Δίδυμα αστεράκια στον ορίζοντα της ελληνοκινεζικής φιλίας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οι δίδυμες αδελφές Σοφία και Μαριάννα  Ερωτοκρίτου,  δικαίως  έλαβαν από τον Υπουργό  Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη,  τον τίτλο “Πρέσβειρες του Ελληνικού Τουρισμού”  στην Κίνα.  Δικαίως,  διότι έχουν καταφέρει μέσα από τη δουλειά τους, τις γνώσεις τους και το πάθος τους με τις ομορφιές της Ελλάδας, να αναδειχθούν σε «ιέρειες» του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, που δεν είναι μόνο ο ήλιος, η θάλασσα και η φύση!  Είναι, επίσης, η Ιστορία, η Θρησκευτικότητα και επιστημοσύνη των Ελλήνων.

Αν και νεαρές στην ηλικία, οι «greek – twins» όπως είναι γνωστές και αγαπητές στην Κίνα, προσπαθούν όλα αυτά να τα αναδείξουν και να τα προωθήσουν, μέσα από την έντονη δράση τους στα social media της Κίνας,  διαφημίζοντας τις ομορφιές του τόπου μας, αλλά προωθώντας, παράλληλα, και  την Ελληνική γλώσσα!  Οι δύο αδελφές, η  Σοφία και η Μαριάννα,  που εκτός από εξαιρετικές σπουδές διαθέτουν  και εντυπωσιακή ομορφιά,  δέχθηκαν πρόθυμα να απαντήσουν στις ερωτήσεις της  Panhellenic Post.

Ας τις αφήσουμε, με τα δικά τους λόγια, να ξεδιπλώσουν τις χάρες, αλλά και τις μέχρι σήμερα λαμπρές επιτυχίες τους.

Τι σας ώθησε στην απόφαση να εγκατασταθείτε στην Κίνα, και  να μάθετε την Κινεζική γλώσσα;

Από μικρές μας άρεσαν οι προκλήσεις και πάντα θέλαμε να κάνουμε κάτι το διαφορετικό. Για εμάς η Κίνα ήταν όνειρο ζωής. Θέλαμε να μάθουμε καλά την γλώσσα και την κουλτούρα τους, οπότε αποφασίσαμε να σπουδάσουμε στην Κίνα. Οι συγκυρίες τότε ήταν οι κατάλληλες, καθώς η Ελλάδα βίωνε τη σκληρή οικονομική κρίση. Έτσι, με την ενθάρρυνση των γονιών μας και την υποτροφία από την Κινεζική Κυβέρνηση, η Κίνα για μας ήταν πλέον μονόδρομος ή καλύτερα, διάδρομος προσγειώσεων και απογειώσεων!

Τι ακριβώς κάνετε στην Κίνα;

Εδώ και 7 χρόνια διαμένουνε στην Κίνα όπου ολοκληρώσαμε τις σπουδές μας. Παράλληλα έχουμε λογαριασμούς στα κινεζικά μέσα δικτύωσης, στα οποία ανεβάζουμε βίντεο από τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας τους οποίους έχουμε επισκεφτεί, βίντεο μαγειρικής με ελληνικές συνταγές, βίντεο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας, καθώς και βίντεο που αφορούν στον Ελληνικό Πολιτισμό. Παράλληλα συνεργαζόμαστε και με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) για την δημιουργία βίντεο τουριστικού περιεχομένου στα κινεζικά και συμμετέχουμε επίσης σε διάφορες εκδήλωσης εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Ποιες είναι οι σπουδές σας;

Τον πρώτο χρόνο στην Κίνα σπουδάσαμε μόνο την εκμάθηση γλώσσας στην πόλη Ναντζίνκ (Νότια Κίνα). Αφού περάσαμε τις εξετάσεις γλώσσας, πήραμε εγγραφή στο Πανεπιστήμιο Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομικών στο Πεκίνο, στο οποίο διαμένουνε τα τελευταία 6 χρόνια. Το πρώτα μας πτυχίο ήταν Διεθνές Εμπόριο και Οικονομικά ενώ τον Ιούλιο τελειώσαμε το μεταπτυχιακό μας στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA). Όλα τα μαθήματα ήταν στα κινεζικά και η πλειοψηφία των συμμαθητών μας ήταν Κινέζοι.

