Η Ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης

Αθήνα.– Υπό ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, συνεχίζεται η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τη δεύτερη ομάδα υπουργών.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας η ορκωμοσία γίνεται σε τρεις ομάδες, και συγκεκριμένα στις 11.00, 11.45 και 12.30.

Αυτή την ώρα ορκίζονται οι:

1. Θοδωρής Λιβάνιος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό

2. Χρήστος Ταραντίλης, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό

3. Ζέττα Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

4. Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

5. Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

6. Γιώργος Κώτσηρας, Υφυπουργός Δικαιοσύνης

To τελετουργικό της ορκωμοσίας είναι διαφορετικό φέτος. Πριν την είσοδό τους στο Προεδρικό Μέγαρο, όλοι οι πολιτικοί υποβλήθηκαν σε rapid test για τον κοροναϊό. Μετά τις υπογραφές, όλοι οι πολιτικοί χρησιμοποίησαν το αντισηπτικό για να απολυμάνουν τα χέρια τους

Παρουσία Ιερώνυμου η ορκωμοσία της πρώτης ομάδας

Αν και υπήρξε ένα μικρό «θρίλερ» για την παρουσία του ή μη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ήταν τελικά παρών στην ορκωμοσία της πρώτης ομάδας των νέων μελών της κυβέρνησης.

Αν και πολλοί πίστευαν ότι θα υπήρχε κάποιο τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα του ανοίγματος των εκκλησιών για τα Θεοφάνεια, οι κάμερες δεν κατέγραψαν κάποια συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών.

Ορκίστηκαν οι ακόλουθοι πολιτικοί:

1. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

2. Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

3. Μάκης Βορίδης, Υπουργός Εσωτερικών

4. Σπήλιος Λιβανός, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

5. Βασίλης Κοντοζαμάνης, Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας

6. Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών

Στις 12.30 θα ορκιστούν οι:

1. Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Εσωτερικών

2. Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

3. Γιώργος Στύλιος, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

4. Κώστας Κατσαφάδος, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

5. Γιάννης Οικονόμου, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

6. Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού

Με πολιτικό όρκο θα ορκιστούν:

1. Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

2. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοινώθηκε, μετακινούνται οι Μάκης Βορίδης (από Αγροτικής Ανάπτυξης σε Εσωτερικών) και Κωστής Χατζηδάκης (από Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε Εργασίας), ενώ αναβαθμίζεται ο Κώστας Σκρέκας (από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας). Κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναλαμβάνει ο Χρήστος Ταραντίλης.

Επίσης, μετακινείται η Σοφία Ζαχαράκη (από υφυπουργός Παιδείας σε υφυπουργός Τουρισμού) και ο έως σήμερα υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναβαθμίζεται στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών. Ο έως σήμερα υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει με τη σειρά του υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Αναβαθμίζεται, επίσης, από υφυπουργός σε αναπληρωτή υπουργός Υγείας ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός και οι υφυπουργοί Παιδείας, Ζέττα Μακρή και Άγγελος Συρίγος, Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, Εσωτερικών (με αρμοδιότητα Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Στύλιος, Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου, Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.