Τ’ ακούσαμε, το γράφουμε και ευθύνη δεν έχουμε!

Επειδή ακούγαμε μόνον παράπονα, επικριτικά σχόλια και καταγγελίες, για την Δημόσια Διοίκηση εν γένει, και τους υπαλλήλους της, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι με αφορμή την Πανδημία, επιταχύνθηκε η εξάπλωση της υποχρεωτικής τηλεργασίας, από το ένα μέρος και της εξυπηρέτησης των πολιτών, από το άλλο, με  ραντεβού και, ιδίως, τηλεπικοινωνιακά. Θα πρέπει, επίσης, να ομολογήσουμε ότι η εμπειρία μας από το τελευταίο υπήρξε εντυπωσιακά θετική για τα ελληνικά δεδομένα.

 

Τη φορά αυτή δεν ακούσαμε, αλλά Επικοινωνήσαμε με e mail τόσο με τον EFKA Υποδιεύθυνση Μητρώου Πειραιά όσο και με το Τμήμα Ασφαλιστικής Ικανότητας ΕΦΚΑ Μισθωτών Πειραιά αλλά και την Β’ Διεύθυνση  Απονομών Συντάξεων καθώς και το Τμήμα Πληρωμών Συντάξεων. Σε κάθε περίπτωση, η εξυπηρέτηση που είχαμε ήταν άμεση και άψογη. Απάντησαν σε κάθε ερώτημά μας και διεκπεραίωσαν το αίτημά μας σε χρόνους ασυνήθιστους για τα εγχώρια δεδομένα!  Την ίδια θετική εμπειρία αποκομίσαμε και από την ηλεκτρονική συναλλαγή μας Στρατολογικό Γραφείο Πειραιά. και το σπουδαιότερο: Είχαμε, στις περισσότερες περιπτώσεις,  και γρήγορη ενημέρωση για την πορεία του αιτήματός μας!

 

Ακούγαμε για χρόνια πως η είσοδος της ηλεκτρονικής εποχής καθυστερεί στο ελληνικό Δημόσιο. Για λόγους αντικειμενικούς, αλλά και υποκειμενικούς, ήταν δύσκολο από την “χαρτούρα” να περάσει το σύστημα στην ηλεκτρονική πραγματικότητα.  Για τους ίδιους λόγους η ηλεκτρονική εποχή στο Δημόσιο συνάντησε και πολλά εμπόδια και πολλές δυσκολίες στα πρώτα στάδια της υλοποίησής της. Τα δύσκολα, ξεπεράστηκαν χάρη και στο ζήλο των εργαζομένων. Βέβαια χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά ώστε όλες οι δοσοληψίες με το δημόσιο -τουλάχιστον όπου δεν απαιτείται η προσωπική παρουσία- να γίνονται ηλεκτρονικά. Ήδη, όμως, η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση απλώνεται σταδιακά και με επιτυχία στο ελληνικό Δημόσιο.  Πρέπει, λοιπόν, να χειροκροτήσουμε κάθε θετική εμπειρία που αποκτάμε, ώστε να εδραιωθεί ο θεσμός, που εν τέλει θα βοηθήσει όλους. Τους πολίτες, τους Δημοσίους υπαλλήλους και την Οικονομία της χώρας.