Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: «Ταξιδεύει» την Αγία Σοφία στην Αμερική

Σε μια σημαντική κίνηση, μεγάλης πολιτιστικής αλλά και συμβολικής αξίας προχωρά το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

1.500 χρόνια μετά την ανέγερσή της, η εμβληματική Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης «ταξιδεύει» στην Αμερική, μέσω της διαδραστικής παραγωγής εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος.

Αυτό προβλέπεται στο Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας που υπέγραψε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, με σκοπό την ένωση των δυνάμεών τους για την προβολή της ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας και, φυσικά, την παρουσίαση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών διαδραστικών παραγωγών εικονικής πραγματικότητας και εκθέσεων.

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, θα μεταφέρει στις ΗΠΑ μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, το σύνολο των εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας και των ψηφιακών συλλογών του, ώστε αυτές να είναι επισκέψιμες όχι μόνο από την Ομογένειά μας στην Αμερική, αλλά και από όλους τους Αμερικανούς.

Η πρώτη διαδραστική παραγωγή εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος που θα διασχίσει τον Ατλαντικό δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την «Αγία Σοφία: 1.500 χρόνια Ιστορίας» ιδιαίτερα, μάλιστα, μετά την προκλητική, όχι μόνο για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, αλλά και για όλους τους χριστιανούς και για όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως, ανεξαρτήτως θρησκευτικής ταυτότητας, μετατροπή του μοναδικού αυτού μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς σε τζαμί.

Η διαδραστική παραγωγή εικονικής πραγματικότητας «Αγία Σοφία: 1.500 χρόνια Ιστορίας» δίνει τη δυνατότητα σε όλους όσοι την παρακολουθήσουν, μίας λεπτομερούς και αναλυτικής εικονικής ξενάγησης στον πλέον εμβληματικό για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας Ιερό Ναό. Ουσιαστικά, αποτελεί μία πλήρη ψηφιακή αναπαράσταση της Αγίας Σοφίας, η οποία δημιουργήθηκε, κατόπιν έρευνας πολλών ετών και με τη συνεργασία δεκάδων εξειδικευμένων επιστημόνων, ειδικά για το Θέατρο εικονικής πραγματικότητας «Θόλος» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Αναπαρίσταται, με κάθε λεπτομέρεια, το εσωτερικό του Ναού, ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός, ο γλυπτός και ψηφιδωτός διάκοσμός του και, παράλληλα, παρουσιάζονται οι διάφορες φάσεις κατασκευής του μνημείου και σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία της ζωής του Βυζαντίου. Η διαδραστική αυτή ψηφιακή παραγωγή δίνει την ευκαιρία στο κοινό να επισκεφθεί τον εμβληματικό αυτό χώρο όπως ήταν στην περίοδο της ακμής του.

Στην εξέλιξη της όλης συνεργασίας, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού θα μεταφέρει στη συνέχεια στις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες εικονικές περιηγήσεις του, όπως τη «Διαδραστική Περιήγηση στην Ακρόπολη της Εποχής του Περικλή», την «Περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία», τη «Διαδραστική Περιήγηση στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών», την «Περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο» κ.ο.κ.

Το μνημόνιο από την πλευρά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής υπέγραψε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ενώ από την πλευρά του ΙΜΕ η Αντιπρόεδρός του, κα Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου.

Η κυρία Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου δήλωσε: «Είναι τεράστια τιμή και χαρά για το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού η υπογραφή αυτού του Μνημονίου με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, την οποία ποιμαίνει ο ιδιαίτερα άξιος φυσικός, πνευματικός και θρησκευτικός ηγέτης της Ομογένειάς μας Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος. Μαζί του φιλοδοξούμε να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα και να μεταφέρουμε σε όλες τις ελληνοαμερικανικές κοινότητές μας και σε όλους τους Αμερικανούς τον πλούτο της ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το πρώτο βήμα θα το κάνουμε το ταχύτερο δυνατόν με το ”ταξίδι” του μοναδικού έργου μας εικονικής πραγματικότητας για το κόσμημα της ορθόδοξης πίστης μας, τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Θέλουμε να δώσουμε σε όλους τους Ομογενείς μας την ευκαιρία να περιηγηθούν εικονικά στην Αγία Σοφία, αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε την αμερικανική κοινή γνώμη για την οικουμενική διάσταση αυτού του σημαντικού μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς».