Aντίστροφη μέτρηση για τις διερευνητικές

Ο Ταγίπ Ερντογάν παίζει καθυστερήσεις και καλλιεργεί κλίμα προκλήσεων με στόχο η Ελλάδα να πατήσει την μπανανόφλουδα και να κάνει εκείνη πίσω παγώνοντας τις διερευνητικές επαφές.

Την απάντηση της Άγκυρας αναμένει η Αθήνα για την ημερομηνία, εντός της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου, που θα διεξαχθεί ο 62ος κύκλος των διερευνητικών επαφών. Η ελληνική πρόσκληση που έφυγε εδώ και τουλάχιστον 20 ημέρες, αναφέρεται σε δύο εναλλακτικές ημερομηνίες μεταξύ 1 – 5 Μαρτίου. Η τουρκική πλευρά μπορεί να αντιπροτείνει κάποια άλλη εντός του ίδιου χρονικού περιθωρίου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εβδομάδα που ξεκινάει είναι κρίσιμη.

Και πάλι ο πήχης μπαίνει χαμηλά. Οι διερευνητικές επαφές εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή, θα πραγματοποιηθούν σε μια στιγμή που το υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» αποχώρησε μεν νωρίτερα από την περιοχή της παράνομης NAVTEX, στο κεντρικό Αιγαίο,(εξέπνεε στις 2 Μαρτίου) αλλά αρχίζει σήμερα μεγάλη άσκηση και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μαρτίου σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Η Άγκυρα απειλεί ότι θα στείλει 87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 27 αεροσκάφη, 12 ελικόπτερα, F-16, F-4, και αποβατικές δυνάμεις.Την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χολουσί Ακάρ, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «παρενόχλησε» το «Τσεσμέ» – κάτι που διέψευσε το ΓΕΕΘΑ.

Blame game

Ο Ταγίπ Ερντογάν παίζει καθυστερήσεις και καλλιεργεί κλίμα προκλήσεων με στόχο η Ελλάδα να πατήσει την μπανανόφλουδα και να κάνει εκείνη πίσω παγώνοντας τις διερευνητικές επαφές. Επιχειρεί να την εγκλωβίσει στο παιχνίδι του blame game στο οποίο ποντάρει η Τουρκία. Η Ελλάδα δεν το κάνει.

Διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το NEWPOST εκτιμούν ότι η Τουρκία παρά την παρελκυστική τακτική της, είναι θέμα λίγων 24ωρων να συρθεί στο τραπέζι των συνομιλιών προκειμένου να αποφύγει μια δυσάρεστη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της 25-26 Μαρτίου όπου θα παρουσιαστεί η έκθεση του ύπατου εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική και άμυνα της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για όλο το πλέγμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Εάν κλιμακώσει δεν θα αποφύγει φωνές που θα ζητούν κυρώσεις σε βάρος της.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην ρητορική της κλιμάκωσης και της έντασης, αδυνατώντας να κρύψει τον εκνευρισμό του από την άρνηση του Λευκού Οίκου να υποκύψει στο συνεχές τουρκικό φλερτ και τις προτάσεις για «καζάν καζάν», win win, με συναλλαγές γεωπολιτικού και ενεργειακού ενδιαφέροντος. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει παρακαλέσει κανέναν άλλον ηγέτη όσο τον Τζο Μπάϊντεν να τον πάρει στο τηλέφωνο. Η Ουάσινγκτον επιμένει στην απόσυρση των ρωσικών πυραύλων S 400. Κι όσο δεν το κάνει η Τουρκία συνεχίζει το εμπάρκο όπλων που έχει επιφέρει πλήγμα στην αμυντική βιομηχανία της γειτονικής χώρας και απειλεί με νέες κυρώσεις και σε άλλους τομείς.

Καθημερινά η Τουρκία εμπλουτίζει την ατζέντα της έντασης με νέα ζητήματα που επιχειρεί να ανοίξει ξεπερνώντας ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό της. Αλλεπάλληλες είναι οι προκλήσεις της Άγκυρας τις τελευταίες ημέρες.

Ο Ερντογάν «ξαναβάφτισε» το Αιγαίο σε «θάλασσα των νησιών» υιοθετώντας τους ισχυρισμούς ενός από τους βασικούς σχεδιαστές της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας», του απόστρατου ναύαρχου Τζιχάντ Γιαϊτζί, που είχε ζητήσει την αλλαγή της ονομασίας του Αιγαίου, καθώς είναι ελληνική ενώ οι Τούρκοι το αποκαλούν Ege, όπως δήλωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στα αιματηρά γεγονότα του 1922 στη Σμύρνη. Οι κάτοικοι της «γνωρίζουν πολύ καλά τι συνέβη πριν από 100 χρόνια» είπε. «Χαλάσαμε τα όνειρά τους και παράλληλα θα χαλάσουμε και τα όνειρα παρόμοιων ενεργειών» τόνισε. Κατηγόρησε και την Ευρώπη ότι είναι «στο ίδιο κρεβάτι με τρομοκρατικές οργανώσεις».

Τουρκικά ΜΜΕ ανακάλυψαν και την «γενοκτονία Τούρκων του Μοριά το 1821»! Η ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης ΤRT, με τίτλο «Πόνος 200 – Η σφαγή του Μοριά» έκανε αναφορά «σε σφαγή 40.000 Τούρκων από τους Ελληνες το 1821».

Ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα κλήθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να ζητηθεί από την Ελλάδα να σταματήσει άμεσα τις οικοδομικές εργασίες σε οθωμανικό νεκροταφείο που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανέγερσης κτιρίου στο χωριό Σήμαντρα στη Χαλκιδική.

Το κυπριακό

Κλείδωσε και η ημερομηνία της διεξαγωγής της πενταμερούς διασκέψεως για το Κυπριακό. Θα διεξαχθεί τελικά στη Γενεύη στις 27, 28 και 29 Απριλίου. Ούτε η Λευκωσία θέλει να αφήσει πεδίο ανοιχτό στην Άγκυρα ώστε να κατηγορηθεί ότι δεν θέλει τις συνομιλίες. Γι αυτό και δεν έφερε αντίρρηση για τις ημερομηνίες που συμπίπτουν με την Μεγάλη Εβδομάδα.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα « Φιλελεύθερος» όλα τα μέρη ευνοούν όπως στην πενταμερή συμφωνηθεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και κυρίως το να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα στο πλαίσιο του οποίου θα γίνει δουλειά σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Λαμβανομένου υπόψη και του τελευταίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν αποκλείεται ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες να ζητήσει από τους πέντε να εργαστούν ώστε μέχρι το τέλος Ιουνίου να υπάρξει αποτέλεσμα, προκειμένου να προχωρήσει και ο ίδιος σε ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τοναποτέλεσμα θα είναι μια συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών στο κυπριακό εντός συγκεκριμένου πλαισίου.

newpost.gr