Ζητούμενο η Ασφάλεια των πολιτών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο άδικος ξυλοδαρμός του άτυχου σταθμάρχη στο σταθμό ΜΕΤΡΟ Ομονοίας, συγκίνησε το πανελλήνιο, που δέχθηκε νέο σοκ με τη σύλληψη των δύο δραστών 15 και 17 ετών και, μάλιστα, αδέλφια!

Η προηγηθείσα της συλλήψεως των δύο δραστών του ξυλοδαρμού, παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ο οποίος ζήτησε από  τους αρμόδιους να ερευνήσουν την θεσμοθέτηση αυστηρότερων ποινών  για παρόμοια αδικήματα, ήταν σωστή και πρέπει προς αυτή την κατεύθυνση να υπάρξουν εξελίξεις.  Ενέργειες,  όμως, πρέπει να υπάρξουν επίσης και προς την πλευρά της υλοποίησης της πρότασης του Υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για την σύσταση ειδικού (;) Σώματος Αστυνομίας για τις συγκοινωνίες εν γένει.

Όντως, είναι πολλά τα επίδικα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα καθημερινά  μέσα στους συρμούς των τρένων, αλλά και στα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Και είναι συχνά τα βίαια επεισόδια τόσο μεταξύ προσωπικού και επιβατών όσο και  επιβατών αναμεταξύ τους,  που  κάποτε φθάνουν και στη χειροδικία.

Βέβαια, το συγκεκριμένο επεισόδιο με τον άτυχο σταθμάρχη και τους δύο ανήλικους δράστες προκάλεσε σοκ γιατί οι κάμερες του ΜΕΤΡΟ το κατέγραψαν και τα κανάλια το αναμετέδωσαν  κατά κόρον, αφού η επαναλαμβανόμενη βιαιότητά του, εξασφάλιζε υψηλά νούμερα τηλεθέασης.

Αλλά παρόμοιας φύσεως –και σκληρότητας- επεισόδιο που έλαβε χώρα σε λεωφορείο της γραμμής Σύνταγμα-Πειραιάς προ καιρού και που αφορούσε δύο επιβάτες, ο ένας ηλικιωμένος και ο άλλος γύρω στα 35-40, δεν εμφανίστηκε σε κανένα κανάλι και σε καμία εφημερίδα. Δεν υπήρχαν, βλέπετε, κάμερες…

Για την ιστορία, ο νεώτερος  που δεν φορούσε μάσκα, προσπάθησε να φθάσει, απλώνοντας το χέρι του, το μπουτόν στην μεσαία θύρα του λεωφορείου, για να σημάνει στάση. Στην προσπάθειά του ακούμπησε το χέρι του ηλικιωμένου ο οποίος φορούσε μάσκα, ενώ έκδηλος ήταν ο φόβος του για τον Κορωναϊό. Ο ηλικιωμένος τράβηξε το χέρι του και απευθυνόμενος στον συνεπιβάτη του τον επιτίμησε γιατί τον είχε ακουμπήσει. Ο περίπου 40 ετών, τον περιέλουσε με αισχρές βρισιές, που έφεραν στα όριά του τον ηλικιωμένο όταν εκστόμισε υβριστικές φράσεις που «περιέλαβαν» τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Παρά το  εμφανές σωματικά αδύναμο έως τρεμουλιαστό παραστατικό του, ο ηλικιωμένος που ήδη είχε ξεκινήσει να κατεβαίνει  τα σκαλοπάτια του εν τω μεταξύ ακινητοποιημένου στη στάση «Τζιτζιφιές» λεωφορείου, ακολουθώντας τον προπορευόμενο περίπου 40ντάρη, του ζήτησε το λόγο. Οπότε σταματάει ο περίπου 40ρης, γυρίζει το σώμα του και γρονθοκοπούσε τον ηλικιωμένο στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να χάσει την ισορροπία του και να πέσει στο δρόμο, δίπλα από τις ρόδες του λεωφορείου, που ετοιμαζότανε να ξεκινήσει…

Το μακρόσυρτο και δυνατό άααααα από τους επιβάτες που παρακολουθούσαν το όλο συμβάν -με φραστική μόνο αποδοκιμασία του περίπου 40 ετών-  έσωσε τον ηλικιωμένο καθώς προσέτρεξαν και τον σήκωσαν δύο νεαροί που περνούσαν από τον τόπο, ενώ ο περίπου 40 ετών έφευγε ανενόχλητος…

Επομένως, ναι, χρειάζονται αυστηρότερες ποινές για παρόμοιους δράστες. Και χρειάζονται και Αστυνομικοί να περιφέρονται στα ΜΜΜ προκειμένου να προλαμβάνουν ή και να αποτρέπουν παρόμοια τραγικά περιστατικά που αμαυρώνουν τον πολιτισμό μας.

Τώρα θα πείτε αστυνομικός «ιδιωτικός φρουρός» ήταν αυτός που βοήθησε τους δύο νεαρούς δράστες να το σκάσουν από το ΜΕΤΡΟ Ομονοίας… Έτυχε να τους ξέρει!

Τέλος, ένα άλλο σημείο που πρέπει να προβληματίσει τις αρχές, είναι το γεγονός ότι παρόλο που παρακολουθούσαν από το σταθμαρχείο της  Ομόνοιας «live» τον ξυλοδαρμό του δύστυχου σταθμάρχη,  η βοήθεια προς αυτόν δεν έφθασε,  παρά μόνο αφότου οι δύο νεαροί είχαν ολοκληρώσει το απάνθρωπο «έργο» τους και είχαν εξαφανισθεί…

Το ζητούμενο, που είναι η Ασφάλεια των πολιτών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είναι θέμα πολύπλευρο και πολύπτυχο. Και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί όχι μόνο με αυστηρότερες ποινές, που όντως απαιτούνται,  αλλά και με κατάλληλα μέτρα αστυνόμευσης και ευαισθητοποίησης των εργαζομένων στα ΜΜΜ.