Οι αδελφές Σοφία και Μαριάννα Ερωτοκρίτου παραδίδουν στον Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, 2.800 ιατρικές μάσκες προστασίας.

Πως νοιώθετε που έχετε αναγορευτεί σε “Πρέσβειρες του Ελληνικού Τουρισμού”;

Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να «κουβαλάμε» στις πλάτες μας το τίτλο “Πρέσβειρες του Ελληνικού Τουρισμού”και συνάμα μεγάλη – αλλά όμορφη – ευθύνη. Όταν αρχίσαμε να «ανεβάζουμε» βίντεο για την Ελλάδα στα κινεζικά δεν το είχαμε φανταστεί, ούτε το επιζητούσαμε. Ήταν καθαρά από αγάπη και νοσταλγία για την πατρίδα. Είμαστε πραγματικά πολύ χαρούμενες και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την τουριστική προβολή της Ελλάδας στην Κίνα;

Η Κίνα είναι μια αχανής χώρα. Στον πρώτο χρόνο των σπουδών μας πολλοί από τους φίλους και γνωστούς δεν ήξεραν για την Ελλάδα ή είχαν ακούσει πολύ λίγα. Οι πληροφορίες για την Ελλάδα στα κινεζικά ήταν περιορισμένες. Έτσι και εμείς αποφασίσαμε να το αλλάξουμε αυτό, χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα στις δύο χώρες, με βασικά μας υλικά τις ομορφιές της Ελλάδας και τον Πολιτισμό της.

Τι σας ώθησε στο να θέλετε να διδάξετε ελληνικά τους κινέζους;

Από τη στιγμή που αρχίσαμε να ανεβάζουμε βίντεο για την Ελλάδα λαμβάναμε αρκετά μηνύματα από Κινέζους που ήθελαν να μάθουν περισσότερα για την Ελλάδα και κάποιοι την Ελληνική γλώσσα. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στην Ελλάδα αρκετοί Κινέζοι επενδυτές ακινήτων με κάποιους από αυτούς να επιλέγουν να ζήσουν στην Ελλάδα και να μάθουν την γλώσσα μας. Γι αυτό λοιπόν και αρχίσαμε να «ανεβάζουμε» βίντεο εκμάθησης της ελληνική γλώσσας προσπαθώντας να την διδάξουμε με τον ευκολότερο τρόπο για ένα κινέζο/α που αγαπάει την χώρα μας.

Βρεθήκατε αποκλεισμένες με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Εντούτοις μαζέψατε χρήματα από κινέζους και αγοράσατε κοντά 10.000 μάσκες τις οποίες δωρίσατε στις ελληνικές αρχές. Πως νοιώθετε γι’ αυτό;

Ο κορωνοϊός μας βρήκε στην Ελλάδα και ζήσαμε και μεις όπως όλοι, τον πανικό που υπήρχε στην πρώτη καραντίνα.

Οι δύο αδελφές Ερωτοκρίτου, παραλαμβάνοντας βραβείο από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η αλήθεια είναι πως μας βρήκε όλους απροετοίμαστους, γι αυτό θελήσαμε και εμείς να κάνουμε αυτό που κατέχουμε καλύτερα για να βοηθήσουμε τη χώρα μας! Μαζέψαμε ένα μικρό ποσό  μέσω των Social Media της Κίνας και με το ποσό αυτό αγοράσαμε 10.000 μάσκες οι οποίες προσφέρθηκαν σε διάφορα Υπουργεία που είχαν ανάγκες. Νιώθουμε πως με αυτή την κίνηση δεν βοηθήσαμε μόνο την Ελλάδα,αλλά βάλαμε και ένα μικρό λιθαράκι στις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας, αφού αυτοί που έκαναν τη δωρεά είναι οι ακόλουθοι μας στις κινεζικές πλατφόρμες. Απλοί Κινέζοι πολίτες, που θέλησαν να βοηθήσουν την Ελλάδα.

