H ΓΓΑΕ, η ΕΡΤ-World, η Ομογένεια και τα Χριστούγεννα

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες που θα επαινέσουμε μία πρωτοβουλία της άλλοτε αυτόνομης Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ και νυν ΓΓΔΔΑΕ) για τον Απόδημο Ελληνισμό. Αναφερόμαστε στην εκπομπή «Χριστούγεννα όπου υπάρχουν Έλληνες» που, με ενέργειες του Γ.Γ. Γιάννη Χρυσουλάκη, θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω της ERT- World.

Κατανοούμε -και χειροκροτούμε- τους στόχους της εκπομπής που οργανώνεται για την εορταστική περίοδο καθώς επίσης και την ανάγκη αυτή την δύσκολη για όλους ώρα, να αισθανθούν δίπλα τους οι απόδημοι  Έλληνες την πατρίδα, έστω και διαδικτυακά.

Το έχουμε γράψει και άλλες φορές. Θα το επαναλάβουμε και πάλι και ας κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε ως «κουραστικοί».  Η ERT- World, στην οποία είχαμε και μεις την τιμή να υπηρετήσουμε την περίοδο  2007-2011, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει όχι ευκαιριακή ή επετειακή «καταφυγή» για την σύσφιξη των δεσμών γενέτειρας-αποδήμων, αλλά  σταθερή καθημερινή  «ζωντανή»  γέφυρα αντικειμενικής ενημέρωσης, επικοινωνίας και εκπαίδευσης μεταξύ του εθνικού κέντρου και του απόδημου Ελληνισμού. Όπως και -στο μέτρο του τότε δυνατού- υπήρξε το προαναφερθέν χρονικό διάστημα.

Αν και είναι ένα διαρκώς επαναλαμβανόμενο αίτημα των αποδήμων, η επαναλειτουργία της ΕΡΤ-World με Πρόγραμμα και εκπομπές που να αφορούν τους Έλληνες του εξωτερικού και τις σχέσεις-υποθέσεις τους με την Ελλάδα, εντούτοις, αν και συναντά την σιωπηρή κατανόηση των αρμοδίων,  δεν γίνεται καμία ενέργεια από πλευράς Κράτους-Κυβέρνησης προς την ορθή αυτή κατεύθυνση.

Ας ελπίσουμε ότι η νέα πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, που εκτός των άλλων φέρνει στην επικαιρότητα και το όλο θέμα, με αφορμή την ειδική για τους απόδημους χριστουγεννιάτικη εκπομπή, και η καθολική συμμετοχή-ακρόαση των αποδήμων σ΄ αυτήν, θα ανοίξουν τη σκέψη των υπευθύνων προς την ορθή κατεύθυνση ξεπερνώντας τις όποιες τεχνικές κλπ. δυσκολίες, ώστε να αποκτήσει επιτέλους η Ομογένεια το δικό «δίαυλο επικοινωνίας» με την γενέτειρα που, φυσιολογικά, δεν μπορεί να είναι άλλος από την ΕΡΤ- World.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στην σκέψη των αρμοδίων δεν θα είναι η “ευκαιριακή” και πάλι εκπομπή προς την ομογένεια της ΕΡΤ- World την προεκλογική περίοδο…