενών και φίλων που θα επιλέξουμε να γιορτάσουμε παρέα φέτος. Τονίζουμε συνεχώς την ανάγκη να είμαστε με μια μικρή παρέα λίγων ανθρώπων όταν είμαστε σε κλειστό χώρο, γιατί απλά έχει υπολογιστεί με μαθηματική ακρίβεια ότι αν σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών μαζευτούν 20 άτομα για περισσότερο από 4 ώρες, ακόμα και αν όλοι οι παρευρισκόμενοι φοράνε μάσκα συνεχώς, υπάρχει κίνδυνος διασποράς. Ενώ αν κανείς από τους καλεσμένους δεν φοράει μάσκα και μάλιστα πιάσουν και κανένα τραγουδάκι την ώρα της διασκέδασης, αρκούν μόλις 8 λεπτά, προσέξτε, μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά”, είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, δείχνοντας σχετικά διαγράμματα. Εξήγησε ότι έχει μεγάλη σημασία να κρατήσουμε χαμηλά τον αριθμό των κρουσμάτων και όπως είπε, στο διάγραμμα φαίνεται πόσο εύκολα ένας άνθρωπος και μόνο ένας άνθρωπος, μπορεί να μολύνει τη μια μέρα δύο, αυτοί οι καθένας να μολύνει από άλλους δυο και έτσι να γίνει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. “Αν, κρατώντας τις αποστάσεις, έχοντας στο μυαλό μας τα μέτρα ατομικής προστασίας, μπορέσουμε και διακόψουμε έστω και έναν από αυτούς τους δύο να μολυνθεί, έχουμε πετύχει πάρα πολλά, γιατί βλέπετε ότι ακριβώς οι μισοί άνθρωποι είναι αυτοί οι οποίοι θα μολυνθούν. Θα είναι μεγάλη, θα είναι τεράστια διαφορά. Ακόμα και μία διασπορά σε ένα σπίτι να μειώσουμε, αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερες οικογένειες με κρούσματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες”, τόνισε.

Τα διαγράμματα που παρουσίασε η κ. Παπαευαγγέλου

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως τα μέτρα προστασίας “πρέπει να σκεφτόμαστε σαν πολλές ταυτόχρονες ασπίδες που η μία συμπληρώνει την άλλη. Γιατί ξέρουμε ότι κανένα από τα μέτρα ατομικής προστασίας δεν είναι από μόνο του 100% αποτελεσματικό. Πρέπει να εφαρμόζουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα ατομικής προστασίας για να πετύχουμε τον σκοπό μας, που δεν είναι άλλος από το να παραμείνουμε ασφαλείς. Ήρθε ή ώρα, λοιπόν, στην χρήση της μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων αλλά και την υγιεινή των χεριών, να προσθέσουμε και την αποφυγή του συγχρωτισμού. Είναι απόλυτα κατανοητό ότι όλοι έχουμε ανάγκη να συναντήσουμε τους φίλους μας και τους συγγενείς μας” και συνέστησε να επινοήσουμε ασφαλείς πρακτικές για τις συναντήσεις μας. “Καλό αερισμό χώρου, μικρή παρέα, τήρηση των αποστάσεων, όσο γίνεται. Και με όλα αυτά θα πετύχουμε τον στόχο μας, γιατί θα ήταν πολύ κρίμα ενώ παραμένουμε στο σπίτι λόγω της πανδημίας, να χαθούν και να εξανεμιστούν τα προβλήματα, τα αποτελέσματα όλης αυτής της συλλογικής προσπάθειας. Γιατί είναι βέβαιο ότι μια αύξηση των κρουσμάτων στις μέρες των γιορτών, εύκολα θα κατέστρεφε όλα όσα έχουμε πετύχει όλοι μαζί αυτές τις τελευταίες εβδομάδες”, κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου.

Μαγιορκίνης: Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη – Να δημιουργήσουμε “κοινωνική φούσκα”

Μπορεί μεν τα σημεία πίεσης στο σύστημα Υγείας να δείχνουν ελαφρά υποχώρηση, δεν έχουν όμως ανακουφίσει σημαντικά το συσσωρευμένο φορτίο νοσηρότητας στο Ε.Σ.Υ. και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη, τόνισε από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα “μεγάλο στοίχημα” που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες “και αυτό είναι η συνάντηση με άτομα άλλου νοικοκυριού στα πλαίσια εορταστικής ατμόσφαιρας”. Όπως ανέφερε “η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μην συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά, διότι οι εορταστικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους έχουν όλα τα στοιχεία που μπορούν να αυξήσουν τη μετάδοση”, ωστόσο, όπως είπε “αυτό είναι λογικό να μην γίνει”.

Συνέστησε δε στη συνέχεια, σε περίπτωση που επιλέξουμε να συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά, να ακολουθήσουμε συγκεκριμένες οδηγίες ώστε να συνεισφέρουμε στην περαιτέρω μείωση του επιδημιολογικού φορτίου. Είπε ενδεικτικά τα εξής:

“Καταρχάς, εάν έχουμε συμπτώματα, δεν πρέπει να συμμετέχουμε. Να φοράμε μάσκες, όπου είναι δυνατόν. Θα μου πείτε: θα πάμε σε εορταστική ατμόσφαιρα και θα φοράμε μάσκες; Όχι, δεν το περιμένουμε αυτό. Αλλά εάν είναι να πάμε να δούμε τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας, ή κάποιους που είναι ευπαθείς ομάδες, κάποιος ο οποίος κάνει χημειοθεραπεία, θα πρέπει να τους προστατεύσουμε.

Και εκεί πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να τους συναντήσουμε, να φορέσουμε μάσκα, να είναι πολύ καλά αερισμένος ο χώρος, να αποφύγουμε τους εναγκαλισμούς, τα φιλιά σε αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να τους προστατεύσουμε πάση θυσία. Να διατηρήσουμε έναν μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις. Όσο μικρότερος, τόσο καλύτερα”.

Εξήγησε, στη συνέχεια, ότι είναι σημαντικό “να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές ώστε να δημιουργήσουμε αυτό που λέμε «κοινωνική φούσκα». Εάν συναντήσουμε τις ίδιες ομάδες και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, θα έχουμε πετύχει ένα πολύ σημαντικό σημείο για να μειώσουμε την επιδημία. Να διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής, να πλένουμε τα χέρια μας, να μην τρώμε από κοινό φαγητό, να μην τρώμε από κοινό πιάτο, να μην μοιραζόμαστε ποτήρια. Ένας πολύ καλός αερισμός του χώρου θα βοηθήσει πάρα πολύ” και κατέληξε λέγοντας “πως εάν είναι δυνατόν, επειδή κάνει κρύο και καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο, να συναντηθούμε ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους, αυτό θα βοηθούσε ακόμα περισσότερο”.

Πάντως, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς προέκυψε ο αριθμός των εννέα ατόμων για το τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο Γκίκας Μαγιορκίνης απάντησε πως “δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος. Έχουμε πει ότι πρέπει να είναι δύο οικογένειες και ο μέσος αριθμός δύο οικογενειών είναι γύρω στα εννέα”.

enikos.gr