Αμανατίδης: Υποβαθμίζεται η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

«Δεν συμφωνούμε με την κατάργηση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού» τόνισε προχθές, Παρασκευή 19/2/2021, στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ), ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης. Ο κ. Αμανατίδης, άσκησε σκληρή κριτική στο σχέδιο νόμου, που κατέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας και στο οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η συγχώνευση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με την Δημόσια Διπλωματία, εξέλιξη η οποία, όπως τόνισε ο κ. Αμανατίδης, υποβαθμίζει την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Μιλώντας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων όπου συζητείται το σχέδιο νόμου για  την «Οργάνωση και λειτουργία  ΥΠΕΞ, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ρύθμιση θεμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας», πριν αυτό κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο  κ. Αμανατίδης,  αναφερόμενος στο θέμα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, που συγχωνεύεται με την Δημόσια Διπλωματία,  υποστήριξε ότι  πρόκειται για υποβάθμιση με την οποία δεν συμφωνεί η αξιωματική αντιπολίτευση:  «Η υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με την μετατροπή της σε μία Διεύθυνση και την υπαγωγή της σε μία Γενική Γραμματεία με την Δημόσια Διπλωματία, την Θρησκευτική και Πολιτιστική Διπλωματία και τις Προξενικές Υποθέσεις».

Επεσήμανε δε περαιτέρω πως: «Δεν συμφωνούμε με την κατάργηση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και την μεταφορά της, στην προ του 1983 λογική». Πρόσθεσε μάλιστα πως αυτό γίνεται «την στιγμή που έχουμε τον νόμο για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκτός της ελληνικής επικράτειας εκλογέων στους τόπους διαμονής τους (έστω και αν δεν ανταποκρίνονταν στα όσα είχαν ζητήσει οι ομογενείς), και την επαναλειτουργία του ΣΑΕ, που είχε σχεδιαστεί από την κυβέρνηση μας το 2019 και έρχεται για ψήφιση με το σημερινό σχέδιο νόμου».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.κ. Αμανατίδης τόνισε:  «Το παρόν σχέδιο νόμου, με την διάρθρωση και τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών του υπουργείου ενσωματωμένες στο ίδιο σώμα, με  την ενσωμάτωση επίσης των διατάξεων για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, καθώς και με την μη ενσωμάτωση και αποδοχή εκ μέρους σας πολλών σωστών επισημάνσεων των φορέων των υπαλλήλων, ομφαλοσκοπεί».  ΥΓ: ( ομφαλοσκόπηση: Η επικέντρωση όλου του ενδιαφέροντος ενός ανθρώπου στον εαυτό του με αποτέλεσμα να αδρανεί ή να αδιαφορεί για τον κοινωνικό του περίγυροgreek-language.gr).

Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες,  η Επιτροπή αποφάσισε να προσκαλέσει ομογενείς καθώς και μέλη των οργανώσεων ΠαΔΕΕ και ΑΗΕΡΑ, προκειμένου να εκφράσουν τις θέσεις τους γύρω από το επίμαχο ζήτημα της συγχώνευσης της ΓΓΑΕ, που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της απανταχού ελληνικής ομογένειας.