Τέσσερις χριστουγεννιάτικες ταινίες για παιδιά από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Η Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου παρουσιάζει σε διαδικτυακές προβολές τέσσερις  χριστουγεννιάτικες κινηματογραφικές ταινίες για όλη την οικογένεια.

Με το «Μια ιστορία για τον Άη Βασίλη» από τη Φινλανδία θα ταξιδέψουμε στη γενέτειρα του Νικόλα, ενός ορφανού παιδιού που υιοθέτησε ολόκληρο το χωριό του – μια ιστορία που αφηγείται τα παιδικά χρόνια του Άη Βασίλη, εξηγώντας πώς από έναν άνθρωπο διαδόθηκε η αξία της προσφοράς.

Εκείνον θα επικαλεστεί και η Γουίνκι, πρωταγωνίστρια της επόμενης ταινίας, «Το αλογάκι της Γουίνκι». Ένα κορίτσι ασιατικής καταγωγής που μετανάστευσε με τους γονείς του στην Ολλανδία, αλλά δεν τους βλέπει καθόλου, αφού δουλεύουν διαρκώς.

Συμπαραγωγή τριών χωρών (Ολλανδίας-Σουηδίας-Βελγίου) είναι η ταινία «Μέσα στη Χριστουγεννιάτικη Νύχτα» με κεντρικό ήρωα τον τάρανδο Μους, που μετά από μια πτώση του έλκηθρου θα πρέπει να αναρρώσει περιμένοντας τον Άη Βασίλη να έρθει να τον πάρει.

Στα «Χριστούγεννα της Λουτσία», στη Βόρεια Γροιλανδία η κόρη του Άη Βασίλη είναι αποφασισμένη να γίνει η επόμενη «αγιοβασιλίνα» της Δανίας. Μόνο που δεν την αφήνουν λόγω… φύλου. Αλήθεια; Δεν νομίζουμε…

Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες έως και τις 7 Ιανουαρίου (και για τρεις ημέρες μετά την ενοικίαση) στη φιλόξενη ψηφιακή πλατφόρμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, με μειωμένο εισιτήριο 3,5 ευρώ.

Αναλυτικά οι ταινίες

«Μια ιστορία για τον Άι Βασίλη» (Joulutarina)

Μια ταινία του Juha Wuolijoki

Πριν από εκατοντάδες χρόνια γεννήθηκε η μεγαλύτερη ιστορία του κόσμου…

Φινλανδία, 2007, διάρκεια 80’

Σε ένα απομακρυσμένο χωριό στην Λαπωνία, ο νεαρός Νικόλας χάνει την οικογένειά του σε ένα ατύχημα. Οι χωριανοί αποφασίζουν να αναλάβουν όλοι μαζί το ορφανό παιδί. Κάθε οικογένεια θα φροντίζει τον Νικόλα για ένα χρόνο. Στο τέλος κάθε χρόνου, την ημέρα των Χριστουγέννων, ο Νικόλας θα πρέπει να πηγαίνει σε άλλο σπίτι. Για να δείξει την ευγνωμοσύνη του στους συγχωριανούς του, ο Νικόλας αποφασίζει να φτιάξει παιχνίδια για τα παιδιά κάθε οικογένειας, ως αποχαιρετιστήρια δώρα. Με τα χρόνια, οι οικογένειες που έχουν φιλοξενήσει τον Νικόλα πληθαίνουν και σχεδόν κάθε σπίτι βρίσκει δώρα στο κατώφλι του το πρωί των Χριστουγέννων.

Κάποια στιγμή υπάρχει έλλειψη τροφίμων στο χωριό, και οι χωριανοί αναγκάζονται να στείλουν τον Νικόλα να δουλέψει ως μαθητευόμενος στον ερημίτη ξυλουργό Ισάκι. Με την σκληρή καθοδήγηση του Ισάκι, ο Νικόλας αναπτύσσει ικανότητες που τον βοηθούν να φτιάξει ακόμη καλύτερα δώρα και να δουλεύει ακόμη πιο γρήγορα. Ο Ισάκι, όμως, που μισεί τα παιδιά, απαγορεύει στον Νικόλα να φτιάχνει δώρα. Η παράδοση των χριστουγεννιάτικων δώρων κινδυνεύει να διακοπεί.

