Κρίσιμη εβδομάδα με το σκληρό lockdown στο «τραπέζι»

Όλα τα μέτρα, ακόμα και αυτό ενός σκληρού lockdown, βρίσκονται στο τραπέζι κυβέρνησης και ειδικών, προκειμένου να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων.

Μία ακόμα κρίσιμη εβδομάδα στη μάχη με την πανδημία στη χώρα μας ξεκινά με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να έχουν στο τραπέζι όλα τα μέτρα προκειμένου να ανασχεθεί εγκαίρως το τρίτο κύμα. Την ώρα που η επιχείρηση «Ελευθερία» εξελίσσεται ομαλά αλλά με ταχύτητες που καθορίζονται από τις παραδόσεις των φαρμακευτικών εταιρειών η Ελλάδα οφείλει να παίξει… άμυνα για να προλάβει τα χειρότερα. Το… θετικό της υπόθεσης είναι πως είναι ακόμα στην αρχή και κυβέρνηση και ειδικοί δίνουν αγώνα για να το προλάβουν.

Πάντως, περιθώρια για χαλάρωση ή εφησυχασμό δεν υπάρχουν. Επιστήμονες μιλούν ακόμη και για 2.400 κρούσματα ημερησίως στις αρχές Μαρτίου και προβλέπουν έλευση του τρίτου κύματος της πανδημίας τον Μάιο, ενώ τρομακτικές είναι οι προβλέψεις για 100% πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής, στις 21 Μαρτίου. Κρίσιμη ημέρα θεωρείται η Παρασκευή όπου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας που έχει τον λόγο για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Προβληματισμός για τις ΜΕΘ στην Αττική

Σήμα κινδύνου για κορύφωση του τρίτου κύματος τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, εάν δε ληφθούν περαιτέρω μέτρα, εξέπεμψε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ,  Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως σημείωσε είναι σημαντικό ότι πάρθηκαν τα μέτρα προληπτικά κι εκεί που έπρεπε στοχευμένα, καθώς αποτελούν ένα πρώτο ανάχωμα στο τρίτο κύμα. «Είναι πολύ σωστή η στρατηγική της γεωγραφικά διαφοροποιημένης λήψης μέτρων, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι διαφοροποιημένο ανά περιοχή. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.

Πρόσθεσε δε ότι είναι πολύ θετικά τα μηνύματα που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση τα οποία η αυξημένη μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης δεν είναι στο 50%, όπως έλεγαν μέχρι τώρα, αλλά γύρω στο 30%. «Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μειώνει την ένταση του τρίτου κύματος. Μας δίνει μεν ένα τρίτο κύμα, αλλά πιο ήπιο», επισήμανε.

Ωστόσο, ο καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε ότι «η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα. Στην κορύφωση του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα».

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί μείωση των κρουσμάτων και η πανδημία θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι γύρω στις 17 Φεβρουαρίου με μια κλίση που θα είναι αξιοσημείωτη και τότε θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Αυξημένος είναι ο αριθμός εισαγωγών τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής, όπως δήλωσε την Κυριακή στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου “Σωτηρία”,  Μίνα Γκάγκα.

Σε ό,τι αφορά δε στο Σωτηρία αυτή τη στιγμή καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών από την αρχή της πανδημίας με περισσότερους από 230 νοσηλευόμενους.

Εφιαλτική πρόβλεψη για 2,5 χιλιάδες κρούσματα τον Μάρτιο

Εφιαλτική πρόβλεψη για 2.000 με 2.400 κρούσματα κορωνοϊού σε έναν μήνα από τώρα δείχνουν τα προβλεπτικά μοντέλα που παρουσίασε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης στο Open.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, την επόμενη Κυριακή, τα κρούσματα θα φτάσουν τα 1.400, γύρω στις 20 Φεβρουαρίου θα αγγίξουν τα 1.800, ενώ στις 5/3 θα έχουν φτάσει τις 2.400. «Τα μοντέλα γίνεται για να διαψευστούν και να πάρουν μέτρα οι αρμόδιοι, όχι για να επιβεβαιωθούν. Θα είναι απίθανο να πέσουν τα κρούσματα. Οι διοικούντες γενικά έχουν καταφέρει να είναι ελεγχόμενα τα διάφορα κύματα και να μην φτάσουμε σε άλλα επίπεδα. Αν δεν φτάσουμε πάνω από 3.000 – 4.000 κρούσματα η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη και η εξίσωση θα έχει λυθεί. Αν τυχόν δυσκολέψουν τα κρούσματα, τότε θα πρέπει να παραταθούν τα μέτρα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη «Η άλλη λύση είναι να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου, το οποίο θα καταστρέψει την κοινωνική και οικονομική ζωή και δεν το θέλει κανείς. Από τον Δεκέμβριο υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων και σε σχέση με τις αρχές του προηγούμενου κύματος, αλλά αυτή τη φορά μπορούμε να ανακαλύψουμε περισσότερα κρούσματα, γιατί κάνουμε περισσότερα τεστ».