Απολαμβάνετε μεγάλης προβολής και στην Ελλάδα και στην Κίνα. Πως το αντιμετωπίζετε;

Η αλήθεια είναι πως σήμερα ως “greek twins” αντιμετωπίζουμε την κατάσταση το ίδιο με την πρώτη μέρα που αρχίσαμε την δράση μας στα social media της Κίνας. Πάντα με τεράστιο ζήλο για  να αναδείξουμε κάθε γωνιά της χώρας μας, την απέραντη ομορφιά και τον πολιτισμό της. Με μεγάλη αγωνία και προσοχή όμως, γιατί θέλουμε το τελικό προϊόν που ανεβάζουμε να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η μεγάλη προβολή μαςστην Κίνα – και τώρα τελευταία και στην Ελλάδα – μας κρατάει σε εγρήγορση και νιώθουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ανάδειξη της πατρίδας μας! Φυσικά, πάντα αντιμετωπίζουμε την αναγνωρισημότητα με ταπεινότητα και ευγνωμοσύνη σε όσους μας έχουν βοηθήσει και εκτιμούν το έργο μας, όπως τον Υπουργό Τουρισμού κ.Χάρη Θεοχάρη, που μας έκανε την μεγάλη τιμή να μας διορίσει «Πρέσβειρες Ελληνικού Τουρισμού».

Μετά την πανδημία, πόσο εύκολα θα επιστρέψετε και πάλι στην Κίνα;

Ελπίζουμε η είσοδος στην Κίνα να γίνει ευκολότερη μετά την πανδημία, γιατί αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο για έναν ξένο να βγάλει βίζα για την Κίνα. Το πιο “αγχωτικό” όμως είναι η υποχρεωτική καραντίνα είκοσι μία (21) ημερών!

Ποιο είναι το όνειρό σας; Ως δίδυμες αδελφές, συμφωνείτε σε όλα;

Φυσικά και συμφωνούμε στα περισσότερα, γι αυτό άλλωστε τσακωνόμαστε σπάνια για …μικροπράγματα! Σε αυτό όμως που έχουμε απόλυτη ταύτιση είναι ο στόχος μας. Ο στόχος είναι κοινός και δεν άλλος από το να μάθουν όλοι οι Κινέζοι για την Ελλάδα και τις ομορφιές της, έτσι ώστε να γίνει από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς! Η Ελλάδα, η δικιά μας Ελλάδα, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα στοχευμένο μάρκετινγκ τουριστικής προβολής, για τη χώρα των 1.3 δις κατοίκων.

 

Σύντομο βιογραφικό

Οι δίδυμες αδερφές Ερωτοκρίτου,  γεννήθηκαν στην Αθήνα το 1995. Το 2013 υλοποίησαν το όνειρο τους να σπουδάσουν στην Κίνα και να γνωρίσουν τον Κινέζικο πολιτισμό. Είναι τελειόφοιτες του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Πεκίνου και για τα ακαδημαϊκά έτη 2014-2017 έλαβαν συνεχόμενα το πρώτο Βραβείο Αριστείας. Ίδρυσαν Κινέζικη διαδικτυακή πλατφόρμα προώθησης τουρισμού, πολιτισμού της Ελλάδας και της Κύπρου. Δημιούργησαν μια σειρά από OnLine βίντεο για την εκμάθηση Ελληνικών με χιλιάδες ακόλουθους και συνεργάζονται με ένα από τα μεγαλύτερα Live Streaming Portals. Συμμετείχαν σε εκπομπή του CCTV1 με θέμα την Ελλάδα και έχουν δώσει συνεντεύξεις σε μεγάλης κυκλοφορίας έντυπα της Κίνας. Επίσης συνεργάζονται με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού γα τη δημιουργία τουριστικού βίντεο για την Κύπρο στα Κινέζικα.  Ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού κ.Χάρης Θεοχάρης, τις διόρισε  «Πρέσβειρες Ελληνικού Τουρισμού».