Το 2020 και ο νέος χρόνος από την γωνία ενός απόδημου….

Σωτήρης Δελής Βουλευτής emeritus του Σουηδικού Κοινοβουλίου

 

Στοκχόλμη.- Εδώ και δεκαετίες ζω μόνιμα στην Σουηδία αλλά το ενδιαφέρον μου για την χώρα που γεννήθηκα ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει.

Στις αρχές του 2021 σκέφτηκα ένα δύσκολο εγχείρημα. Να δώσω δηλαδή την δική μου εικόνα για μια πατρίδα που μάχεται καθημερινά κάτω από τις εμπειρίες και την οπτική γωνία του απόδημου,  αλλά και του πρώην μέλους της σουηδικής Βουλής. Μια εικόνα που δεν είναι συνολική ή, ίσως,  σωστή από όλες τις πλευρές της. Είναι όμως μια εικόνα που προσπαθεί να δώσει μερικές εξηγήσεις κάτω από το  κάτοπτρο των εμπειριών και των γνώσεών μου.

Ας αρχίσω με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης για τον απόδημο Ελληνισμό.  Απλά στερείται δομής, στόχων και οράματος.  ΚΙ όμως, τα τρία αυτά συστατικά πρέπει να συνθέτουν το πολιτικό γίγνεσθαι σε ότι αποφάσεις λαμβάνονται.

Πριν λίγες ώρες έγινε ένας ανασχηματισμός της κυβέρνησης.  Μου δημιούργησε εντύπωση το μέγεθος της αλλά και το βάθος της. Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι το κυβερνητικό σχήμα στην βασική δομή του δεν επηρεάστηκε. Έγιναν μικρές αλλαγές. Το μέγεθος όμως σε άτομα εκπλήσσει και είναι σε αντίθεση με τις αρχικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της  -που δόθηκαν στην αρχή της κυβερνητικής περιόδου της ΝΔ- πως θα κυβερνούσε με ένα σχήμα μικρό που θα ελίσσεται γρήγορα και αποτελεσματικά.

Η κυβέρνηση είναι, σε πλήθος, κολοσσός σε σύγκριση με άλλες δημοκρατικές χώρες. Απομένει να δούμε εάν αυτός ο κολοσσός στηρίζεται σε μυώδη ή πήλινα πόδια.

Από κάποιες προσωπικές μου εμπειρίες με το ελληνικό δημόσιο συμπεραίνω πως χρειάζονται πολλοί υπουργοί όχι μόνον για να βολευτούν οι ημέτεροι (σίγουρα ισχύει και αυτό) αλλά και γιατί στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση, ΕΔΔ, γίνεται σε πλαίσιο μορφής micro-management.  Απαιτούνται δηλαδή  εγκρίσεις υπουργών και για τα πιο ασήμαντα πράγματα, καθώς και δημοσιεύσεις στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ακόμη και για τριχοειδή φαινόμενα.

Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις, public administration reforms, αλλά τέτοιες μεταρρυθμίσεις είναι επαναστάσεις που θιγούν οργανωμένα παρασιτικά συμφέροντα και είναι επίσης θέμα τύχης να βρεθεί ένας ηγέτης με όραμα. Διότι, με τέτοια κακοδιοίκηση, καμιά πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί επιτυχώς, ανεξάρτητα ιδεολογικού χρωματισμού.

Ήταν και είναι δυστυχώς το πρόβλημα της χώρας η έλλειψη στόχων και πολιτικής στρατηγικής που δεν ευνοεί το κόμμα ή τους παρατρεχάμενους. Μια πολιτική στρατηγική που να ευνοεί την χώρα και την κοινωνία της, ανεξάρτητα πολιτικής ιδεολογίας. Αυτό καλείται να κάνει κάθε κυβέρνηση και κάθε πρωθυπουργός ανεξάρτητα του σε ποιά πολιτική κατηγορία ανήκει.

Παρατηρώντας λοιπόν με τα γυαλιά του  απόδημου και του πολιτικού,  διαπιστώνω ότι μερικά λαμπερά ονόματα με ακαδημαϊκές και πολιτικές περγαμηνές δεν θα μπορέσουν τελικά να κάνουν την διαφορά. Εκτιμώ ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην αδυναμία της δημόσιας διοίκησης, στο ρόλο των γενικών διευθυντών, γενικά των στελεχών της ως και στην ανασφάλεια των πολιτικών.

Το αποτέλεσμα στις σημερινές πολιτικές πραγματικότητες απαιτεί κάτι περισσότερο από ικανά άτομα. Απαιτεί συλλογικότητα κινήσεων και στρατηγικών. Πειθαρχία, διαρκή έλεγχο και αποτελεσματικότητα σε στόχους ώθησης πρακτικών πάνω σε μια και μόνο γραμμή. Το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας της.

Οι παραπάνω παρατηρήσεις δεν σημαίνουν ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν παράγει έργο.

Οπωσδήποτε μια κυβέρνηση που έχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που η Ελλάδα έχει δηλ, Κορονοιο, οικονομικό, ελληνοτουρκικα, λαθρομετανάστευση, εσωτερικές διάφορες που παράγουν διχασμό και τραγικά ακόμη μίσος, έλλειψη σεβασμού στο νόμο, εγκληματικότητα κλπ, βρίσκεται μπροστά σε τεράστιες δυσκολίες όταν παράλληλα υπάρχει μια αντιπολίτευση που συνεχώς με τις πρακτικές αναμοχλεύει τα πάθη των Ελλήνων.

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε μέχρι τώρα θετικά έως αρκετά θετικά το οικονομικό, τα ελληνοτουρκικα και την λαθρομετανάστευση. Δυστυχώς και τι  προσπάθησε σοβαρά στο μέτωπο του Κορονοϊού η επιτυχία μετριάστηκε από την συμπεριφορά των πολιτών που έδειξαν έλλειψη πειθαρχίας αλλά και που πίστεψαν στην δημαγωγία της αντιπολίτευσης που συνεχίζει την διχαστική της πολιτική.

Το στοίχημα που θα κερδίσει η θα χαθεί είναι εάν η σημερινή κυβέρνηση διατηρήσει το όραμα μιας καινούργιας Ελλάδας μέχρι τις επόμενες εκλογές που πλησιάζουν σύντομα. Το ζητούμενο είναι να επιταχυνθούν οι αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας των Ελλήνων δημοκρατικών πολιτών και της χώρας μας σε ενα τρικυμιώδη διεθνές περιβάλλον αλλά και συνεχιζόμενης ανησυχίας στο εσωτερικό της χώρας.

Ας ευχηθούμε στους ιθύνοντες υγεία και δύναμη για το 2021 και για μας τους πολίτες απομένει να αναφωνήσουμε, Ιδωμεν

Σωτήρης Δελης

Βουλευτής emeritus του Σουηδικού κοινοβουλιου

Επίτιμο μέλος ΠΑΔΕΕ

Διευθυντής Τραπεζης Swedbank

Διευθύνων σύμβουλος σε θέματα risk management

Praecipio Advisory Services AB

Σουηδία