Μείωση ενοικίου: «Κλείδωσαν» οι αποζημιώσεις για Νοέμβριο και Δεκέμβριο

Αθήνα.- Σειρά ρυθμίσεων, μεταξύ αυτών και για το σύστημα μείωσης ενοικίου, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Το ΥΠΟΙΚ αρχικά έδωσε μια μικρή παράταση για το επίδομα θέρμανσης, με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν, πλέον, να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τις 14 Ιανουαρίου. Σε ό,τι αφορά τη μείωση ενοικίου, χθες υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για την καταβολή από το κράτος του 50% της απώλειας από τη μείωση του μισθώματος του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η πίστωση των αντίστοιχων ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων για τον Νοέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί από την προσεχή Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021. Για τον Δεκέμβριο, η καταβολή αναμένεται να γίνει από τις 15 Φεβρουαρίου 2021.
Διευκρινίσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Το ΥΠΟΙΚ έδωσε στη δημοσιότητα και διευκρινίσεις για το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Στο σχετικό σημείο αναφέρει:

«Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5»: Στον 5ο κύκλο της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» έχουν ήδη υποβληθεί περισσότερες από 196.700 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στα 1.000 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν συμψηφίζεται με την ενίσχυση που ενδεχομένως έλαβαν οι δικαιούχοι από προηγούμενο κύκλο της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής». Ωστόσο, οι ενισχύσεις από προηγούμενο κύκλο του χρηματοδοτικού σχήματος ενσωματώνονται στον αλγόριθμο, βάσει του οποίου θα υπολογιστεί το ύψος της ενίσχυσης από την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5». Όπως έχει ανακοινωθεί, το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέο. Προϋπόθεση είναι η διατήρηση του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως και τις 30/6/2021. Ο εν εξελίξει κύκλος καλύπτει και νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν έως και τον Σεπτέμβριο 2020.
Η προθεσμία υποβολής της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» (https://www.aade.gr/mybusinesssupport) της ΑΑΔΕ λήγει την Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021, ώστε οι πληρωμές προς τους δικαιούχους να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: iefimerida.gr