Φοβούνται το τεράστιο οικονομικό κόστος ενός νέου lockdown

Ξορκίζουν το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο μπορεί να πλήξει ποικιλοτρόπως την οικονομία και συνεπώς να έχει περαιτέρω επιπτώσεις στον τζίρο και στην ψυχολογία της αγοράς. Χτυπούν καμπανάκι και για το κόστος του άνοιξε-κλείσε που προκαλείται από την πανδημία, ωστόσο, προς το παρόν, από το υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις για το 2020, βλέποντας την ύφεση να κλείνει στο 10,5%, όπου ο συγκριτικά καλύτερος Δεκέμβριος, στα έσοδα, αφήνει ίσως αχτίδες φωτός για μικρότερες απώλειες. Από την κυβέρνηση δηλώνουν ετοιμότητα για όλη τη διάρκεια της κρίσης, έχοντας προϋπολογιστεί μέτρα ύψους 7,5 δισ. ευρώ που θα πέσουν στην οικονομία κυρίως μέχρι την άνοιξη, εφόσον φυσικά επιβεβαιωθεί πως ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας εκκίνησης της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (Σκάι) τόνισε πως ο προϋπολογισμός έχει σχεδιαστεί για πόρους στήριξης με ορίζοντα τον επόμενο Μάρτιο – Απρίλιο και πρόσθεσε πως ο Δεκέμβριος έδειξε ότι είχαμε μικρότερες απώλειες συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2020. Δήλωσε ότι «από εκεί και πέρα θα είναι δύσκολα τα πράγματα, γιατί μην ξεχνάμε ότι είναι χρήματα που πρέπει να τα δώσουμε πίσω» και πως «το πιο σημαντικό είναι να μη βρεθούμε στην ανάγκη να πάμε σε ένα τρίτο κύμα το οποίο θα πλήξει με πολλούς τρόπους την οικονομία». Υπογράμμισε ότι το άνοιξε-κλείσε έχει πρακτικό οικονομικό κόστος και φυσικά ψυχολογικό κόστος, συμπληρώνοντας ότι «δεν θα θέλαμε αυτό το άνοιξε-κλείσε». Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό οι εργαζόμενοι θα στηριχθούν όσο χρειαστεί, ενώ αναφορικά με την ύφεση του 2020, που εκτιμάται στο 10,5%, τόνισε πως «επειδή πήγαμε λίγο καλύτερα στο πρώτο εξάμηνο από ό,τι προϋπολογίζαμε οι εκτιμήσεις για την ύφεση θα είναι αυτές, ίσως και ελάχιστα καλύτερα, δεν γνωρίζουμε, αλλά δεν βλέπω σοβαρή αλλαγή».

Η αγορά πάντως έχει προετοιμαστεί για τη διαδικασία του ακορντεόν, η περίοδος όμως αποδεικνύεται για γερά νεύρα και ενδεικτικό της κατάστασης είναι το καυτό ζήτημα των επιταγών για το οποίο το υπουργείο Οικονομικών είναι ανοιχτό σε λύση. Οι έμποροι, διά στόματος του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρου Καφούνη, ζητούν την άμεση παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη για διευθέτηση του θέματος για όλες τις επιχειρήσεις με μεγάλη πτώση τζίρου, ανεξαρτήτως κλάδου, ώστε να αποφευχθεί το ξαφνικό πάγωμα της αγοράς και τονίζουν πως έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στην αγορά, διότι ενώ όλοι περίμεναν να καλύψουν ένα μέρος των ταμειακών τους αναγκών την εορταστική περίοδο τα καταστήματα παρέμειναν ουσιαστικά κλειστά.

Στήριξη

Η στήριξη εστιάζεται τόσο σε πακέτα μέτρων προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, όσο και με εργαλεία ρευστότητας όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή με τον πέμπτο κύκλο ύψους 1,5 δισ. ευρώ να τρέχει ήδη. Τα εργαλεία βοήθειας που υπάρχουν ναι μεν θα εφαρμόζονται για όσο διατηρούνται τα περιοριστικά μέτρα, ωστόσο πλέον θα υλοποιούνται με τρόπο εξειδικευμένο και όχι γενικά. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (ΕΡΤ) υπολόγισε σε 400.000 τους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής 5, ενώ δεν διευκρινίστηκε εάν θα υπάρχουν αλλαγές. Με τα σημερινά δεδομένα, όπως είπε, προγραμματίζεται ακόμα μια επιστρεπτέα προκαταβολή, η Νο 6, η οποία θα διατεθεί τον Μάρτιο, με βάση τα εισοδήματα Ιανουαρίου – Μαρτίου. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι υπήρξε βελτίωση σε ό,τι αφορά τα έσοδα συγκεκριμένων κλάδων με την αξιοποίηση του click away όπως φαίνεται από τη σύγκριση στοιχείων Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Το -59% στο λιανεμπόριο έγινε -40% (εξαιρώντας τον χώρο των τροφίμων), ενώ στα βιβλιοπωλεία καταγράφεται αύξηση 76%.

in.gr