Διημερίδα για την Ελληνική Γλώσσα-Δεύτερη ημέρα

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΧΟΥΠΗ, ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ) ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

“Αξιότιμοι, Κυρίες και Κύριοι,

διοργανωτές της διημερίδας, για την Ελληνική Γλώσσα,

είχα πολύ σοβαρούς λόγους, που με έκαναν να αποδεχτώ, με ιδιαίτερη χαρά, την παράκληση να επιμεληθώ του σύντομου, αλλά περιεκτικού βίντεο, που θα δούμε σε λίγο, από τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, της Ελληνικής Κοινότητας Νεαπόλεως και Καμπανίας.

Ο πρώτος αφορά στη συντονίστρια της διημερίδας, την Καθηγήτρια κ. Έλενα Γρίβα, με την οποία με συνδέει μια εξαιρετικά επιτυχής, πιλοτική συνεργασία μας, για τη διδασκαλία της Ελληνικής, μέσα από παιδαγωγικό παιχνίδι, σε παιδιά της Ομογένειας, που φιλοξενούνταν σε Δημοτική Κατασκήνωση, στο πλαίσιο ενός Προγράμματος, που εκδηλωνόταν σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών. Η επιστροφή μου στην οργανική μου θέση, στην ΕΡΤ και η συνακόλουθη διακοπή του κατασκηνωτικού προγράμματος, δεν επέτρεψαν τη συνέχιση εκείνου, του πετυχημένου εγχειρήματος. Κάτι που εύχομαι να συμβεί στο μέλλον.

Ο δεύτερος λόγος, αφορά στην παρουσία, στη διημερίδα, της Κας Λεμονιάς Κυριάκ, της Αντιπροέδρου της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας. Μιας Ομογενειακής Οργάνωσης πρότυπο, η οποία, χάρη στις εύστοχες και άοκνες προσπάθειες του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, Βουλευτή του Ρουμανικού Κοινοβουλίου και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Πλοϊέστι, του κ. Γαβριήλ Ζησόπουλου και των συνεργατών του, πολλαπλασιάζει καθημερινά τους Φιλέλληνες, στη Ρουμανία, και προσθέτει -κατ΄ έτος- χιλιάδες ελληνομαθείς, στη συγκεκριμένη, φίλη και σύμμαχο χώρα. Κι αν θυμηθούμε ότι από τη διάβαση του Προύθου ποταμού, από το Δραγατσάνι, ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821, πριν τον ξεσηκωμό του Μοριά, αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει για την Ελλάδα, η ζωηρή μαρτυρία, Γλώσσας και Πολιτισμού, που καταθέτει η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, η οποία στέκει, στ΄ αλήθεια, γέφυρα φιλίας και συνεργασίας, ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο τρίτος και πιο σημαντικός λόγος, εξαιτίας του οποίου αποδέχτηκα ασμένως να επιμεληθώ τα στιγμιότυπα από τις Εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού στη Νάπολη της Ιταλίας, έχει να κάνει με αυτό που έλεγε ο Εθνικός μας Ποιητής, ο Διονύσιος Σολωμός: «Το Έθνος, πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό, ό,τι είναι αληθινό!». Πριν από δυο χρόνια, έλαβα την απόφαση, με ίδιους πόρους, να μεταβώ στη Νάπολη, για να δω από κοντά, πώς εξελίσσεται μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την εν λόγω πόλη. Ως αυτόπτης, λοιπόν, κι ως αυτήκοος μάρτυς, αισθάνομαι την υποχρέωση να αναγνωρίσω, στο πρόσωπο του Καθηγητή Ελληνικής Γλώσσας, στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας, του Κου Ιωάννη Κορίνθιου, όχι μόνο την έμπνευση και την πρωτοπορία, στην καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, αλλά πιότερο κι από αυτήν την πρωτοβουλία, το θαύμα που έζησα, στις πολυήμερες εκδηλώσεις στη Νάπολη.

