Ελλάδα – Τουρκία “ραντεβού στην Αθήνα”

Στον απόηχο του χτεσινού Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα και την ενόχληση της Άγκυρας για το μήνυμα που της εστάλη με το κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν για την Ανατολική Μεσόγειο οι: Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το δικό του μήνυμα τόσο προς την Τουρκία αλλά και προς το εσωτερικό της χώρας ενόψει της δεύτερης συνάντησης των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα.

Δεν είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων

Ο πρωθυπουργός μιλώντας απόψε στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων μίλησε για την ανάγκη να αντιπαλεύονται οι «ακραίες φωνές» εντός της Ελλάδας που αρνούνται το διάλογο με την Τουρκία, ως εθνικά επιζήμιες για τη χώρα.

Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να τονίσει με το βλέμμα και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου πως «θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία με καλή διάθεση χωρίς να μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας είναι ισχυρότατη» και συμπλήρωσε:

«Μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση μπορεί να μιλάει και να υπερασπίζεται τα δίκαιά της και ενίοτε και στο εσωτερικό της χώρας να αντιπαλεύει φωνές οι οποίες είναι τόσο ακραίες που οδηγούν νομοτελειακά σε καταστάσεις που δεν θέλουμε και δεν θεωρούμε ότι είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων».

Δεν θα συρθούμε

Αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε ο Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών στην Αθήνα, ο οποίος είχε επίσης συνάντηση και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Δένδιας μένοντας στο πνεύμα του χτεσινής κοινής ανακοίνωσης των 7 χωρών ξεκαθάρισε προς την Τουρκία ότι το Φόρουμ Φιλίας σέβεται το διεθνές δίκαιο και ουσιαστικά σχολιάζοντας την σημερινή αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε «λυπηρό ότι η προσπάθεια αυτή, αντί να βρει ανταπόκριση, διαστρεβλώνεται από ορισμένα κέντρα, μάλιστα εκτοξεύοντας εναντίον μας κατηγορίες και ύβρεις».

«Εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε σ’ αυτή τη ρητορική. Σκοπός μας είναι η αποκλιμάκωση και, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, η δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας με όλους» σημείωσε ο κ. Δένδιας και υπογράμμισε με νόημα ότι «στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, υποστηρίζουμε ότι οι χώρες πρέπει να αποφεύγουν οποιουδήποτε εκβιασμούς».

Τουρκική δυσαρέσκεια

Είχε προηγηθεί η έκφραση δυσαρέσκειας από την πλευρά της Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι δυνατόν για οποιοδήποτε φόρουμ που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία, της βασική χώρα στην περιοχή του, και τους Τουρκοκύπριους, να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό και επιτυχημένο μηχανισμό συνεργασίας και φιλίας όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιφέρεια».

«Οι αβάσιμες κατηγορίες και συκοφαντίες εναντίον της Τουρκίας που εξαπέλυσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος αυτού του φόρουμ, οι οποίες φαινομενικά «δεν στρέφονται εναντίον κανενός» -συνέχισε ο κ. Ακσόι- αποδεικνύουν ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι στην πραγματικότητα μια προσπάθεια σχηματισμού συμμαχίας που βασίζεται στην εχθρική στάση κατά της Τουρκίας, αντί για τη «φιλία», όπως αναφέρεται».

Περιμένει απάντηση για το επόμενο ραντεβού

Πάντως εν μέσω αυτών των αψιμαχιών, όπου η Τουρκία συνεχίζει να δείχνει πλήρη αδιαλλαξία όπως μαρτυρούν οι δηλώσεις Καλίν, ειδικά για το Κυπριακό, η Ελλάδα περιμένει απάντηση από τους Τούρκους για την πραγματοποίηση της επόμενης συνάντησης των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα.

Μάλιστα η Αθήνα έχει προτείνει ημερομηνίες για τις επόμενες εβδομάδες και περιμένει την απάντηση της Άγκυρας.