Λιβύη: Εξελέγη η υπηρεσιακή κυβέρνηση για ελεύθερες εκλογές

Ο Μοχάμεντ αλ-Μένφι επιλέχτηκε ως υπηρεσιακός πρόεδρος και ο Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπεχ ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Λιβύης, οδηγώντας τη χώρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Εθνών η ενοποιημένη κυβέρνηση από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης, έχει στόχο να θέσει τέλος στον διχασμό στη Λιβύη που διήρκησε περισσότερα από πέντε χρόνια, με δύο κυβερνήσεις και τις ένοπλες δυνάμεις που εξυπηρετούσαν τους σκοπούς τους σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Η διαδικασία επιλογής της υπηρεσιακής κυβέρνησης στη Λιβύη

Η επιλογή των δύο προσώπων έγινε έπειτα από ψηφοφορία λίστας του φόρουμ για τον πολιτικό διάλογο στη Λιβύη (LPDF), αποτελούμενο από 74 μέλη, η οποία και απαρτίζεται από Λίβυους πολιτικούς, με διαφορετικές πολιτικές καταβολές. «Εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών είμαι ευτυχής να είμαι μάρτυρας αυτής της ιστορικής στιγμής» είπε η απεσταλμένη του ΟΗΕ στη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς.

Η λίστα της υπηρεσιακής κυβέρνησης που επικράτησε έλαβε 39 ψήφους, αποσπώντας την απαραίτητη πλειοψηφία. Ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός μιλώντας ενώπιον του φόρουμ πριν ακόμη εκλεγεί, δήλωσε: «Ο λαός της Λιβύης θέλει να ζήσει». Όλοι οι υποψήφιοι που παρουσιάστηκαν ενώπιον του φόρουμ υποσχέθηκαν πως θα οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές χωρίς καθυστερήσεις.

Επιπλέον, τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης έχουν υποσχεθεί πως δεν θα είναι υποψήφια στις προσεχείς εκλογές, ενώ δεσμεύτηκαν να διορίσουν γυναίκες σε τουλάχιστον 30% των κεντρικών κυβερνητικών θέσεων.
Μητσοτάκης: Σημαντικό βήμα για την ειρήνη στη Λιβύη

Σημαντικό βήμα προς την ειρήνη στη Λιβύη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την εκλογή μιας νέας, ενοποιημένης κυβέρνησης από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου.

«Η εκλογή μιας νέας, ενοποιημένης κυβέρνησης της Λιβύης από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης ( LPDF) στη Γενεύη είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ειρήνη στη γειτονική μας χώρα. Συγχαρητήρια στη νέα ηγεσία. Όλοι οι φορείς οφείλουν να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές τον Δεκέμβριο», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης στο tweet του.

Και η Άγκυρα υποδέχτηκε θετικά την ανακοίνωση για την νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση στη Λιβύη. Η Τουρκία σημείωσε πως η ευκαιρία που παρέχεται από αυτή την απόφαση θα βοηθούσε στην διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας.
Πηγή: iefimerida.gr