Επικύρωση του αποτελέσματος των εκλογών στο Καπιτώλιο

Ουάσινγκτον,- Λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα Πέμπτης ξεκίνησε η συνεδρίαση του Καπιτωλίου για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ. Νωρίτερα, και ενώ η  δήμαρχος της Ουάσινγκτον επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 τοπική ώρα, και το Πεντάγωνο αποφάσιζε την αποστολή εθνικής φρουράς στο Καπιτώλιο, ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, διαχωρίζοντας τη θέση του απ[ό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ,  είχε απηύθυνιε έκκληση να σταματήσει η βία αμέσως προειδοποιώντας για αυστηρές τιμωρίες όσους προκάλεσαν τα επεισόδια.

Στο μεταξύ, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελίζι ανακοίνωσε ότι “θα επικυρώσουμε απόψε το αποτέλεσμα”. Σε επιστολή της, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέφερε ότι το Κογκρέσο θα προχωρήσει σήμερα στη διαδικασία για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, αμέσως μόλις το Καπιτώλιο είναι έτοιμο για συνεδρίαση. Όπως είπε, έλαβε την απόφαση έπειτα από διαβουλεύσεις με άλλα ηγετικά στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τους επικεφαλής του Πενταγώνου, του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και με τον Ρεπουμπλικάνο αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Η ολομέλεια του Κογκρέσου συνεδριάζει για να επικυρώσει την νίκη του Τζο Μπάιντεν. Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε — λίγη ώρα μετά τη Γερουσία — πρωτοβουλία συμμάχων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να μην κυρωθεί η νίκη του Μπάιντεν στην Αριζόνα,.

Το σώμα απέρριψε την ένσταση με 303 ψήφους έναντι 121. Νωρίτερα η Γερουσία είχε απορρίψει την κίνηση με 93 ψήφους έναντι 6.

Αφού ανακοίνωσε το αποτέλεσμα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινούσε πλέον η κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων, της ολομέλειας του Κογκρέσου, για να κυρωθούν τα αποτελέσματα των υπολοίπων πολιτειών.