Τις χιλιάδες νέες και νέους, από Κλασσικά Λύκεια όλης της Ιταλίας -ΝΑΙ! η οπισθοδρομική Ιταλία διαθέτει ακόμη κλασικά Λύκεια, εν αντιθέσει με εμάς τους ¨φωταδιστές¨, που τα καταργήσαμε- και κοντά στους νέους Ιταλούς, μερικές δεκάδες Ελληνόπουλα, από διάφορα Σχολεία- Λύκεια της χώρας, που ήταν εκεί, χάρη στην επίπονη προσπάθεια εμπνευσμένων Καθηγητών τους, που -προηγουμένως- αντιπάλεψαν σωρεία γραφειοκρατικών ζητημάτων.

Είδα, επίσης, το βαθμό της συμμετοχής, στις εν λόγω Εκδηλώσεις, των μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας της Ιταλίας, Καθηγητές όλων των βαθμίδων, από ιταλικά Πανεπιστήμια. Θαύμασα τη συμμετοχή της ιταλικής πολιτείας, των εκπροσώπων του λαού στο Κοινοβούλιο και των Δημάρχων, τόσο της Νάπολης, όσο και άλλων πόλεων. Σημείωσα, με μεγάλη ικανοποίηση, την προβολή των Εκδηλώσεων, από τα ΜΜΕ της Νάπολης και όλης της χώρας. Κι όλα αυτά, ως στοιχεία μιας παραδειγματικής, επαγγελματικής, θα τολμούσα να πω, προετοιμασίας, από την οποία πολλά θα μπορούσαμε να διδαχτούμε, εδώ, στο μητροπολιτικό κέντρο, όπου -προς το παρόν- βρισκόμαστε εισέτι σε πρώιμο στάδιο, σε ό,τι αφορά στο νόημα των εκδηλώσεων για την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Όλα αυτά, λοιπόν, με ώθησαν στην απόφαση να επιμεληθώ, προσωπικά και όχι στον φορέα, στον οποίο εργάζομαι, τα στιγμιότυπα που θα δείτε, αξιοποιώντας το λιγοστό οπτικό υλικό που διέθετα. Ως αντίδωρο, σε αυτά που αξιώθηκα να ζήσω στη Νάπολη, όπου διαπίστωσα ότι, ο Καθηγητής Ιωάννης Κορίνθιος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παύλος Κυπριανού, ο Γενικός της Γραμματέας, Σωτήρης Παπαδημητρίου, το Μέλος του Δ.Σ της, Κωνσταντίνος Μίχος, οι Δασκάλες του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Ελένη Λυγερού και Μαριάννα Κυριακούδη, κι όλα τα μέλη της Κοινότητας και της Εκκλησίας, στην Περιφέρεια Νάπολης και Καμπανίας, κρατούν την ελληνική σημαία, πολύ πιο ψηλά από μας!!!

Τους αξίζει, γι΄ αυτό, κάθε έπαινος! Μαζί με την επισήμανση ότι, επιβάλλεται, οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας, να εφαρμόσουν τα πετυχημένα πρότυπα που κάποιοι ανέπτυξαν μόνοι τους, στη Νάπολη και στη Ρουμανία. Πρότυπα που δεν φοβούνται να προτάξουν την ουσία του Ελληνισμού, με το σκεπτικό ότι, ο Ελληνισμός μπορεί, έχει υποχρέωση, να καταθέσει πρόταση πολιτισμού, ικανή να νοηματοδοτήσει και πάλι την πορεία της Πατρίδας και της Ευρώπης.

Απ΄ την πλευρά μου, θα ήθελα να κλείσω με την προτροπή να στρέψουμε τη σκέψη μας στην εκπαιδευτική κοινότητα και την πνευματική πρωτοπορία της Κύπρου, η οποία διαθέτει δύο μεγάλα εθνικά κεφάλαια, δύο προνόμια: Την κοινή γλώσσα και την εκπληκτική διάλεκτο του τόπου του. Μια κοινή γλώσσα καλλιεργημένη, που είναι η ελληνική και μια διάλεκτο της ελληνικής με μοναδικό πλούτο, την κυπριακή. Ο διπλός τους αγώνας, εκεί όπου δοκιμάζονται οι αντοχές του Ελληνισμού, αξίζει της προσοχής και της στήριξής μας!

Με αυτές τις σκέψεις, αφού απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές της διημερίδας, παρακαλώ τους τεχνικούς της διημερίδας, να προβάλλουν τα στιγμιότυπα.