Συμφωνία για φρεγάτες και κορβέτες με Γαλλία

Η χθεσινή επίσκεψη της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, έφερε την πλήρη επιβεβαίωση των πληροφοριών που μεταδώσαμε χθες, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, για γαλλικό ντεμαράζ στο πρόγραμμα ναυπήγησης τεσσάρων νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Η Φλοράνς Παρλί στις ανακοινώσεις που έκανε μετά την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ανέφερε για το θέμα των φρεγατών ότι η Γαλλία «θα διαβιβάσει σύντομα προτάσεις στην Ελλάδα για να ανανεώσει τον στόλο του Πολεμικού της Ναυτικού».

Όπως αποκαλύψαμε χθες στο σχετικό ρεπορτάζ στο enikos.gr, η κα Παρλί δεν αναμενόταν να κρατάει κάποιον φάκελο, ούτε να κομίσει κάποιο… σημείωμα. Δεν είναι αυτή η δουλειά της άλλωστε. Όμως, όπως και με τα Rafale έτσι και με τις Belharra θα εγγυηθεί ότι μπορεί να ηγηθεί κάθε πρωτοβουλίας που απαιτείται ώστε να επιλυθεί ακόμη και το πιο πολύπλοκο ζήτημα. Άλλωστε, η ιστορία έχει δείξει ότι έχει θέληση και δρα αποτελεσματικά.

Η Γαλλία, όπως και η Ολλανδία, βρήκε τον χώρο και τον χρόνο να δράσει και δεν αφήνει την ευκαιρία εμβάθυνσης της συνεργασίας σε αμυντικούς εξοπλισμούς να πάει χαμένη. Σε αντίθεση με ορισμένους αμερικανικούς κύκλους, που περιμένουν την Ελλάδα να τους προσκαλέσει για συζητήσεις, η Γαλλία δείχνει να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αφουγκράζεται τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, μαθαίνει από τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος και δείχνει πιο διαλλακτική σε ζητήματα που πριν από μήνες θεωρούνταν αδιανόητα. Και μάλιστα προχωράει ακόμη πιο πέρα από το πρόγραμμα των φρεγατών.

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, σε απόλυτο συντονισμό με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, γνωρίζει ποιο είναι το συμφέρον της χώρας της και πώς ορισμένες παραχωρήσεις στην Ελλάδα – όπως ναυπήγηση τριών πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία και 2 πλοία ενδιάμεσης λύσης (με τις La Fayette να προκρίνονται αυτή τη στιγμή ως οι πιο πιθανές) μπορούν να επιφέρουν μία win – win συμφωνία, αφού κυριολεκτικά θα κρατήσει ζωντανό το πρόγραμμα των Belharra. Η γαλλική πλευρά έχει αντιληφθεί πλήρως ότι τυχόν απόκτηση των γαλλικών πλοίων από το απαιτητικό Ελληνικό ΠΝ θα σημάνει την καλύτερη διαφήμιση για την παγκόσμια αγορά. Όπως ακριβώς συνέβη πριν από 30 χρόνια με τις φρεγάτες ΜΕΚΟ της γερμανικής “Blohm + Voss”, που παραγγέλθηκαν από την Ελλάδα το 1989, από την Τουρκία, την Πορτογαλία, την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία.

Όμως, η αποκάλυψη ήρθε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος στις σχετικές δηλώσεις του, αμέσως μετά την συνάντηση με την Γαλλίδα ομόλογό του, αποκάλυψε ότι η βούληση του υπουργείου είναι να προχωρήσουν και το πρόγραμμα των γαλλικών κορβετών μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος PESCO, στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα, κάτι που όπως ανέφερε συζήτησε με την κα Παρλί στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα. «Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την συνεργασία μας στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Πρωτοβουλιών και τη συμμετοχή μας στη «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, την γνωστή “Permanent Structured Cooperation” – PESCO», καθώς και τα βήματα υλοποίησης του οράματος, που συμμεριζόμαστε με την Γαλλία, για την Ευρώπη της Άμυνας» ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κος Παναγιωτόπουλος.

Από αυτές τις δηλώσεις φαίνεται ότι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας φέρονται πεπεισμένοι πώς η Γαλλία είτε έχει βρει τις λύσεις είτε δύναται να τις δώσει σε όλες τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Ταυτόχρονα, η προώθηση των νέων κορβετών μέσω PESCO φαίνεται ότι μετά τις αμερικανικές MMSC «βουλιάζουν» και την ελληνική κορβέτα «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», η οποία είναι προϊόν συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ – Ισραήλ. ​

enikos.gr