Κορωνοϊός: Στο μάτι της πανδημίας η Αττική-Τα νούμερα που «θέλουν» οι επιστήμονες

Αρνητική πρωτιά καταγράφει για ακόμα μία μέρα η Αττική στον επιδημιολογικό χάρτη. Τι έδειξαν τα λύματα στη Θεσσαλονίκη. Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί.

Μειωμένα ήταν σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες τα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν στη χώρα μας την Πρωτοχρονιά. Παρόλα αυτά όσο ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων δεν παρουσιάζουν αισθητή μείωση, οι ειδικοί παραμένουν ανήσυχοι.

Την πρώτη ημέρα του νέου έτους ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 597 νέα κρύσματα του φονικού ιού. Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να βρίσκονται οι διασωληνωμένοι (429), ενώ θλίψη προκαλεί και σήμερα ο αριθμός των νέων θανάτων, καθώς έχασαν τη μάχη με τον αόρατο εχθρό, 43 ασθενείς.

Αρνητική πρωτιά καταγράφει για ακόμα μία μέρα η Αττική στον επιδημιολογικό χάρτη. Η πρωτεύουσα είναι στο «κόκκινο», καθώς ανήμερα της Πρωτοχρονιάς κατέγραψε 210 νέα κρούσματα κορωνοϊού, από τα αυτά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 79 κρούσματα, όπου παραμένει αυξημένο το επιδημιολογικό φορτίο. Να σημειωθεί οτι παρά το γεγονός πως η εικόνα του ιικού φορτίου στη συμπρωτεύουσα έχει σταθεροποιηθεί, οι ειδικοί προειδοποιούν πως χρειάζεται προσοχή καθώς ανά πάσα στιγμή η θετική πορεία μπορεί να αντιστραφεί και να δούμε τις τιμές να ανεβαίνουν.

Τι έδειξαν τα λύματα στη Θεσσαλονίκη

Τάση σταθεροποίησης στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα παρακολούθησης της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα, από την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Στο διάγραμμα, φαίνεται πως επαναλαμβάνεται μία επιβράδυνση στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης, με μικρές διακυμάνσεις μεταξύ των τελευταίων 4-5 μετρήσεων. Παρόμοια εικόνα εναλλαγών μεταξύ τάσης σταθεροποίησης και ταχύτερης μείωσης του ιικού φορτίου παρατηρείται στις μετρήσεις από τις 23 Νοεμβρίου.

«Κάθε φορά που παρατηρούμε αυτή την επιβράδυνση στην αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου και οριζοντίωση της καμπύλης επισημαίνουμε τον κίνδυνο να αντιστραφεί η θετική πορεία και να δούμε τις τιμές να ανεβαίνουν. Σήμερα το ιικό φορτίο παραμένει στο πορτοκαλί επίπεδο, έχει σταθεροποιηθεί σε νούμερα αντίστοιχα με εκείνα που είχαμε στα μέσα του Οκτώβρη. Όμως, τότε είχαμε μικρό αριθμό νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, ενώ σήμερα και μετά από εκατοντάδες απώλειες συνανθρώπων μας, οι ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης έχουν ακόμη πολύ υψηλή πληρότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, εξηγώντας πως «βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σημείο, όπου είναι αναγκαία η υπεύθυνη στάση όλων μας, ώστε καθώς προχωρά και το πρόγραμμα εμβολιασμών, να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα και να πάρουμε πίσω τον έλεγχο της ζωής μας».

«Ο ρόλος των ημερών μέχρι την αποδρομή της νόσου»

Ερωτηθείς πώς ερμηνεύεται η περιοδικότητα στη σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα και αν αυτή μπορεί να αντιστοιχηθεί με διακυμάνσεις στον δείκτη μεταδοτικότητας του ιού στην κοινότητα, ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε πως η συσχέτιση αφορά περισσότερο στον ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου και συγκεκριμένα «επειδή έχουμε ακόμη πολλούς ασθενείς στα νοσοκομεία, οι οποίοι κατά κανόνα εκκρίνουν υψηλό ιικό φορτίο, σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς ή εκείνους που πρόσφατα μολύνθηκαν, οι τιμές στα λύματα θα πρέπει να αποτιμώνται με προσοχή», πιο απλά, «η σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα δε σημαίνει ότι για κάθε έναν που γίνεται καλά, ένας μολύνεται, αφού πλέον υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των κρουσμάτων ως προς την ημέρα πλήρους αποδρομής της νόσου».

Στο διάγραμμα, οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα – όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ – οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί

Η Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ, Ματίνα Παγώνη μίλησε στο MEGA για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με την κυρία Παγώνη, τα κρούσματα δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, το οποίο είναι 300-400 την ημέρα.

«Θέλει προσοχή ώστε στις 4-5 του μηνός να εκτιμήσει τις παραμέτρους η επιτροπή και να εισηγηθεί στην κυβέρνηση τι πρέπει να γίνει», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ο κόσμος έχει πιεστεί πολύ.

Για μικρή αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αθήνα από την παραμονή των Χριστουγέννων έκανε λόγο και ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι σε πτώση αλλά υπάρχει μικρή αύξηση ειδικά σε περιοχές όπως η Αθήνα. Με βάση την εξέλιξη των κρουσμάτων, στην Αττική έχουμε παρατηρήσει αύξηση 15% των επαφών, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και εχθές» είπε χαρακτηριστικά στο MEGA.

Κατά την εκτίμησή του «θα συνεχιστεί η αύξηση σε κρούσματα, στις 13-15 του Γενάρη θα έχουμε γύρω στα 400 κρούσματα στην Αττική, άρα κανείς πρέπει να είναι προσεκτικός για το θέμα των σχολείων».