Βέτο Τραμπ για τις κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400

Ουάσινγκτον.- Πίσω στο… Κογκρέσο έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ το νομοσχέδιο στο οποίο προβλέπονται κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, καθώς έκανε πράξη την προαναγγελία για βέτο.

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, λίγες μέρες πριν αποχαιρετήσει τον Λευκό Οίκο, έθεσε βέτο -όπως άλλωσε είχε προαναγγείλει- στον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) για το οικονομικό έτος 2021, ο οποίος -μεταξύ άλλων- προβλέπει και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Πίσω στο Κογκρέσο

Το νομοσχέδιο θα επιστρέψει τώρα στο Κογκρέσο και θα χρειαστεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία και από τα δύο σώματα, προκειμένου να ξεπεραστεί το προεδρικό βέτο.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι έθεσε βέτο στον Νόμο Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας επειδή δεν περιλαμβάνει «κρίσιμης σημασίας μέτρα για την εθνική ασφάλεια, περιλαμβάνει διατάξεις που δεν σέβονται τους βετεράνους μας και τη στρατιωτική ιστορία μας και αντικρούει τις προσπάθειες της κυβέρνησής μου να θέσει πρώτη την Αμερική σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική».

Στο μήνυμά του προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων χαρακτήρισε τον νόμο «δώρο προς την Κίνα και τη Ρωσία».

Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Μολονότι τα οκτώ προηγούμενα βέτο που άσκησε ο απερχόμενος πρόεδρος πέρασαν, χάρη στη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή τη φορά το βέτο θα παρακαμφθεί, λίγες εβδομάδες προτού αποχωρήσει ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, υπερψήφισε τον NDAA με ψήφους 84 υπέρ έναντι 13 κατά.

Τι έγραφε στο Twitter

Στις 13 Δεκεμβρίου, μια μέρα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, στο οποίο προβλέπονται κυρώσεις στην Τουρκία, από το Κογκρέσο, ο Τραμπ με ανάρτησή του είχε γνωστοποιήσει τη θέλησή του να ασκήσει βέτο.