Ελληνοϊσραηλινή συνεργασία: Τα ισραηλινά όπλα

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έπειτα από τους Γάλλους και οι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει να ρίξουν όλα τους τα «όπλα» στη μάχη διεκδίκησης για τα νέα πλοία του Στόλου.

Για «κυρίαρχη απόφαση της Ελλάδας» έκανε λόγο με ανάρτησή του στο twitter ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ αναφερόμενος στο ζήτημα απόκτησης φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό. Και με ιδιαίτερη μνεία στην πρόταση της Lockheed Martin δεν παρέλειψε να τονίσει τόσο την «ενδιάμεση λύση» για παραχώρηση στην Ελλάδα μεταχειρισμένων πλοίων όσο και το ζήτημα της κατασκευής των καινούργιων πλοίων σε Ελληνικά ναυπηγεία.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έπειτα από τους Γάλλους και οι Αμερικανοί έχουν αποφασίσει να ρίξουν όλα τους τα «όπλα» στη μάχη διεκδίκησης για τα νέα πλοία του Στόλου. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού άμυνας Φλοράνς Παρλί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αθήνα σχετικά με τις φρεγάτες αλλά και του πρέσβη της Γαλλίας  Πατρίκ Μεζονάβ ο οποίος την περασμένη Πέμπτη από την Τανάγρα εξέφρασε την ελπίδα εκτός από τα Rafale να δει και Γαλλικές φρεγάτες στο οπλοστάσιο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τόσο το Παρίσι όσο και η Ουάσιγκτον δείχνουν ότι όχι απλά ενδιαφέρονται έντονα να προχωρήσουν σε μια συμφωνία με την Αθήνα για τα νέα πλοία του Στόλου αλλά να την εντάξουν σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο συνεργασίας με την Αθήνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γαλλία συνδέει ένα ενδεχόμενο «deal» με την Ελλάδα για τις νέες φρεγάτες με το αμυντικό σύμφωνο το οποίο επιθυμεί να υπογράψει με τη χώρα μας. Η συμφωνία σε χρόνο ρεκόρ για τα 18 μαχητικά Rafale αποτελεί ήδη για το Παρίσι οδηγό για να συνεχίσει με την Αθήνα και να κάνει ένα ακόμη μεγαλύτερο βήμα προμηθεύοντας το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με μεγάλες Μονάδες επιφανείας οι οποίες θα αποτελούν τα βασικά πλοία του Στόλου για τις επόμενες δεκαετίες.

Τις επόμενες ημέρες τόσο οι Γάλλοι της Naval Group όσο και οι Αμερικανοί της Lockheed Martin αναμένεται να έχουν συζητήσεις και να δώσουν νέες προτάσεις στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των πλοίων που προσφέρουν, τον οπλισμό, το κόστος , τον τρόπο χρηματοδότησης αλλά και το ενδεχόμενο κάποια από αυτά τα πλοία να «χτιστούν» σε Ελληνικά ναυπηγεία. Με το Παρίσι να ενημερώνει για τις φρεγάτες Belhara και τους Αμερικανούς για τις φρεγάτες MMSC.

Ταυτόχρονα η Αθήνα περιμένει απαντήσεις για τις προτάσεις των δύο κρατών όσον αφορά τα πλοία «ενδιάμεσης λύσης», τις μεταχειρισμένες Μονάδες δηλαδή τις οποίες έχει άμεση ανάγκη το Πολεμικό Ναυτικό μέχρι να ολοκληρωθεί η ναυπήγηση των καινούργιων πλοίων. Εκτός από τις φρεγάτες La Fayette οι Γάλλοι διαθέτουν ως «άσσο στο μανίκι» της φρεγάτες Fremm προκειμένου  να κάνουν την υπέρβαση ενώ η Αθήνα περιμένει κάτι εντυπωσιακό και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ελπίζοντας σε αλλαγή στάσης της νέας κυβέρνησης Mπάϊντεν. Το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να ρίξουν στο τραπέζι ζήτημα ακόμα και πώλησης μεταχειρισμένων αντιτορπιλικών Arleigh Burke στην Ελλάδα αν αποφασίσουν να στείλουν σκληρό μήνυμα προς την Άγκυρα είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει όλα τα δεδομένα. Ενώ η Αθήνα έχει ζητήσει πρόσφατα από τις ΗΠΑ ακόμα και μεταχειρισμένα αεροσκάφη F-35.

Φυσικά στην «κούρσα» της διεκδίκησης των καινούργιων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού συνεχίζουν να παραμένουν και άλλες χώρες με πιο ισχυρή πρόταση να είναι αυτή των Ολλανδών με τις φρεγάτες SIGMA και τις M ως ενδιάμεση λύση. Η Αθήνα πάντως φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να ζητήσει άμεσα τελικές προτάσεις με περιθώριο το πολύ δύο μηνών στους ενδιαφερόμενους προκειμένου να τις αξιολογήσει και να λάβει την τελική της απόφαση στην οποία τον πρώτο και τελευταίο λόγο θα έχει το Πολεμικό Ναυτικό.