Ο Κορωναϊός, η Κυβέρνηση οι Πιστοί και η Εκκλησία

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, εμφορούμενη, προφανώς, από το επετειακό επαναστατικό ’21 σηκώνει εκ νέου το μπαϊράκι της “επανάστασης”,  αδιαφορώντας για τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για τον περιορισμό των κρουσμάτων (και θανάτων) Κορωναϊού.  Μέτρα που,  μεταξύ άλλων, επιβάλουν κλειστούς ναούς στη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων και τον Αγιασμό των υδάτων.

Κανείς πιστός δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με κλειστούς Ναούς. Και, μάλιστα, σε μία από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανοσύνης. Ούτε είναι θεάρεστο να λειτουργούν οι ιερείς σε άδειους ναούς. Η τηλεοπτική μετάδοση της Λειτουργίας είναι μία λύση ανάγκης. Δεν είναι, όμως, εκκλησίασμα. Επομένως, με το δίκιο της η Ιερά Σύνοδος θέλει ανοικτούς Ναούς και προσέλευση Πιστών. Έτσι πρέπει να είναι.

Έτσι πρέπει να είναι, όμως, υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ωστόσο, ό,τι βιώνουμε όλο το 2020, ως πλανήτης,  με τον ιό του covid-19 να έχει μολύνει πολλά εκατομμύρια ανθρώπους και να έχει προκαλέσει το θάνατο σε παγκόσμια κλίμακα κοντά 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, μόνο φυσιολογικό δεν είναι, όσο και εάν η φύση έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την όλη κατάσταση που βιώνουμε.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή Γκάμπριελ Λέουνγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, [capital.gr] ο Κορωναϊός μπορεί τελικά να μολύνει έως το 60% της ανθρωπότητας. Αν αυτό συμβεί και αν ο ιός σκοτώνει το 1% περίπου των ασθενών, τότε θα πρέπει να αναμένονται γύρω στα 50 εκατομμύρια θύματα, αριθμός χειρότερος από εκείνον της “ισπανικής γρίπης” στη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, που κόστισε το θάνατο τουλάχιστον  είκοσι εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη. (Υπάρχουν δημοσιεύματα και για 40-50 εκ. νεκρούς).

Μπροστά σ΄ αυτήν την εφιαλτική προοπτική –που κανείς δεν θέλει να την ζήσει- το άνοιγμα ή όχι των Ναών στους Πιστούς, τα Θεοφάνεια μικρή έχει αξία. Μεγαλύτερη σημασία έχει ο τεράστιος αριθμός ανθρώπων που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ όλων των νοσοκομείων του πλανήτη! Και δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή.  Ανάμεσά τους και πολλοί ιερείς και θρησκευτικοί λειτουργοί όλων των θρησκειών και όλων των δογμάτων. Μαζί τους μάχονται και εκατοντάδες χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές, να τους θεραπεύσουν. Στο πλάι τους  θα πρέπει να είναι ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ και ο ΘΕΟΣ.

Ο Ιησούς Χριστός ενανθρωπίστηκε και Σταυρώθηκε για να ΣΩΣΕΙ τον κόσμο. Και όταν κλήθηκε να αποφασίσει μεταξύ εγκόσμιας και υπερκόσμιας εξουσίας είπε: «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού των Θεώ». Που σημαίνει: Η αντιμετώπιση της Πανδημίας είναι έργο των ανθρώπων και η σωτηρία των ψυχών έργο της Εκκλησίας. Ο Θεός, είναι αυτός που με το Άγιο Πνεύμα φωτίζει τα μυαλά των ανθρώπων, των επιστημόνων και κατασκευάζουν φάρμακα και εμβόλια που σώζουν ανθρώπινες ζωές. Σε όλες τις φονικές πανδημίες που γνώρισε ο πλανήτης. Δίχως την Θεία Χάρη δεν ξέρουμε αν θα φθάναμε στο Εμβόλιο για τον Κορωναϊό τόσο γρήγορα με τόση ασφάλεια! Ας σκεφθούμε αν θα υπήρχε κόσμος σήμερα, χωρίς φάρμακα και εμβόλια!

Όταν, λοιπόν, η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι Έργο του δημιουργού της Θεού, όταν ο Ιησούς Χριστός ανέβηκε στο Σταυρό για να σώσει την ανθρωπότητα, όταν η Παρθένος Μαρία βίωσε τα μαρτύρια του Υιού της για να λυτρωθεί ο κόσμος από την αμαρτία και τις αρρώστιες, μπορούν οι όποιοι Ιερείς, όποιων βαθμίδων να την υπονομεύουν;

Ας αναλογισθεί η Ι.Σ. ότι η Χριστιανοσύνη δεν κινδυνεύει από κλειστούς Ναούς. 400 χρόνια τους είχαν κλείσει οι Τούρκοι κι αυτή θριάμβευσε. Οι Πιστοί κινδυνεύουν από την Πανδημία. Εικοσιπέντε ή πέντε ή χίλιοι, ο Θεός μας τους θέλει,  μας θέλει, όλους  υγιείς. Για να μπορούμε να γεμίζουμε στο μέλλον κατά χιλιάδες τις Εκκλησίες Του! Ας σκεφθούν και ας αναθεωρήσουν τις εν θερμώ αποφάσεις τους. Η Ορθοδοξία θα είναι ο νικητής!