Όπως δείχνουν τα στοχαστικά μοντέλα, η καμπύλη ανεβαίνει με πιο ελεγχόμενο τρόπο, και αυτή η ελεγχόμενη κλίση ανόδου της ανόδου των κρουσμάτων θα βοηθήσει ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα το σύστημα υγείας. Όσον αφορά στις μεταλλάξεις, ο καθηγητής ανέφερε ότι δεν αντικατοπτρίζονται καλά στο μοντέλο και είναι ένας παράγοντας που μπορεί να διαψεύσει το μοντέλο και να είναι χειρότερη η εικόνα, αλλά αν ληφθούν μέτρα να ανατραπεί η εικόνα.

Πώς θα αποφύγουμε το τρίτο κύμα

«Έχουν διερευνηθεί όλες οι πιθανές δυνατότητες για τον έλεγχο της κατάστασης. Υπήρξε ανάγκη κλιμάκωσης των μέτρων λόγω της διασποράς που έχει αυξητικές τάσεις ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές.»

Αυτό τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Χαράλαμπος Γώγος, παθολόγος –λοιμωξιολόγος , καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή η προσπάθεια ήταν να επηρεααστεί όσο το δυνατόν λιγότερο η ροή της κοινωνικής κι οικονομικής ροής της χώρας, η οποία έχει πληγεί έτσι κι αλλιώς.

«Διαφορετικά θα είχαμε κοσμοσυρροή και στην Ερμού και στις παραλίες» εκτίμησε ο καθηγητής τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει επιτήρηση και ενημέρωση του κόσμου στα σημεία που παρατηρείται συνωστισμός.

«Υπήρξε ένας θαυμάσιος καιρός ο κόσμος παρασύρθηκε το καταλαβαίνω αλλά δεν έχει κανένα νόημα να κλείνουμε τις βασικές περιοχές της Αθήνας όπου υπάρχουν τα καταστήματα και να μεταφέρεται το πλήθος στις παραλίες» υπογράμμισε.

«Η τελική λύση δεν ξέρουμε πραγματικά ποια μπορεί να είναι» είπε επιπρόσθετα ο κος Γώγος σχολιάζοντας πως ένα πλήρες καθολικό λοκντάουν προσφέρει υγειονομικό πλεονέκτημα εντούτοις ακόμη και μια ενδεχόμενη εφαρμογή του δεν συνεπάγεται το ότι ο κόσμος θα ήταν σε θέση να πειθαρχήσει καθώς πλέον είναι έντονη η ψυχολογική κόπωση του.

«Η τωρινή κατάσταση δεν είναι δραματική είναι όμως ανησυχητική» δήλωσε ο καθηγητής αναφέροντας πως αυτή η αύξηση κρουσμάτων που παρατηρούμε είναι ένα καμπανάκι σε κάθε περίπτωση όμως το αισιόδοξο είναι ότι είμαστε σε μια φάση συνεχούς αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης.

Μέτρα ανά πάσα στιγμή

Aνά πάσα στιγμή υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε και αλλά μέτρα, όχι μόνο για την Αττική, αλλά για όλη τη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο OPEN TV . Μία μέρα μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων από τον Νίκο Χαρδαλιά και έπειτα από μία τηλεδιάσκεψη θρίλερ των λοιμωξιολόγων ο κ. Γεραπετρίτης ήταν ξεκάθαρος ότι αν δεν πέσουν τα κρούσματα του κορωνοϊού, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέα μέτρα στην Αττική.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «η επιθυμία μας είναι να έχουμε ένα ισόρροπο μείγμα, το οποίο θα διασφαλίσει την όσο δυνατόν καλύτερη λειτουργία της αγοράς και από την άλλη τη δημόσια υγεία», ενώ πρόσθεσε ότι η αίσθηση είναι ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων και ότι σχετική επιπεδοποίηση θα μετρηθεί, υπογραμμίζοντας ότι «αν απαιτηθεί θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές».

newpost.gr