«Το αλογάκι της Γουίνκι» (Het Paard van Sinterklaas)

Μια ταινία της Mischa Camp

Η φιλία με τα ζώα, όχι μόνο υπάρχει, αλλά μπορεί και να είναι δυνατή…
Ολλανδία, 2005, διάρκεια 96’

Η Γουίνκι, ένα κοριτσάκι ασιατικής καταγωγής, είναι 6 ετών και μόλις μετανάστευσε οικογενειακώς στην Ολλανδία. Οι γονείς της εργάζονται και η ίδια νιώθει πολύ μόνη γιατί δεν γνωρίζει τη γλώσσα της νέας χώρας που ήρθε να ζήσει. Πιάνει, τότε, φιλία με ένα πόνι, αλλά όταν αυτό πεθαίνει, η Γουίνκι αποφασίζει πως θέλει ένα δικό της άλογο! Αυτό, όμως, δεν είναι τόσο εύκολο… Καθώς πλησιάζει η γιορτή του Αϊ Νικόλα, ζητά τη βοήθειά του. Θα πάνε, άραγε, όλα καλά;

«Μέσα στη Χριστουγεννιάτικη Νύχτα» (Midden in de Winternacht)

Μια ταινία του Lourens Blok

Ολλανδία-Σουηδία-Βέλγιο, 2013, διάρκεια 85’

Ο Κύριος Μους, ο Τάρανδος, εξηγεί ότι κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής πτήσης με τον Άι Βασίλη (τα ελαφάκια είναι πολύ ντελικάτα για τέτοιες επικίνδυνες αποστολές), μια βλάβη στο έλκηθρο προκάλεσε την πτώση και των δυο. Ο Κύριος Μους, πρέπει να ξεκουραστεί έτσι ώστε το χτυπημένο του πόδι να γιατρευτεί κι έτσι ψυχαγωγεί την οικογένεια που τον φιλοξενεί με διάφορες ιστορίες, περιμένοντας τον Άι Βασίλη να έρθει και να τον μαζέψει…

«Τα Χριστούγεννα της Λουτσία» (Julemandens datter)

Μια ταινία του Christian Dyekjær

Δανία, 2018, διάρκεια 93’

Ψηλά στη Βόρεια Γροιλανδία ζει η Λουτσία μαζί με τη μητέρα της την Κλαούντια και τον μπαμπά της, που δεν είναι άλλος από τον γνωστό μας Άι Βασίλη. Η Λουτσία πηγαίνει στο Διεθνές Χριστουγεννιάτικο Σχολείο και θέλει να γίνει η επόμενη «αγιοβασιλίνα» της Δανίας. Όμως αυτό δεν επιτρέπεται μια και μόνο τα αγόρια μπορούν να διεκδικήσουν αυτόν τον τίτλο. Η Λουτσία διαμαρτύρεται συνεχώς και ο υπεύθυνος των σπουδών της αποφασίζει να της δώσει την ευκαιρία ν’ αποδείξει ότι και τα κορίτσια είναι εξίσου ικανά. Της αναθέτει να πραγματοποιήσει τη χριστουγεννιάτικη ευχή του ’Αλμπερτ, που δεν είναι άλλη από το να γίνει καλά ο μπαμπάς του, ο οποίος πάσχει από μια μυστηριώδη ασθένεια. Υπεύθυνος για την αρρώστια του είναι ο απαίσιος Κράμπους. Η Λουτσία αναλαμβάνει τη δύσκολη αποστολή να πιάσει τον Κράμπους, ώστε να θεραπευτεί ο πατέρας του Άλμπερτ. Η Λουτσία πηγαίνει στη Δανία μαζί με τον πάτερα της για να εντοπίσουν τον Κράμπους κι έτσι ξεκινάει μια συναρπαστική χριστουγεννιάτικη περιπέτεια, καθώς ανακαλύπτουν ότι και κάποιος άλλος κυνηγάει τον απαίσιο Κράμπους.

Δείτε τις ταινίες: https://online.olympiafestival.gr/page/christmas-2020/

Πηγή:huffingtonpost.gr