Ιταλία: Καταρρέει η κυβέρνηση συνασπισμού

Σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το Italia Viva ο αρχηγός του και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους υπουργούς του από το κυβερνητικό σχήμα.

“Η κρίση είναι ανοιχτή εδώ και μήνες, πρέπει να σεβόμαστε τους κανόνες της Δημοκρατίας” είπε ο Ρέντσι και πρόσθεσε “ζητήσαμε να λυθεί το πρόβλημα, όχι reality σόου”. Σύμφωνα με την Corriere.it, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι σχημάτισε κυβερνητικό συνασπισμό με τον Κόντε ώστε να μην παραδώσουν την απόλυτη εξουσία στον Ματέο Σαλβίνι. “Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να έχει πλήρη εξουσία” συνέχισε ο Ρέντσι.

“Η Δημοκρατία έχει φόρμες και αν οι φόρμες δεν γίνονται σεβαστές τότε κάποιος πρέπει να έχει το κουράγιο για τους άλλους να πει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός” επεσήμανε ακολούθως ζητώντας να γίνει σεβαστή η Δημοκρατία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται, τώρα, η επόμενη κίνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, ή θα παραιτηθεί μεταβαίνοντας στον προεδρικό μέγαρο, για συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Ματέο Ρέντσι, πάντως, πρόσθεσε ότι “οι παραιτήσεις αυτές των υπουργών μου στοχεύουν στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο, και αν θέλουν να το πράξουν και οι άλλες δυνάμεις της κυβέρνησης, είναι κάτι το εφικτό”. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη περιθώριο για διάλογο, αλλά με νέο πρόγραμμα και με νέες προτεραιότητες για την κυβερνητική δράση.