Το χαβά τους: Κατηγορούν και απειλούν την Ελλάδα

Αθήνα.- Από τη μία οι Τούρκοι καλούν σε διάλογο τη χώρα μας, από την άλλη επιδίδονται σε κατηγορίες, απειλές και προειδοποιήσεις. Ακόμη και εάν αλλάξει την προβιά του, ο λύκος δεν γίνεται… πρόβατο. Αυτό φροντίζει να αποδεικνύει όπου σταθεί και όπου βρεθεί η ηγεσία της γειτονικής χώρας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απειλεί με νέα κλιμάκωση της έντασης εάν τα πράγματα στις διερευνητικές δεν πάνε όπως οι Τούρκοι το θέλουν. Την ίδια ώρα με διαρροές στο επίσημο κρατικό πρακτορείο της χώρας η τουρκική κυβέρνηση θέλει να απλώσει όλο το πλαίσιο των διεκδικήσεών της ενόψει των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση να απαντά με ξεκάθαρο τρόπο δια του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν υφίστανται άλλα θέματα προς συζήτηση πέραν της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Κατηγορούν και απειλούν την Ελλάδα

Λίγες μόνο ώρες μετά την  ανακοίνωση της έναρξης των διερευνητικών επαφών στις 25 Ιανουαρίου, η Τουκρία επέστρεψε στην πάγια τακτική της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και των εμπρηστικών δηλώσεων. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ούτε λίγο, ούτε πολύ κατηγόρησε τη χώρα μας ότι είναι αυτή που υποδαυλίζει την ένταση. «Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει τις δραστηριότητες των τελευταίων ετών που αυξάνουν την ένταση, όπως οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και η παράνομη δράση της στο ζήτημα των νησιών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν και συνέχισε:

«Κάποια μέλη της Ε.Ε τα διμερή τους ζητήματα προσπάθησαν να τα επιλύσουν στους διαδρόμους της Ε.Ε. Εκμεταλλεύτηκαν την ατζέντα της Ε.Ε και κρύφτηκαν πίσω από την αλληλεγγύη των χωρών – μελών».

Σε ανάλογο ύφος και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας και από την πλευρά του με τους πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ. Συγκεκριμένα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως σε περίπτωση που στηρίξει την Ελλάδα όπως έκανε στη σύνοδο του Οκτωβρίου, τότε και η Τουρκία θα επαναλάβει όσα έκανε μέχρι πρόσφατα, δηλαδή θα κλιμακώσει εκ νέου την ένταση.

«Η απειλητική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ήταν η αιτία να ξεχειλίσει το ποτήρι. Αντιδράσαμε και αν ξανασυμβεί θα το ξανακάνουμε. Το μικρό διάστημα Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου έδειξε ότι η κλιμάκωση δεν θα φέρει αποτέλεσμα σε κανέναν και στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου η ΕΕ υιοθέτησε μια πιο ήπια γλώσσα» είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

Θέλουν να βάλουν όλες τις διεκδικήσεις τους στο τραπέζι

Και λίγες ώρες αργότερα, με διαρροή στο πρακτορείο Anadolu οι Τούρκοι έδειξαν πως νοούν το διάλογο, επιχειρώντας να βάλουν τη δική τους ατζέντα. Σύμφωνα με το πρακτορείο λοιπόν, οι διαφορές που θα πρέπει να συζητηθούν όσον αφορά το Αιγαίο Πέλαγος είναι: Υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατικοποίηση νησιών, καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, στο πλαίσιο μιας «δίκαιης λύσης» που δεν θα παραβλέπει την προστασία των δικαιωμάτων του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Αποφασιστική απάντηση από Μητσοτάκη

Όμως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, διαμήνυσε σε κάθε τόνο πως δεν υπάρχει περίπτωση να συζητηθούν οι παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας, πέραν της βασικής διαφοράς που υπάρχει με τη χώρα μας. Αυτή του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.  «Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει περί γκρίζων ζωνών ή αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει ότι «έχω τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία. Και πιστεύω ότι και η Τουρκία πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι προς δικό της όφελος. Γιατί δεν πιστεύω ότι η πολιτική της όξυνσης, της προκλητικότητας, τελικά ως προς τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

Χαμηλά ο πήχης

Με άλλα λόγια, όπως έγραψε και το Newpost την Τρίτη, το μεγάλο αγκάθι των διερευνητικών επαφών είναι οι αντίθετες αφετηρίες. Η διάσταση που υπάρχει σε σχέση με τις διαφορές που αναγνωρίζει η κάθε χώρα. Η Ελλάδα θέτει έναν όρο, να συζητηθεί αποκλειστικά η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και η Τουρκία να είναι μια διαπραγμάτευση άνευ όρων, με ανοιχτή ατζέντα.

«Δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες» δήλωσε στο NEWPOST υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή. «Η «Ελλάδα θέλει τον διάλογο ως μέσον επίλυσης των διαφόρων» όπως εξηγεί. Στο παιχνίδι του blame game, της απόδοσης ευθυνών, η Τουρκία είναι μέχρι στιγμής εκτεθειμένη. Εάν ο διάλογος τιναχτεί στον αέρα λόγω των μαξιμαλιστικών θέσεων της Άγκυρας θα είναι ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα στην ΕΕ και την Ουάσιγκτον για το τι πρεσβεύει η συγκεκριμένη χώρα. «Ξεκινάμε και βλέπουμε» τόνισε η κυβερνητική πηγή. «Εάν δεν συμφωνήσουμε υπάρχει πάντα η Χάγη.»

Τι ετοιμάζει η Τουρκία σε περίπτωση «ναυαγίου»

Στην Αθήνα πάντως ήδη εξετάζουν σενάρια πιθανής κλιμάκωσης σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι διερευνητικές επαφες:

  1. Η Τουρκία θα συνεχίσει την επανάληψη μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Υπάρχουν πληροφορίες για συγκέντρωση μεταναστών απέναντι από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο.
  2. Ενδεχόμενο επανάληψης προκλήσεων με μαχητικά, drones και μεταναστευτικές ροές στον Έβρο.
  3. Χρήση μεταναστευτικών ροών από Λιβύη με στόχο την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθούν τουρκικά μαχητικά από τη Λιβύη για να παρανεχολήσουν την ελληνική αεροπορία από μια πρωτόγνωρη κατεύθυνση.

newpost.gr